Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Malému Filipíncovi desať rokov pomáhal záhadný cudzinec: Vykľul sa z neho exprezident USA

Zosnulý prezident George Bush starší. Zobraziť galériu (3)
Zosnulý prezident George Bush starší. (Zdroj: SITA/Barbara Bush/Office of George Bush via AP, File)

CHICAGO - Nedávno zosnulý exprezident USA George Bush starší desať rokov sponzoroval dieťa na Filipínach. Písal si s ním pod menom George Walker a chlapec Timothy netušil, kto pomáha financovať jeho školu aj stravu.

Prvýkrát o Bushovej pomoci tento týždeň informovala charitatívna organizácia Compassion International, ktorá zabezpečuje pomoc chudobným deťom na celom svete prostredníctvom miestnych farností. Prvý list Bush napísal v roku 2002, keď mal 77 rokov a Timothy mal sedem. "Drahý Timothy, chcel by som byť tvojím novým dopisovým kamarátom. Som starý muž, mám 77 rokov, ale mám rád deti. Aj keď sme sa nestretli, už teraz ťa mám rád. Žijem v Texase, budem ti občas písať. Prajem veľa šťastia," stojí v prvom kontakte.

George Bush
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Bush posielal malému Filipíncovi darčeky každý mesiac až do roku 2012. Boli medzi nimi skicáre, pastelky, ale aj potreby na hranie bejzbalu. Timothy z charitatívneho programu vystúpil v sedemnástich rokoch a vtedy mu jeden z pracovníkov charity prezradil meno jeho sponzora.

Bush sa o činnosti Compassion International prvýkrát dozvedel na jednom vianočnom koncerte v roku 2001. Korešpondenciu začal už nasledujúci január, ale rozhodol sa, že zostane v utajení s ohľadom na bezpečnosť malého Filipínca. Bývalý riaditeľ charity Wess Stafford, ktorý korešpondenciu uchoval, povedal že Bush občas podvádzal a do listov prepašoval narážky, ktoré ho mohli prezradiť. "Počul si niekedy o Bielom dome, Timothy? Žijú v ňom prezidenti Spojených štátov. Ja som musel do Bieleho domu ísť na Vianoce a tu je brožúrka, ktorú som tam dostal," napísal napríklad.

Donald a Melania Trumpovci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Jonathan Ernst/Pool via AP)

O jeho sponzorstve a korešpondencii nič netušila ani jeho rodina. Dozvedela sa o tom až v roku 2008, kedy sa Stafford stretol s Georgeom Bushom mladším na štátnej večeri. S Timothym už charita nie je v kontakte. "Páči sa mi, ako sa jeden z najmocnejších ľudí sveta bez akejkoľvek okázalosti priblížil k najchudobnejším deťom. Mám pocit, že urobil veľa dobrých vecí, o ktorých nevieme a vedieť nebudeme," povedal Stafford. George Bush starší zomrel 30. novembra vo veku 94 rokov. Bol 41. prezidentom Spojených štátov a úrad zastával v rokoch 1989 až 1993.

Viac o téme: PomocChlapecFilipínyGeorge Bush starší
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu