Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Čína potajme ničí krajinu na Sibíri: Nedozierne následky! Miestni sa hnevajú, hrozí katastrofa

Sibír Zobraziť galériu (4)
Sibír (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Rusi, najmä tí, ktorí žijú na východ od Uralu, sa už dlho obávajú prieniku čínskej ekonomiky, ktorá berie vodu z jazera Baikal, ťaží zlato a uhlie a dokonca otvorila vlastné továrne na miestach, kde ruské prestali fungovať. Teraz sa však objavuje nová hrozba: odpredaj veľkej časti zalesnenej pôdy Číne, z čoho bude mať prospech len Peking a hroziaca environmentálna katastrofa v dôsledku zničenia biotopov a odvodňovacích systémov. To ešte zhoršuje nedávne vyhlásenie Moskvy, že chýbajú peniaze na boj proti požiarom v lesoch, ktoré zostali.

Pod ľadom na Antarktíde sa má skrývať najväčší kráter na Zemi: Jeho veľkosť vás ohromí

Podľa The Jamestown Foundation rapídne rastie hnev medzi ľuďmi východne od Uralu na centrum Ruska, pretože dáva Číne obrovský ekonomický prístup do ich regiónu. Miestni obyvatelia hovoria, že obchodné dohody sú prospešné len pre oligarchov a ruský štát. Navyše ich rozhorčenie na Peking zahŕňajú arogantné spôsoby, ktorými sa čínske spoločnosti správajú na ruskom území, často ignorujú záujmy miestnych obyvateľov a porušujú ruské právo s pocitom absolútnej beztrestnosti.

Obyvatelia Sibíri a Rusi z Ďalekého východu sa pohoršujú nad mnohými čínskymi činmi, ale čoraz väčšmi vinia Moskvu, že to umožnila. V skutočnosti centrálna ruská vláda často uzatvárala zmluvy s čínskymi firmami bez konzultácií s miestnymi úradníkmi a dokonca okorenila dohodu s Čínou poskytovaním dotácií z daní ruských občanov a firiem. Nespokojenci obviňujú Moskvu, že umožnila takmer neobmedzenú čínsku imigráciu. Prichádzajúci pracovníci sú potom zamestnaní v čínskych továrňach pôsobiacich na ruskej pôde, čím sa eliminuje akákoľvek možnosť, že by miestni Rusi mohli získať túto prácu.

Čína potajme ničí krajinu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Miestni obyvatelia sú tiež zhrození zo súhlasu Moskvy, ktorá dovolila Číne získavať vodu z jazera Baikal a dovážať ju do čínskych miest. A napokon, nenávidia úradníkov za to, že umožnili budovať čínske letoviská na pobreží tohto jazera, a to aj na miestach, kde Moskva zákonom zabránila Rusom, aby tak urobili. To však nie je všetko.

Pohroma pre celú planétu

Čína potajme ničí krajinu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Ruský ekologický aktivista a blogger Pavol Paškov uskutočnil v lete tohto roka expedíciu do tajgy, aby zistil, čo je pravdy na nadmernom výrobe lesov ruskými podnikateľmi, ktorí vyvážajú drevo do Číny a natočil o tom film. Na jeho počudovanie však dospel k zásadnému záveru: "Prakticky všetok lesný priemysel teraz patrí Čínskej ľudovej republike." Dodal, že Sibír sa stala dodávateľom surovín pre Čínu, resp. "de facto Sibír už patrí Číne". Ruskí podnikatelia už do toho nie sú takmer nijako zainteresovaní.

Jeho vyšetrovanie ukázalo, že Číňania nielen vlastnia lesy, ale vytvorili svoj vlastný spracovateľský systém, takže z neho má prospech len veľmi málo Rusov v regióne. Podľa neho však ruské úrady "radšej o probléme mlčia a ignorujú názor občanov." Jednoducho zoberú peniaze, ktoré Číňania platia a odvracajú sa. Dokonca ani nepodniknú kroky, keď čínske firmy a turisti vytláčajú Rusov z miest pri Bajkalskom jazere.

Čína potajme ničí krajinu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa Paškova môže tento problém narásť do obrovských rozmerov, preto vyzýva ruských občanov, aby žiadali od Moskvy nech zastaví túto katastrofu skôr, než bude príliš neskoro. O 20 až 30 rokov sa totiž veľké lesy zmenia na bažiny a prázdne stepy. Zriedkavé druhy zvierat vymiznú a obyvatelia Sibíri prídu o zdroj existencie. Budúcim generáciám tak nezostane skoro nič. Hlavne ak Číňania obchádzajú zákony, ťažia nelegálne viac dreva, ako majú povolené a navyše vyťažené plochy opäť nezalesňujú.

Viac o téme: DrevoLesČínaSibír
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu