Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Fatálna chyba zdravotnej sestry: Pacientke podala liek na popravu väzňov, dva dni agónie a smrť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NASHVILLE - Koncom minulého roka zomrela v americkom zdravotníctvom zariadení Vanderbilt University Medical Center v štáte Tennessee 75-ročná pacientka. Sestrička jej totiž omylom vpichla injekciu so smrteľnou dávkou lieku, ktorý sa používa pri popravách zločincov. Staršia žena musela cítiť obrovskú bolesť, než jej telo vypovedalo službu a o dva dni neskôr skonala. Po desivom prípade bolo nariadené vyšetrovanie.

Odhalenie prípadu vraždiaceho ošetrovateľa nedá Nemecku spať: Beštia Gregorz zabíjal dôchodcov

K fatálnej chybe došlo 26. decembra 2017, kedy sa nemenovaná zdravotná sestra starala o pacientku hospitalizovanú pre bolesti hlavy, opuch mozgu, stratu zraku a podobné príbuzné príznaky. Žena bola stabilizovaná a mala naplánované CT vyšetrenie.

Podľa televízie Fox 17 pred vyšetrením lekár nariadil, aby jej boli podané dva miligramy lieku Versed, ktorý sa používa na potláčanie úzkosti. Sestra však omylom obeti podala 10 miligramov Vecuronia, ktoré pôsobí ako svalový relaxant a pridáva sa aj do "kokteilu" pre väzňov odsúdených na smrť, aby ich ochromil a zastavil ich dýchanie.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: Profiimedia)

Pracovníčka zariadenia mala údajne problém s nájdením Versedu v miestnosti s liekmi, a tak do počítačového systému vyťukala prvé dve písmená z jeho názvu. Bohužiaľ, ako prvý výsledok sa v databáze objavilo Vecuronium a ona sa pomýlila.

Pacientka bola presunutá na CT vyšetrenie hneď po injekcii, takže jej symptómy si nikto nevšimol. Paralytický liek ju natoľko ochromil, že nebola schopná dať najavo, akou veľkou bolesťou trpí. Navyše sa to všetko dialo pri jej plnom vedomí.

Iná zdravotná sestra v nemocnici si chybu všimla ešte v ten istý deň, no to už pacientke nepomohlo. Zlyhalo jej srdce aj pľúca a dostavila sa mozgová smrť. Napojili ju síce na umelú ventiláciu, ale nakoniec aj tak zomrela dva dni po podaní drogy.

Smrteľná chyba viedla k vyšetrovaniu. Výsledky z prieskumu z 31. októbra až 8. novembra tohto roka hovoria, že "nemocnica nedokázala zabezpečiť, aby všetci pacienti dostávali bezpečnú starostlivosť a zamestnanci dodržiavali štandardy a využívali svoje ošetrovateľské schopnosti a odbornú prípravu, aby sa zabezpečilo, že správne lieky boli podávané všetkým pacientom".

Nemocnica teraz musí predložiť "plán nápravy", aby sa zabránilo podobným chybám. Vanderbilt University Medical Center vo vyhlásení uviedlo, že ich zamestnankyňa obišla niekoľko bezpečnostných mechanizmov, ktoré boli zavedené práve preto, aby sa takýmto situáciám zabránilo. Po tom, čo sa dozvedeli, že došlo k omylu, okamžite prijali nápravné opatrenia. Naďalej budú úzko spolupracovať s orgánmi dozoru, aby zabezpečili, že všetky zostávajúce obavy sa v plnej miere vyriešia v stanovenom časovom horizonte.

Viac o téme: NemocnicaInjekciaOmylPacientka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu