Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Krajinu postihla obrovská katastrofa: VIDEÁ skazy! Vyše 800 obetí, všade ležia mŕtve telá

Vážne následky v Indonézii Zobraziť galériu (6)
Vážne následky v Indonézii (Zdroj: SITA/AP/Tatan Syuflana/Rifki, TASR/AP/Disaster Management Agency )

JAKARTA - Zemetrasenie a prívalová vlna cunami, ktoré v piatok zasiahli indonézsky ostrov Sulawesi, má už 832 obetí na životoch. V dnešnej novej bilancii to oznámila indonézska národná agentúra pre riešenie krízových situácií. Doteraz sa uvádzal zhruba polovičný počet potvrdených obetí.

Mrazivá predpoveď! Na Európu sa valí ničivá pohroma: VIDEO Grécko zasiahol hurikán

Škody po zemetrasení a
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Rifki)

Najsilnejší z troch hlavných otrasov mal v piatok silu 7,5 stupňa. Následná vlna cunami dosiahla až tri metre a zmietla pobrežné oblasti. Indonézski novinári, ktorí sú na mieste, tvrdia, že všade okolo nich ležia ľudské telá.

Mieste úrady sa podľa Reuters obávajú ešte ďalšieho nárastu počtu obetí, keď prídu správy z odľahlých regiónov zasiahnutej časti ostrova. Okrem toho mnohé telá sú stále uväznené pod troskami budov. Podľa agentúry DPA mnoho ľudí bolo tesne pred zemetraseniami na plážach. Okrem toho záchanári majú zatiaľ len veľmi málo informácií o počtoch obetí či zranených v okolí mesta Donggala v strednej časti ostrova Sulawesi, ktoré sa nachádza v blízkosti epicentra zemetrasenia.

Krajinu postihla obrovská katastrofa:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Tatan Syuflana)

Zemetrasenia a cunami zničili alebo poškodili v oblasti cesty a mosty, takže ťažké mechanizmy sa na miesto určenia nemajú ako dostať. Do záchranných prác bola povolaná aj armáda, informoval indonézsky prezident Joko Widodo. Miestne nemocnice - tiež poškodené otrasmi - nezvládajú nápor ľudí, ktorí boli pri zemetrasení a cunami zranení. Oficiálne údaje hovoria o 540 zranených.

Agentúra AP informovala, že miestne úrady zaznamenali v postihnutých oblastiach prvé prípady rabovania. Meteorológovia a seizmológovia v Indonézii sú teraz v súvislosti so zemetraseniami a ich dôsledkami vystavení kritike za údajné zmätky pri vyhlasovaní a odvolávania varovania pred cunami.

Škody po zemetrasení a
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Rifki)

Vedúca indonézskej meteorologickej, geofyzikálnej a klimatologickej agentúry Dwikorita Karnawatiová podľa DPA obhajovala postup svojich kolegov. Spresnila, že varovanie pred cunami bolo odvolané až po tom, ako vlny udreli na pobrežie ostrova Sulawesi - keď voda z pevniny ustúpila.

Krajinu postihla obrovská katastrofa:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP/Tatan Syuflana)

Indonézia patrí do pásma takzvaného Ohnivého kruhu na strete kontinentálnych dosiek. Séria zemetrasení, ktorá v júli a auguste zasiahla indonézsky ostrov Lombok, si vyžiadala takmer 500 mŕtvych a viac ako 1300 zranených. V roku 2004 zemetrasenie a cunami zabili 226-tisíc ľudí v 13 krajinách, z toho viac ako 120-tisíc v Indonézii. Palu zasiahli cunami v rokoch 1927 a 1968.

Viac o téme: ZemetrasenieJakartaCunamiSulawesiTsunami
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu