Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ruský denník obvinil Putinovu ochranku, mala sa dopustiť podvodu s pozemkami

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Ruský nezávislý denník Novaja gazeta informoval, ako bývalí príslušníci ochranky ruského prezidenta Vladimira Putina a ich príbuzní získavali za zvýhodnenú cenu či zadarmo pozemky v blízkosti podmoskovskej rezidencie hlavy štátu.

Denník zverejnil výsledky svojho vyšetrovania, počas ktorého zistil, akým spôsobom dôstojníci Federálnej služby ochrany (FSO) a ich rodinní príslušníci získali pozemky v oblasti Novo-Ogariovo, kde sa nachádza aj Putinova rezidencia a kde sú v rámci Ruska jedny z najvyšších cien za pozemky.

Novaja gazeta vo svojom článku popisuje nátlak, ktorému boli v 90. rokoch vystavení zamestnanci štátneho roľníckeho družstva, aby predali svoje pozemky za nominálnu cenu. Pozemky boli následne za nízke ceny predané príslušníkom FSO a ich rodinám alebo im ich dokonca bezplatne pridelili.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok na otázku ohľadom tohto článku reagoval vyhlásením, že dôstojníci FSO spomenutí v denníku každoročne podávajú daňové i majetkové priznania, ktoré preverujú príslušné úrady. Novaja gazeta sa touto kauzou zaoberala spolu s tímom novinárov združených v organizácii Projekt na sledovanie organizovaného zločinu a korupcie (OCCRP).

Vo svojom článku napísali, ako kontrolu nad poľnohospodárskymi pozemkami bývalého sovchozu NKVD na výpadovke Rubľovskoje šosse získal nemenovaný podnikateľ. Bývalí vlastníci pozemkov - zamestnanci sovchozu alebo veteráni druhej svetovej vojny - sa potom sťažovali, že ich oklamali a že ich listy vlastníctva k pozemkom boli sfalšované.

V dôsledku tohto konania, ako tvrdí Novaja gazeta, sa majiteľmi pozemkov stali ľudia, ktorí boli vo vzťahu k FOS, a ich príbuzní. Momentálne na týchto pozemkoch stoja nehnuteľnosti v hodnote stoviek miliónov rubľov.

Viac o téme: Vladimir PutinNovaja gazeta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu