Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Erdogan v Nemecku otváral novú mešitu: Dar pre krajinu, kde sú tisícky teroristov

Recep Tayyip Erdogan Zobraziť galériu (3)
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/AP Photo/Martin Meissner)

KOLÍN NAD RÝNOM - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu v Kolíne nad Rýnom slávnostne otvoril najväčšiu mešitu na nemeckom území a jednu z najväčších islamských modlitební na európskom kontinente.

Základný kameň mešity položili pred deviatimi rokmi, presne rok po udelení stavebného povolenia. Projekt bol od samého začiatku vnímaný veľmi kontroverzne a sprevádzali ho nielen protesty a demonštrácie rôznych pravicových a ultrapravicových zoskupení, ale aj spor zadávateľa s architektom, ktorý napokon síce výrazným spôsobom spomalil, ale nezabránil definitívnemu dokončeniu megastavby.

Slávnostne otvorený komplex, ktorý bude novou dominantou Kolína nad Rýnom, má kupolu o výške 37 metrov a dva minarety vysoké 55 metrov.

Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Martin Meissner)

Jeho súčasťou sú nielen už vlani po prvý raz využitá modlitebňa, ale aj knižnica, priestory na školenia a semináre, obchodná pasáž a podzemná garáž. Náklady na výstavbu sa odhadujú na dvojnásobok pôvodne naplánovanej sumy 15 miliónov eur.

Turecký prezident v sobotu v prejave pri slávnostnom otvorení objektu, ktoré sa predtým začalo náboženskými obradmi, konštatoval, že jeho prvá oficiálna návšteva Nemecka v úlohe hlavy štátu prehĺbila nemecko-turecké priateľstvo. Recep Tayyip Erdogan, ktorého pobyt v Berlíne i Kolíne nad Rýnom sprevádzali demonštrácie odporcov jeho politiky, spomenul, že absolvoval s najvyššími nemeckými ústavnými činiteľmi čestné rozhovory o dôležitých témach, okrem iného o efektívnom boji proti rasizmu a islamofóbii a hospodárskych investíciách. "Bola to úspešná návšteva," citovala jeho slová tlačová agentúra DPA.

Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Martin Meissner)

Veľkú časť prejavu Erdogan venoval podľa Západonemeckého rozhlasu (WDR) diskriminácii moslimov. Sťaby príklad uviedol kauzu nemeckého futbalového internacionála tureckého pôvodu Mesut Özila, o ktorom povedal, že ho nemecká spoločnosť vylúčila iba preto, že sa v jeho spoločnosti nechal odfotiť.

Turecký prezident však nezabudol vo vystúpení zdôrazniť, že v islame niet miesta pre teror a že mešita v Kolíne nad Rýnom je darom pre Nemecko, ktorý bude symbolizovať, že tu žijúci Turci sú súčasťou nemeckej spoločnosti.

Erdoganov pobyt v Berlíne v uplynulých dvoch dňoch však sprevádzali aj "epizódy", o ktorých sa v sobotňajšom vystúpení nezmienil, napríklad jeho ostré odmietnutie kritiky nemeckého spolkového prezidenta Franka-Waltera Steinmeira na margo ľudskoprávnej politiky Turecka na piatkovej večernej recepcii v nemeckej metropole. Hosť z Ankary reagoval na ňu poznámkou, že v Nemecku sa pohybujú "stovky, tisícky" teroristov.
 

Viac o téme: MešitaNemeckoRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu