Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Mexický narkobarón Guzmán sa postavil pred americký súd: Na krku má nielen vraždy či únosy

Joaquín
Joaquín "El Chapo" Guzmán (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Výberom poroty sa v pondelok v americkom New Yorku začal proces s mexickým s drogovým bosom Joaquínom "El Chapom" Guzmánom, ktorý je obžalovaný z viacerých ťažkých zločinov, vrátane vrážd a únosov. Informovala o tom agentúra AP.

Otázky kladené potenciálnym porotcom sa týkali najmä ich vzťahu k pašovaniu drog a toho, do akej miery sledovali mediálne správy o Guzmánovom prípade. Proces bude vzhľadom na Guzmánovu povesť prebiehať za mimoriadne prísnych bezpečnostných opatrení, do ktorých americká vláda investovala niekoľko desiatok miliónov dolárov. Guzmán, bývalý šéf drogového kartelu Sinaloa, je považovaný za jednu z najvýznamnejších postáv zločineckého prostredia v Mexiku. Začiatkom januára 2016 sa tretíkrát dostal do rúk polície.

Prvýkrát ho zadržali v roku 1993 v Guatemale, odkiaľ bol vydaný do Mexika. V roku 2001, keď sa objavila informácia o jeho hroziacom vydaní do USA, sa mu však z väzenia podarilo ujsť. Po 13 rokoch na úteku ho polícia znova chytila vo februári 2014. V júli 2015 sa mu však opäť podarilo ujsť, a to tunelom vykopaným z cely väzenia do najbližšieho domu. Na úteku vtedy strávil pol roka. V mexickom väzení Ciudad Juárez pri hraniciach s USA, kde sa nachádzal až do vydania do Spojených štátov v januári 2017, ho strážilo okolo 700 príslušníkov ochranky, a to vnútri objektu i v jeho okolí.

Viac o téme: WashingtonSpojené štátyJoaquín "El Chapo" Guzmán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu