Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Veľké víťazstvo ANO, ovládli väčšinu miest: Babiš hovorí o úspešných komunálnych voľbách

Český premiér Andrej Babiš a nemecká kancelárka Angela Merkelová. Zobraziť galériu (5)
Český premiér Andrej Babiš a nemecká kancelárka Angela Merkelová. (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

PRAHA - Hnutie ANO získalo v tohtoročných komunálnych voľbách najviac veľkých miest. Stratilo ale Prahu, kde vyhralo ODS pred Pirátmi, ANO tam skončilo piate. V Brne, Ostrave a rade ďalších miest však zvíťazilo. Významné straty zaznamenala sociálna demokracia. V celej republike potom tradične najviac zastupiteľských kresiel získali najrôznejšie miestne združenia nezávislých kandidátov. Volebná účasť sa pohybovala mierne nad 47 percentami, čo je zhruba o tri percentuálne body viac ako v roku 2014. Vyplýva to z údajov na volebnom servera.

Občianski demokrati síce v Prahe vyhrali, ale môžu aj tak skončiť v opozícii. O koalícii chcú totiž ďalšie subjekty, ktoré v hlavnom meste uspeli - hnutie Praha Sebe a Spojené sily pre Prahu (TOP 09, STAN a KDU-ČSL) - jednať s Pirátmi. Do pražského zastupiteľstva sa prvýkrát od roku 1990 nedostanú zástupcovia ČSSD a KSČM. Sociálni demokrati nebudú prvýkrát od roku 1990 ani v zastupiteľstvách niektorých ďalších miest, kde doteraz mali vplyv na chod radníc. Platí to napríklad pre Hradec Králové, Ústí nad Labem a Zlín.

Veľké víťazstvo ANO

ANO zvíťazilo vo valnej väčšine krajských miest, na prvom mieste skončilo tiež v Plzni, Olomouci, Jihlave, Hradci Králové, Karlových Varoch, Ústí nad Labem, Pardubiciach, Českých Budějoviciach a Zlíne. V Liberci skončilo ANO druhé, vyhrali tam Starostovia pre Liberecký kraj.

Andrej Babiš
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Kerstin Joensson)

Z ďalších štatutárnych miest zvíťazila napríklad v Karvinej a vo Frýdku-Místku ČSSD. V Třinci vyhralo združenie Osobnosti pre Třinec, v Kladne Voľba pre Kladno a v Moste hnutia ProMOST. Občianski demokrati zvíťazili v Jablonci nad Nisou, Mladej Boleslavi a Tepliciach. ANO vyhralo v Chomutove, Přerove, Prostějove, Havířove, Děčíne a Opave.

Prezidentské voľby v Česku
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP)

Babiš hovorí o úspechu

Premiér a predseda ANO Andrej Babiš označil výsledky v krajských a okresných mestách za úspech. ANO podľa neho mení Česko k lepšiemu. Pražský výsledok predseda ANO a premiér považuje za dôsledok toho, aké bolo pôsobenie zástupcov hnutia v hlavnom meste v uplynulých štyroch rokoch. Neočakáva, že by výsledok volieb ovplyvnil fungovanie koaličnej menšinovej vlády ANO a ČSSD.

Andrej Babiš
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Markus Schreiber)

Podľa predsedu ODS Petra Fialu občianski demokrati vo voľbách jasne posilnili a ukazuje sa, že strana ide krok po kroku správnym smerom. V najbližších voľbách do Poslaneckej snemovne by podľa neho mala ODS bojovať o smerovaní Česka proti "ľavicovému hnutiu ANO". Babiš predtým pri hodnotení volieb ľavicovú orientáciu svojho hnutia odmietol a Fialu kvôli podobným vyjadrením kritizoval.

Odraz od dna

Predseda ČSSD Jan Hamáček berie výsledok volieb ako signál, že sa sociálna demokracia už odrazila od dna, na ktoré dopadla v minuloročných voľbách do snemovne. Úspechy sa dostavili tam, kde je strana konsolidovaná, povedal. Vyzdvihol výsledky v Karvinej, Frýdku-Místku či Náchode, naopak pre veľké mestá chce hľadať nové témy, za vhodné považuje dostupné bývanie.

Voľby sa podľa komisiou obišli bez väčších problémov. V Ústeckom kraji ale polícia prijala niekoľko podnetov pre podozrenie z možného pokusu o ovplyvnenie volieb, všetkými sa zaoberá. Kriminalisti zasahovali vo volebných miestnostiach v Ústí nad Labem a Bíline na Teplicku, podrobnosti ale zatiaľ polícia oznamovať nebude.

V Brne vyhralo hnutia ANO s 23,03 percenta voličov a v 55-člennom zastupiteľstve získalo 18 mandátov. Na druhom mieste skončila ODS s podporou Slobodných s výsledkom 18,55 percenta, čo znamená zisk 14 mandátov. Primátor a líder ANO Petr Vokřál rokoval už s jednotkou ODS Markétou Vaňkovou. Ani jeden spoluprácu nevylúčil, ale ani ju nepotvrdil.

V Ostrave vyhralo ANO s veľkým náskokom. Získalo 32,72 percenta hlasov a 21 mandátov v zastupiteľstve, ktoré má 55 členov. Na druhom mieste skončilo hnutie Ostravak, volilo ho 11,49 percenta ľudí a má sedem mandátov. Ostravský primátor a líder víťazného hnutia ANO Tomáš Macura už pred voľbami tvrdil, že by privítal pokračovanie terajšej koalície s hnutím Ostravak, ODS a ľudovci. Dnes povedal, že to platí.

Viac o téme: Komunálne voľbyPrahaANOANdrej Babiš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu