Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hurikán spustošil Severnú Karolínu: Trump na mieste skazy, prisľúbil pomoc

Donald Trump na mieste poškodených domov.
Donald Trump na mieste poškodených domov. (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump prisľúbil v stredu pomoc obyvateľom, ktorí zápasia s následkami tropickej cyklóny Florence, pričom navštívil zasiahnuté oblasti v Severnej Karolíne, aby sa osobne presvedčil o rozmeroch katastrofy.

Čo sa týka obnovy, federálna vláda si bude plniť svoje úlohy "na 100 percent" a "nič nezostane neurobené", povedal šéf Bieleho domu počas brífingu oblastných a federálnych predstaviteľov v tomto štáte, ktorý Florence zasiahla minulý piatok ešte ako hurikán, na čo postupne zoslabla, avšak výdatnými zrážkami aj v ďalších dňoch spôsobovala ničivé povodne. Tie označil Trump za "epické" a "ťažko uveriteľné", informovala tlačová agentúra AP.

Zatiaľ čo pri minulých krízach mal Trump niekedy ťažkosti s prejavovaním empatie, v stredu poskytol rodinám v Severnej Karolíne slová útechy, keď povedal, že "Amerika trpí spolu s nimi". Potvrdil tiež pripravenosť vyhovieť žiadosti miestneho guvernéra o federálnu podporu a ocenil prácu zásahových zložiek.

Súčasťou programu Trumpovej návštevy bola prehliadka mesta New Bern, kde povodne a vietor napáchali rozsiahle škody. Rozprával sa s ľuďmi na spustošených uliciach a v miestnom baptistickom kostole pomáhal dobrovoľníkom pri podávaní teplých jedál ľuďom v núdzi. Neskôr mal navštíviť aj susednú Južnú Karolínu ako druhý štát zasiahnutý búrkou Florence.

Celkový počet mŕtvych v dôsledku účinkov Florence na východnom pobreží Spojených štátov medzitým podľa AP stúpol na minimálne 37, z čoho 27 pripadá na Severnú Karolínu. Tamojší guvernér Roy Cooper apeloval na tisíce evakuovaných obyvateľov, aby sa nevracali domov, kým to nebude bezpečné. Povodne totiž podľa neho zďaleka nepominuli a na niektorých miestach sa dokonca očakáva ich zhoršenie. Trump ešte cez víkend vyhlásil v Severnej Karolíne stav katastrofy, čo umožňuje čerpať prostriedky z federálnych zdrojov na pomoc obyvateľom postihnutých okresov.

Viac o téme: Donald TrumpHurikán Florence
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu