Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tragický deň pre USA: Po nehode lietadiel je nezvestných päť ľudí, našli už dve telá

Americké stíhačky F-22 Raptor Zobraziť galériu (2)
Americké stíhačky F-22 Raptor (Zdroj: SITA/AP/Park Chul-hog/Yonhap)

WASHINGTON - Šesť príslušníkov námornej pechoty je nezvestných po tom, ako dve americké vojenské lietadlá vo štvrtok havarovali počas dopĺňania paliva vo vzduchu pri pobreží Japonska. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na predstaviteľov oboch krajín. Išlo o bojové lietadlo F/A-18 a tankovacie lietadlo KC-130.

Druhého člena posádky objavili vo vodách pri japonskom pobreží, kde sa dve lietadlá zrútili sa do mora. Päť ďalších členov posádky lietadiel je stále nezvestných. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na japonské ministerstvo obrany.

Tragický deň pre USA:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Kyodo News via AP)

Americká námorná pechota vo vyhlásení uviedla, že stroje vzlietli zo základne Iwakuni na juhu Japonska. Lietadlá vykonávali pravidelný plánovaný cvičný let, keď došlo k "nehode". Po nej sa začala pátracia a záchranná operácia. Americké médiá informovali, že piati členovia posádky boli v tankovacom lietadle KC-130 a dvaja v stíhačke F/A-18.

Podľa agentúry AP odvolávajúcej sa na japonské ministerstvo obrany sa japonským záchranárom podarilo objaviť jedného člena posádky, ktorý je v stabilizovanom stave. Osud zvyšných šiestich je nejasný. Ministerstvo uviedlo, že stroje sa zrazili vo vzduchu a zrútili sa do mora približne 100 kilometrov južne od ostrova Šikoku. Americká armáda má v Japonsku umiestnených približne 50.000 vojakov, pripomína AFP.

 

Viac o téme: NehodaHaváriaArmádaUSAJaponsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu