Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Napätá situácia pokračuje: Demonštranti ostali na Kossuthovom námestí aj po polnoci

Protivládne protesty v Budapešti pokračovali aj po polnoci.
Protivládne protesty v Budapešti pokračovali aj po polnoci. (Zdroj: SITA/Balazs Mohai/MTI via AP)

BUDAPEŠŤ - Na budapeštianskom Kossuthovom námestí zostalo po polnoci niekoľko stoviek demonštrantov skandujúcich protivládne heslá. Zaznelo i niekoľko prejavov.

"Protestujúci na Kossuthovom námestí v 5. budapeštianskom obvode sa správajú čoraz agresívnejšie a provokujú policajtov. Viacerí demonštranti hádzali na príslušníkov polície vajíčka a prázdne pivové plechovky. Veliteľ zásahovej jednotky v záujme ochrany bezpečnosti nariadil policajtom obliecť si vesty a prilby. Napriek tomu sa štyria príslušníci poriadkových síl zranili," píše sa na stránke Police.hu, kde polícia vyzvala demonštrantov, aby boli rozvážni.

Podľa internetového vydania denníka Blikk polícia obkolesila kordónom už nielen budovu parlamentu, ale aj vianočný strom na námestí, na ktorý protestujúci začali hádzať petardy. Skupina policajtov sa zhromaždila aj okolo štátnej vlajky. Voči agresívnejším účastníkom protestu policajti viackrát zasiahli slzotvorným plynom. Internetová stránka komerčnej televízie ATV uviedla, že polícia obkolesila celé námestie, z ktorého demonštrantov zrejme vytlačí.

Polícia dav nakoniec rozohnala

Agresívnejší demonštranti provokovali policajtov a hádzali na nich vajíčka, fľaše a rôzne iné predmety, ale aj pyrotechnické prostriedky. Policajti odpovedali slzotvorným plynom. Zoskupenie Slobodná univerzita už avizovalo, že vo štvrtok večer bude na Kossuthovom námestí ďalšie protestné zhromaždenie. Členovia tejto občianskej skupiny uviedli, že chcú pokojne protestovať v znamení "solidarity študentov s pracujúcimi".

Viac o téme: ProtestyDemonštrácieMaďarskoBudapešťKossuthove námestie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu