Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nemecký kardinál to vidí jasne: Nacionalizmus znamená vojnu

Reinhard Marx
Reinhard Marx (Zdroj: SITA/Arne Dedert/dpa via AP)

MNÍCHOV - Predseda nemeckej biskupskej konferencie, kardinál Reinhard Marx, vyzval v nedeľu kresťanov, aby sa postavili za Európu. Zároveň varoval pred nárastom nacionalistických tendencií v EÚ, informovala agentúra DPA.

"Aj kresťania musia čosi urobiť v prospech Európy. Mali by sa skutočne angažovať," povedal renomovaný kardinál na proeurópskej demonštrácii v Mníchove, ktorú zorganizovala občianska iniciatíva Pulse of Europe. 

Mníchovsko-freisinský arcibiskup v tejto súvislosti varoval pred nacionalizmom, ktorý podľa neho "znamená vojnu", ktorej opakovanie už v Európe nemožno dopustiť. Nacionalistickí politici podľa neho nemajú riešenia na súčasné problémy, ale sami k problémom prispievajú svojím egoizmom. 

Celkovú situáciu v dnešnom svete označil za znepokojujúcu. "Ako Európania máme povinnosť byť príkladom celému svetu" v pokojnom spolunažívaní a vzájomnej podpore a rešpekte, apeloval kardinál Reinhard Marx. V tejto súvislosti sa vyslovil za prehĺbenie európskej integrácie a širokú verejnú diskusiu o novej vízii Európy, informoval portál nemeckej katolíckej cirkvi katholisch.de. 

Viac o téme: VojnaNacionalizmusReinhard Marx
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu