Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Veľký deň v Nemecku: CDU si zvolila nového lídra, toto je nasledovníčka Merkelovej

Annegret Krampová-Karrenbauerová a Angela Merkelová Zobraziť galériu (4)
Annegret Krampová-Karrenbauerová a Angela Merkelová (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

HAMBURG - Členovia Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU) si na zjazde strany v Hamburgu volia nového predsedu alebo predsedníčku. O post, ktorý osemnásť rokov zastávala nemecká kancelárka Angela Merkelová, sa uchádzali traja kandidáti. Novou predsedníčkou nemeckej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) sa stala Annegret Krampová-Karrenbauerová. Informovala o tom agentúra DPA.

Viac ako tisíc straníkov tak bude hlasovať buď za Merkelovej spolupracovníčku a generálnu tajomníčku CDU Annegret Kramp-Karrenbauer, konzervatívca Friedricha Merza alebo za ministra zdravotníctva Jensa Spahna. Výsledky hlasovania sa podľa agentúry AP dajú ťažko predpokladať, očakáva sa však, že ktokoľvek vyhrá, bude tiež favoritom na post nemeckého kancelára.

Merkelová koncom októbra oznámila CDU, že sa nebude uchádzať o predsedníctvo v strane. V tom čase zároveň informovala, že aktuálne funkčné obdobie na poste nemeckej kancelárky je jej posledné. Jej funkčné obdobie trvá do roku 2021.

Merkelovej nástupca nebude automaticky novým kancelárom

Nemecký minister ekonomiky Peter Altmaier odmietol tvrdenia, že víťaz piatkového hlasovania o nasledovníkovi Angely Merkelovej vo vedení konzervatívnej strany CDU sa automaticky stane i ďalším spolkovým kancelárom. Informovala o tom agentúra DPA. "Dnes budeme voliť nového straníckeho lídra, a nie kandidáta na kancelára," povedal Altmaier, dlhoročný spojenec Merkelovej, s tým, že rozhodnutie o kandidátovi na post kancelára padne rok pred parlamentnými voľbami v roku 2021.

Traja súčasní kandidáti uchádzajúci sa o tento vrcholový post sú generálna tajomníčka CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová, podnikateľ Friedrich Merz a minister zdravotníctva Jens Spahn. Jasnou favoritkou je podľa prieskumov Krampová-Karrenbauerová - podporuje ju 45 percent respondentov, zatiaľ čo za Merza hlasovalo 30 percent opýtaných.

Annegret Krampová-Karrenbauerová a Angela
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

Na treťom mieste - s desiatimi percentami - skončil Spahn. Merkelová má v pláne vzdať sa straníckej funkcie, ale spolkovou kancelárkou chce zostať až do najbližších parlamentných volieb v roku 2021. Väčšina Nemcov toto jej rozhodnutie podporuje, čo vyplynulo aj z najnovšieho prieskumu.

Je rozhodnuté

Novou šéfkou nemeckej vládnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) sa stala doterajšia generálna tajomníčka strany Annegret Krampová-Karrenbauerová. Vo funkcii nahradí kancelárku Angelu Merkelovú, ktorá tento post zastávala 18 rokov. Merkelová však ostáva kancelárkou aj naďalej.

Päťdesiatšesťročná bývalá premiérka spolkovej krajiny Sársko získala v piatok na straníckom zjazde v Hamburgu 517 z celkovo 999 hlasov. Tesne tak porazila svojho hlavného konkurenta Friedricha Merza, ktorý si zabezpečil podporu 482 delegátov. Krampová-Karrenbauerová mala aj podporu samotnej Merkelovej. Ako nová šéfka najväčšej nemeckej strany by sa mohla v budúcnosti stať aj novou nemeckou kancelárkou.

Annegret Krampová-Karrenbauerová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

Viac o téme: NemeckoAngela MerkelováCDUAnnegret Krampová-Karrenbauerová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu