Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Príroda sa s Indonéziou nemilosrdne zahráva: Ďalšia smrteľná apokalypsa, ľudia v pohotovosti

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Disaster Management Agency via AP)

SULAWESI - Úrady v Indonézii odvolali varovanie pred prívalovými vlnami cunami, ktoré vydali krátko po druhom silnom zemetrasení, ktoré v piatok zasiahlo indonézsky ostrov Sulawesi. Informovala o tom agentúra AP.

Americká geologická služba USGS uviedla, že druhé dnešné zemetrasenie s magnitúdou 7,5 zaznamenali v hĺbke desiatich kilometrov, pričom jeho epicentrum bolo zhruba 56 kilometrov od mesta Donggala v strednej časti ostrova Sulawesi. Po tomto zemetrasení indonézske úrady vydali varovanie pred vlnami cunami, ktoré sa týkalo obyvateľov provincií v strednej a západnej časti ostrova. Úrady prostredníctvom v televízii vysielanej výzvy žiadali ľudí z pobrežných oblastí, aby sa urýchlene presunuli do vyššie položených miest. 

Rovnakú oblasť predtým postihlo zemetrasenie s magnitúdiu 6,1. Indonézske úrady informovali, že toto zemetrasenie si vyžiadalo najmenej jednu obeť a asi desať zranených. Otrasy spôsobili aj materiálne škody na budovách. Indonézia je často vystavená zemetraseniam v dôsledku svojej polohy v tzv. ohnivom kruhu, reťazci vulkanických pohorí a tektonických zlomov. V decembri 2004 si silné zemetrasenie s magnitúdou 9,1 pri pobreží ostrova Sumatra a následná vlna cunami vyžiadali vyše 230.000 obetí.

Viac o téme: CunamiObeteZemetrasenie IndonéziaSulawesi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu