Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Teror na vianočných trhoch vo Francúzsku: Traja mŕtvi, strelec na FOTO kričal Alláhu akbar

Chekatt Chérif by mal byť páchateľom teroristického útoku v Štrasburgu. Zobraziť galériu (16)
Chekatt Chérif by mal byť páchateľom teroristického útoku v Štrasburgu. (Zdroj: Twitter/Kirk Lubimov)

ŠTRASBURG - Pri útoku blízko rušného vianočného trhu, nachádzajúceho sa okolo mestskej katedrály,prišli o život traja ľudia a zranenia ich utrpelo 13. Páchateľ sa na úteku dostal do prestrelky s políciou a utrpel v nej zranenie v oblasti ramena. Z miesta činu ušiel. Zatiaľ zadržali päť ľudí. Svedkovia útoku vraj počuli útočníka kričať "Alláhu akbar" (arabsky Boh je veľký)

Polícia uzavrela po čine okolie námestia Place Gutenberg v blízkosti katedrály. Uzavreté bolo s ohľadom na bezpečnosť preventívne aj sídlo Európskeho parlamentu. Na námestie, kde sa konajú vianočné trhy, podľa spravodajskej televízie Sky News dorazili príslušníci bezpečnostných síl ozbrojení samopalmi a celý priestor evakuovali. "Boli počuť výstrely a ľudia utekali preč. Trvalo to asi desať minút," povedal stanici BFM jeden z miestnych obchodníkov.

Emmanuel Foulon, hovorca Európskeho parlamentu, ktorý sa počas incidentu nachádzal neďaleko miesta streľby, uviedol, že vypukla panika a návštevníci reštaurácií pri vianočných trhoch si v strachu políhali na zem.

Podľa informácií regionálneho denníka strelec začal paľbu na ulici Rue des Grandes Arcades, ktorá je frekventovanou obchodnou tepnou. "Streľba v centre Štrasburgu. Ďakujeme vám všetkým, že zostávate doma, kým sa situácia nevyjasní," napísal na Twitter námestník starostu Štrasburgu Alain Fontanel.

Začal sa lov na páchateľa

Polícia má hľadaného muža na zozname sledovaných osôb. Podľa dvoch rôznych, anonymných bezpečnostných zdrojov je strelcom údajne 29-ročný Chekatt Chérif zo Štrasburgu a polícia ho chcela ešte v utorok ráno zatknúť. Podľa francúzskeho kriminológa Alaina Bauera ho mohla práve hrozba zatknutia a domová prehliadka vyprovokovať k ďalšiemu trestnému činu. 

Polícia páchateľa útoku na rušnej ulici v blízkosti dejiska známych vianočných trhov identifikovala a pátra po ňom. Ide o 29-ročného muža, pochádzajúceho zo Štrasburgu, na ktorého tajné služby viedli spis typu S kvôli jeho náboženskej radikalizácii.

VIDEO Teror na vianočných
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/Christoph Schmidt/dpa via AP)

BFMTV uviedla, že polícia mala tohto muža v utorok ráno zatknúť v prípade pokusu o vraždu a vydieranie. V jeho dome sa v utorok ráno našli granát a strelná zbraň. Ide o muža, ktorý už bol súdne trestaný, a to vo Francúzsku i v Nemecku. Podozrivý Chekatt Cherif podľa francúzskych médií ušiel z miesta činu v taxíku a nie je vylúčené, že už je mimo Francúzska. Podľa ministerstva vnútra nie je isté, že útok mal teroristický motív.

Chekatt Chérif
Zobraziť galériu (16)
Chekatt Chérif  (Zdroj: Twitter/Kirk Lubimov)

Niekoľko stoviek príslušníkov francúzskych bezpečnostných zložiek bolo v stredu nasadené do pátrania po páchateľovi útoku, ktorý sa odohral v utorok večer v blízkosti vianočných trhov v historickom jadre Štrasburgu. Páchateľ sa na úteku dostal do prestrelky s políciou a utrpel v nej zranenie v oblasti ramena, uviedla agentúra AP.

VIDEO Teror na vianočných
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

Kvôli opakovanej kriminálnej činnosti bol známy úradom vo Francúzsku aj v Nemecku, tiež figuroval na francúzskom zozname osôb predstavujúcich hrozbu pre národnú bezpečnosť. Nemecký Spolkový kriminálny úrad (BKA) informoval, že údajný strelec bol do Francúzska v roku 2017 deportovaný a že tamojšie orgány ho poznali ako radikálneho islamistov.

Chekattov trestný register vo Francúzsku obsahuje 25 záznamov vrátane niekoľkých vážnych lúpeží. Podľa BFMTV bol tiež dlhší čas sledovaný kvôli možnej náboženskej radikalizácii pri pobytoch vo väzení. Tam sa ocitol niekoľkokrát, vo Francúzsku to bolo naposledy v roku 2015. Podozrivý bol vedený na osobitnom zozname osôb považovaných za hrozbu pre národnú bezpečnosť, na ktorom podľa agentúry AFP asi polovicu osôb tvoria islamskí radikáli. Hovorca BKA dnes pred poludním povedala novinárom, že Chekatt v rokoch 2016 a 2017 býval v nemeckom väzení za krádež. Potom bol vyhostený späť do Francúzska.

Agentúra Reuters v stredu ráno s odvolaním sa na nemenovaného svedka informovala o policajnej operácii v okolí štrasburskej katedrály. O jej výsledkoch zatiaľ nie je nič známe. Podľa spravodajského portálu RTL polícia pozná trasu, po ktorej páchateľ unikal z mesta. Posledným svedkom jeho pohybu je taxikár, ktorý ho pod hrozbou použitia násilia odviezol na okraj štvrte Neudorf ležiacej v južnej časti Štrasburgu. Na zásah proti páchateľovi je pripravené aj elitné komando RAID. Nad mestom patrolujú policajné vrtuľníky. Posilnená je aj kontrola na francúzskych hraniciach.

V súvislosti so streľbou bolo zadržaných päť osôb, ktoré vyšetrovatelia vypočúvajú kvôli kontaktom s pravdepodobným páchateľom. Francúzska polícia údajne zadržala dvoch bratov predpokladaného páchateľa utorkového útoku v historickom jadre mesta Štrasburg. Na svojej webovej stránke to v stredu uviedol denník Le Figaro. Na jedného z nich viedli francúzske tajné služby spis typu S, čo znamená, že ho podozrievajú z islamistickej radikalizácie.

VIDEO Teror na vianočných
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

"Vedieme početné vyšetrovanie, aby sme utečenca našli, zrekonštruovali sled jeho aktivít a jeho rozvrh," povedal Heitz. Na vyšetrovaní spolupracujú aj úrady v Nemecku, kam mohol Chekatt zo Štrasburgu utiecť.

Agentúra DPA spresnila, že medzi obeťami útoku je aj 45-ročný thajský turista, ktorý do Štrasburgu - metropoly Alsaska - pricestoval s manželkou len v utorok ráno. Uviedla to hovorkyňa thajského ministerstva zahraničných vecí. Jeho manželka útok prežila a je v starostlivosti miestnych úradov. Osem zo 13 zranených je vo vážnom stave a podľa starostu mesta niektorí majú zranenia v oblasti hlavy. Muž strieľal na vianočných trhoch a tiež aj na ďalších miestach.

Zvýšený stupeň teroristického ohrozenia

Francúzska vláda zvýšila stupeň teroristického ohrozenia a poslala do Štrasburgu ďalšie bezpečnostné sily. V stredu skoro ráno, po útoku na tamojšom svetoznámom vianočnom trhu, to oznámil minister vnútra Christophe Castaner.

VIDEO Teror na vianočných
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

Francúzska prokuratúra začala utorkový útok v Štrasburgu vyšetrovať ako teroristický čin. Podozrivý je na úteku, ale úradom je známy - podľa nich ide o osobu so záznamom v registri trestov a údajne napojenú na extrémistov a radikálov. Stephane Morisse potvrdil, že vojenská hliadka na trhoch páchateľa postrelila. Motív jeho konania zatiaľ nie je známy.

V bezprostrednej blízkosti streľby v centre Štrasburgu sa nachádzal aj český občan. Nebol zranený ani neutrpel žiadnu inú ujmu a je v kontakte s českým konzulátom, povedal dnes ráno Robert Řehák z tlačového odboru českého ministerstva zahraničia. 

VIDEO Teror na vianočných
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

Minister ďalej oznámil, že miestne úrady v Štrasburgu zakážu demonštrácie, aby sa bezpečnostné sily mohli sústreďovať na pátranie po mužovi podozrivom zo streleckého útoku v blízkosti vianočného trhu, ku ktorému došlo v utorok okolo 20.00 h SEČ. Všetky školy budú podľa ministra v stredu otvorené, ale rodičia budú môcť nechať svoje deti doma, ak si to budú želať. Informovali o tom tlačové agentúry DPA a AFP. Prezident Emmanuel Macron vyjadril sústrasť rodinám obetí na Twitteri, po skončení krízového zasadnutia vlády v parížskom sídle ministerstva vnútra.

VIDEO Teror na vianočných
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

Podľa ministerky spravodlivosti išlo o atentát, podľa prokurátora o teroristický čin

Francúzska ministerka spravodlivosti Nicole Belloubetová v stredu potvrdila, že v súvislosti s utorkovým útokom v Štrasburgu možno hovoriť o atentáte. Ministerka spresnila, že "od okamihu, keď sa prípadu ujala prokuratúra v Paríži", ktorá sa špecializuje na vyšetrovanie teroristických útokov, "možno hovoriť o atentáte".

VIDEO Teror na vianočných
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/Christoph Schmidt/dpa via AP)

Ako ďalej konštatoval spravodajský portál RTL, štátny tajomník francúzskeho ministerstva vnútra Laurent Nuňez bol vo svojich vyjadreniach miernejší ako Belloubetová. Vo vysielaní rozhlasovej stanice France Inter totiž uviedol, že "teroristický motív činu ešte nebol zistený".

V súvislosti s útokom v Štrasburgu sa na sociálnych sieťach objavili aj teórie, že ide o sprisahanie či akciu, za ktorou je vedenie štátu snažiace sa skoncovať týmto spôsobom s prebiehajúcimi protivládnymi protestmi. Protestom tzv. žltých viest čelí Francúzsko od polovice novembra. 

VIDEO Teror na vianočných
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/Christoph Schmidt/dpa via AP)

Za teroristickú udalosť označil parížsky prokurátor Rémi Heitz utorkovej streľbu na vianočnom trhu v Štrasburgu. Svedkovia útoku vraj počuli útočníka kričať "Alláhu akbar" (arabsky Boh je veľký). Heitz spresnil, že páchateľ dvoch ľudí zabil, u ďalšieho nastala celková strata mozgové funkcie (mozgová smrť). Dodal, že šesť zranených je stále v kritickom stave.

"Včera (v utorok) krátko pred dvadsiatou hodinou naše územie znovu zasiahol terorizmus," vyhlásil prokurátor na tlačovej konferencii. "Vzhľadom k cieľu útoku, počínanie útočníka, jeho profilu a svedectvo tých, ktorí ho počuli kričať 'Alláhu akbar', bola do akcie povolaná protiteroristická polícia," vysvetlil. Muž podľa Heitza útočil pištoľou a nožom. 

Budovu europarlamentu v Štrasburgu evakuovali až po polnoci 

Streľba v centre Štrasburgu, ku ktorej došlo v utorok večer krátko pred ôsmou hodinou, poznačila aj fungovanie Európskeho parlamentu (EP). Budovu tejto inštitúcie uzavreli a okolo 01.00 h miestneho času z nej začali evakuovať poslancov, zamestnancov EP a novinárov, uviedla agentúra AFP. Poslanci a zamestnanci europarlamentu krátko po útoku na vianočných trhov dostali správu, že budova je z bezpečnostných dôvodov uzavretá a nikto z nej nemôže vyjsť a ani do nej vojsť. Okolo budovy boli rozmiestení príslušníci francúzskych bezpečnostných síl. 

VIDEO Teror na vianočných
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean Francois Badias)

Toto opatrenie sa dotklo stovky europoslancov, ktorí sa zúčastňovali na programe plenárneho zasadnutia EP, ich asistentov a stálych zamestnancov inštitúcie, ale aj desiatok novinárov a tlmočníckeho personálu. V čase uzavretia budovy EP sa v jej priestoroch nachádzali aj desiatky Slovákov.

VIDEO Teror na vianočných
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Christophe Ena)

Predseda EP Antonio Tajani v spolupráci s francúzskou políciou oznámil začatie evakuačného plánu budovy o 02.00 hodine. Do tretej hodiny rannej sa podarilo evakuovať väčšinu personálu, pričom vysokí predstavitelia EP a Európskej komisie boli do svojich hotelov v centre mesta odvezení v minibusoch za sprievodu polície.

VIDEO Teror na vianočných
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean Francois Badias)

Tajani vyjadril sústrasť rodinám obetí atentátu, zároveň však dodal, že "parlament sa nenechá zastrašiť teroristickými alebo kriminálnymi útokmi" a rozhodol dokončiť utorňajšie plenárne zasadnutie podľa stanoveného programu. Rozpravy poslancov skončili ako zvyčajne okolo polnoci.

Vianočné trhy v Štrasburgu zostanú zatvorené, radnica vyhlásila deň smútku

Vianočné trhy v historickom jadre francúzskeho mesta Štrasburg zostanú prinajmenšom v stredu zatvorené. Oznámil to štrasburský primátor Roland Ries, ktorý súčasne vyhlásil 12. december za deň smútku. Informovala o tom rozhlasová stanica Europe 1 s tým, že vlajky v meste budú stiahnuté na pol žrde a na magistráte verejnosti sprístupnia kondolenčná kniha. 

VIDEO Teror na vianočných
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

Všetky predstavenia a zábavné podujatia sú v meste zrušené. V materských a základných školách bolo zrušené vyučovanie. Na základe obežníka miestneho policajného prefekta sú zakázané aj všetky verejné zhromaždenia. Toto nariadenie bolo vydané s cieľom uľahčiť bezpečnostným zložkám pátranie po páchateľovi útoku, ktorý je na úteku.

Európsky parlament si na poludnie minútou ticha uctí obete utorňajšej streľby v Štrasburgu, ktorá si vyžiadala troch mŕtvych a 13 zranených, z toho osem vážne. Incident sa stal len niekoľko kilometrov od budovy EP. Predseda parlamentu Antonio Tajani nazval prípad "zločinom proti mieru, demokracii a nášmu spôsobu života". Dodal, že i keď budovu po streľbe načas uzatvorili, poslanci pracovali až do polnoci.

Nemecko kvôli útoku sprísni hraničné kontroly

Nemecká vláda oznámila, že v reakcii na utorkový útok v Štrasburgu sprísnila kontroly na hraniciach s Francúzskom. Úroveň teroristickej hrozby však ponechala nezmenenú. Hovorkyňa ministerstva vnútra Eleonore Petermannová uviedla, že nie je žiadny dôvod na to, aby sa ľudia báli ísť na vianočné trhy v Nemecku. Vianočný trh v Berlíne sa stal terčom krvavého útoku pred dvoma rokmi.

Petermannová i ministerstvo spravodlivosti uviedli, že nemecké úrady nemali žiadne informácie o prepojení podozrivého útočníka, ktorý si odpykal väzenský trest v Nemecku za lúpež, na islamských extrémistov. Útočníka, ktorý zabil najmenej dvoch ľudí a okolo 12 ďalších zranil, odsúdili v Nemecku v roku 2016 a následne ho v roku 2017 deportovali do Francúzska. Petermannová však dodala, že ho zbavili práva na voľný pohyb v rámci Európskej únie.

 

Viac o téme: StreľbaFrancúzskoŠtrasburg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu