Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Babiš sa zveril novinárom: Uvažuje, že sa stretne so synom, polícia sa s ním nevie spojiť

Věra Jourová, Jean-Claude Juncker a Andrej Babiš
Věra Jourová, Jean-Claude Juncker a Andrej Babiš (Zdroj: TASR/AP Photo/Francisco Seco)

BRUSEL - Český premiér Andrej Babiš zvažuje, že sa stretne so svojím synom Andrejom, ktorý figuruje v aktuálnej kauze Čapí hnízdo. Babiš to povedal v piatok novinárom v Bruseli. So synom sa videl naposledy na svojej svadbe v lete 2017.

 "Sme v kontakte, píšeme si esemesky. Zvažujem to," odpovedal Babiš na otázku českého spravodajského portálu Novinky.cz, či sa nechystá za synom do Švajčiarska. Premiér sa znova posťažoval, že novinári sa zaujímajú o jeho syna a bývalú manželku, vraj im každú hodinu búchajú na dvere. On sám pritom v jednom zo svojich tweetov zverejnil informáciu, že žijú v Ženeve. Vyjadril sa aj k tomu, že polícia vyšetruje "únos" Babiša mladšieho na Krym ako pokus o zavlečenie. "Nebolo to zavlečenie, nebol to únos," zdôraznil premiér.

Na otázku portálu Novinky.cz, ako jeho syn získal švajčiarske občianstvo, Babiš odpovedal, že jeho syn tam študoval - chodil tam na strednú školu. "Neviem, kedy ho získal, on tam žije so svojou mamou, ja som sa rozviedol; jeho mama tam žila tiež dlhodobo, takže ho získal," vysvetlil Babiš. "Určite ho nezískal nejako pokútne," vyhlásil premiér.

Dodal, že nechápe, ako môžu novinári brať niektoré vyjadrenia Babiša juniora vážne, keď je psychicky chorý. Premiér podľa slov svojho syna chcel, aby Andrej Babiš mladší opustil Česko pre prípad európskych dotácií pre farmu Čapí hnízdo, v ktorom obaja čelia obvineniu z dotačného podvodu. Serveru Seznam Zprávy syn povedal, že ho spolupracovníci jeho otca držali na ukrajinskom Kryme, anektovanom Ruskom. Taktiež uviedol, že k Čapímu hnízdu podpisoval nejaké dokumenty, nevedel však údajne, čo podpisuje.

Premiér už skôr potvrdil, že jeho syn na Kryme skutočne bol, odmietol však tvrdenia, že ho niekto uniesol. Ďalej povedal, že obe jeho dospelé deti, ktoré sú v kauze rovnako ako on trestne stíhané, sú psychicky choré. Babiš mladší v reakcii na to obvinil svojho otca z klamstva.

Šéf hnutia ANO Babiš v piatok pred odletom na pracovnú cestu do Bruselu zopakoval, že napriek výzvam, aby v súvislosti s kauzou údajného únosu svojho syna na Krym podal demisiu, nemieni odstúpiť a nikdy tak neurobí. Babiš vo svojom emotívnom vyhlásení zároveň novinárov obvinil, že informovaním o kauze farmy Čapí hnízdo spôsobili zhoršenie zdravotného stavu jeho syna, ktorý údajne trpí schizofréniou.

Polícia sa neúspešne pokúša spojiť s Babišovým synom

Česká polícia sa pokúša spojiť so synom českého premiéra Andrejom Babišom mladším, ktorý vo štvrtkovom e-maily prosil novinárov a políciu o pomoc, no zatiaľ sú jej pokusy neúspešné. Táto informácia zaznela na piatkovej policajnej tlačovej konferencii v Prahe. "Od včera sa pokúšame o nadviazanie kontaktu s pisateľom, čím by sa mohlo upresniť veľmi veľa informácií. Podľa aktuálnych informácií je tento kontakt zatiaľ bez odozvy," povedal na tlačovke hovorca pražskej polície Jan Ptáček. Česká polícia podľa neho v tejto veci spolupracuje aj s Interpolom.

V kauze Babišovho syna, ktorý už dávnejšie obvinil českého premiéra z únosu, nastal vo štvrtok ďalší prekvapivý zvrat. Spravodajský server Seznam Zprávy zverejnil text e-mailu, ktorý jeho novinárom poslal Babišov syn a v ktorom okrem iného žiada o nadviazanie kontaktu s českou políciou a píše, že jeho otec klame. Andrej Babiš mladší žije so svojou matkou vo Švajčiarsku a je súčasťou kauzy Čapí hnízdo, v ktorej mal jeho otec zneužiť dotácie na stavbu svojho rodinného sídla.

Premiér Babiš tvrdí, že dotácie nepoberal on ani jeho firma Agrofert, ale jeho deti vrátane Andreja Babiša mladšieho. Ten však tvrdí, že v septembri minulého roka, práve keď polícia prešla do hlavnej fázy vyšetrovania tohto údajného dotačného podvodu, ho dal jeho otec uniesť na Krym, aby nemohol vypovedať.

Premiér Babiš na obvinenia zo strany svojho syna reagoval s tým, že jeho syn je schizofrenik a je to nedôveryhodná osoba. "Teraz čítam v novinách, že môj otec povedal, že musím byť pod 'neustálym dozorom' vzhľadom k mojej pseudochorobe, ktorá sa volá schizofrénia. Tým prekročil červenú čiaru, pretože je to klamstvo a dotýka sa to mojej osobnej slobody. Nie som vôbec pod 'dozorom' vo Švajčiarsku, ale voľný," uvádza Babišov syn v správe, ktorá je na niektorých miestach pomerne chaotická a nezrozumiteľná.

"Prajem si byť telefonicky v kontakte s Políciou ČR vyšetrujúcou môj prípad z Ukrajiny a Ruska. Možno mi to za ten trik so skrytou kamerou vybavíte," uzatvára Andrej Babiš mladší. Opozícia a dokonca aj časť koaličnej Českej strany sociálno demokratickej (ČSSD) Babiša v súvislopsti s touto kauzou vyzýva na odstúpenie, premiérova piatková reakcia však bola kategorická: "Ja vám iba chcem povedať, že nikdy neodstúpim. Nikdy. Nech si to všetci zapamätajú. Nikdy," povedal Babiš novinárom pred odletom do Bruselu.

Viac o téme: Andrej BabišUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu