Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hrozba skutočnej vojny Ukrajiny a Ruska: Porovnanie armád, Moskva je súper nad sily Kyjeva

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: ČTK)

KYJEV - Ukrajinský prezident Petro Porošenko síce v utorok varoval pred hrozbou "skutočnej vojny" s Ruskom, ale západní analytici považujú tento scenár za nepravdepodobný. Porošenko síce sľubuje "pripraviť armádu" a "posilniť hranice", v prípadnom konflikte by Ukrajina narazila na oveľa silnejšieho protivníka, upozornil časopis Newswek na svojom webe. Hoci Ukrajina od roku 2014 stav ozbrojených síl značne zlepšila, s Ruskom sa nemôže porovnávať, či už ide o počty vojakov, výzbroj, zariadenia alebo vojenské výdavky.

Ukrajinský minister obvinil Rusko z blokády prístavov: V Kerčskom prielive má čakať 35 lodí

Po rozpade Sovietskeho zväzu sa na Ukrajine nachádzalo asi 5000 jadrových zbraní, čo predstavovalo tretí najväčší jadrový arzenál na svete, po Rusku a Spojených štátoch. Ale nový nezávislý štát nemal ani technológie na odpálenie týchto zbraní, ani prostriedky na údržbu, a tak sa v záujme zachovania mieru s Ruskom vzdal väčšiny svojich zbraní hromadného ničenia a zvyšok zničil za finančnú pomoc. Bez jadrového odstrašenia a so slabými konvenčnými silami sa Ukrajinci ukázali byť bezmocní voči anexii Krymu po zvrhnutí prokremeľského prezidenta Viktora Janukovyča a namáhavo sa potýkali s povstaním proruských separatistov na východe krajiny, pripomenul časopis.

Množstvo vojakov

Ukrajinské ozbrojené sily, ktoré boli v pondelok uvedené do plnej bojovej pohotovosti, zahŕňajú podľa ukrajinského ministerstva obrany asi 250-tisíc osôb, vrátane asi 204-tisíc vojakov. Toto číslo ale zostáva v tieni odhadov, že ruské sily zahrňajú 1,9 milióna ľudí (vrátane 1,013.628 vojakov).

Hrozba skutočnej vojny Ukrajiny
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Alexander Shulman)

Výdavky na armádu

Ruské vojenské výdavky, ktoré vlani dosiahli 66,3 miliardy dolárov (cca 58,2 miliardy eur), tiež presahujú ukrajinské vo výške 3,6 miliardy dolárov (asi 3,2 miliardy eur), aspoň podľa Štokholmského medzinárodného ústavu pre výskum mieru (SIPRI). Rusko má tiež najväčšiu tankovú armádu na svete s približne 20-tisíc strojmi.

Tanky

Ukrajinská vláda vlani tvrdila, že len podporu východoukrajinským povstalcom skryto poskytovalo 680 ruských tankov, čo bolo viac než majú britské a nemecké tankové jednotky dohromady. Moskva popiera poskytovanie vojenskej pomoci povstalcom na Donbase.

Hrozba skutočnej vojny Ukrajiny
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Alexander Shulman)

Námorníctvo

Pokiaľ ide o ukrajinské námorníctvo, o väčšinu lodí prišlo pri anexii Krymu a o ďalšie tri pri nedeľňajšom incidente. Hoci nehoda v doku minulý mesiac dočasne vyradila jedinú ruskú lietadlovú loď, čiernomorská flotila má desiatky bojových lodí a ruské námorníctvo sa chystá do konca roka prevziať ďalších 26 lodí.

Hrozba skutočnej vojny Ukrajiny
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Ukrajina je "žalostne nepripravená na námorný boj proti Rusku" a prípadný ruský obojživelný útok na Azovské pobrežie Ukrajiny "by narazil len na slabý odpor", predpovedal komentátor Michael Bociurkiw v televízii CNN.

Boj vo vzduchu

Pri anexii Krymu prišla Ukrajina aj o desiatky lietadiel. Mnoho ďalších, ktoré zostali v ukrajinských rukách, nie sú schopné vzlietnuť. David Axe v blogu War Is Boring v apríli 2014 napísal, že Ukrajina mala v čase ruskej anexie letuschopných 16 stíhačiek Su-27, 24 stíhačiek MiG-29, 35 bombardérov Su-24 a 24 bojových Su-25 a že "len 15 percent" ukrajinských lietadiel bolo bojaschopných.

Novšie hodnotenie z pera ukrajinských analytikov po októbrovej katastrofe Su-27, kedy o život prišiel ukrajinský a americký pilot, uvádza, že letectvo momentálne pozostáva zo 17 Su-27, 21 MiG-29, 13 Su-25, tucta Su-24 a 46 cvičných strojov L-39, ktoré môžu byť nasadené aj v úlohe ľahkých bojových. Ukrajinci majú tiež ťažké transportné lietadlá, prieskumné stoje a vrtuľníky.

Hrozba skutočnej vojny Ukrajiny
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

V minuloročnej správe americkej armádnej rozviedky DIA o vojenskej sile Ruska sa uvádza, že ruské letectvo zahŕňa 141 bombardérov, 420 stíhačiek, 345 stíhacích bombardérov, 215 bojových strojov, 32 lietadiel pre elektronický boj a prieskum, šesť lietadiel včasného varovania a velenia, 15 tankerov, 122 ťažkých transportných lietadiel a 198 cvičných strojov. Tento rok do prevádzky vstupujú ešte modernejšie stroje.

Ukrajina nie je členom NATO, a tak západná aliancia nie je povinná prísť na pomoc v prípadnom konflikte s Ruskom. Ak by tak NATO urobilo, experti varujú, že by aliancia mohla utrpieť ťažké straty, poznamenal Newsweek.

Viac o téme: VojnaArmádaRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu