Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Posun vo vyšetrovaní vraždy Chášukdžího: Polícia našla vozidlo saudskoarabského konzulátu

Džamál Chášukdží
Džamál Chášukdží (Zdroj: SITA/AP Photo/Hasan Jamali, File)

ISTANBUL - Turecká polícia objavila v pondelok v podzemnom parkovisku v istanbulskej štvrti Sultangazi opustené vozidlo patriace saudskoarabskému konzulátu. S odvolaním sa na turecké médiá o tom informovala agentúra AP.

Polícia požiadala prokuratúru i saudskoarabský konzulát o povolenie auto prehľadať. K vozidlu s diplomatickou poznávacou značkou, registrovanému na saudskoarabský konzulát, následne dorazili tureckí vyšetrovatelia v policajnej dodávke. Auto podľa tureckých médií na mieste parkuje už asi dva týždne. K nálezu vozidla došlo asi tri týždne po vražde Džamála Chášukdžího, ktorý bol nezvestný od 2. októbra, keď vstúpil do budovy saudskoarabského konzulátu v Istanbule, aby si vyzdvihol doklady potrebné k sobášu so svojou tureckou snúbenicou. 

Rijád v sobotu 20. októbra po prvý raz priznal, že Chášukdží, ktorý žil v USA a písal pre denník Washington Post, bol na konzuláte zabitý pri bitke, ktorá vypukla po bližšie nešpecifikovanej hádke. Okolnosti jeho smrti sú stále nevyjasnené. Tureckí predstavitelia v uplynulých týždňoch opakovane uvádzali, že podľa ich zistení žurnalistu na konzuláte zavraždili a rozštvrtili, pričom majú zvukové a obrazové nahrávky, ktoré takéto tvrdenia dokazujú. Chášukdžího pozostatky sa doposiaľ nenašli. V súvislosti s objasňovaním novinárovho zmiznutia vyšetrovatelia ešte minulý týždeň prehľadali dom saudskoarabského konzula, budovu konzulátu aj viaceré vozidlá, ktoré jej patria. 

Viac o téme: TureckoIstanbulSaudská ArábiaDžamál Chášukdží
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu