Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prípravok na ničenie buriny zakážu aj v Česku! Náš chemik varuje, treba znížiť obsah glyfosátu

Bývalý záhradník Dewayn Johnson Zobraziť galériu (4)
Bývalý záhradník Dewayn Johnson (Zdroj: SITA/AP)

NEW YORK - V uplynulom mesiaci celý svet šokoval prípad bývalého záhradníka Dewayna Johnsona z Kalifornie, ktorý v poslednom štádiu rakoviny vysúdil od agrochemického giganta Monsanto stovky miliónov eur. Johnson tvrdí, že rakovinu mu spôsobil prípravok na ničenie buriny Roundup, ktorý vyrába dotknutá americká spoločnosť. Vedci sa v názoroch rozchádzajú. Americká agentúra pre ochranu životného prostredia tvrdí, že základná zložka prípravku glyfosát nie je pre človeka karcinogénna. Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny má ale iný názor. Topky.sk požiadali o vyjadrenie na danú problematiku slovenského vedca.

Reč je o prípravku na ničenie buriny Roundup, ktorý vyrába americký agrochemický gigant Monsanto. Ten čelí nárastu súdnych sporov. Veľmi draho na to môže doplatiť jeho nový vlastník, nemecký konglomerát Bayer. Spoločnosť Monsanto prehrala v auguste súdny spor vo výške 289 miliónov dolárov (252 miliónov eur). Podľa rozsudku produkty Roundup a RangerPro, ktoré vyrába spoločnosť Monsanto, spôsobili školníkovi z Kalifornie rakovinu. Bayer priznal, že počet žalôb na Monsanto vzrástol z 5200 na 8000. 

Dewayne Johnson na súde 10. augusta 2018 v San Franciscu.
Zobraziť galériu (4)
Dewayne Johnson na súde 10. augusta 2018 v San Franciscu.  (Zdroj: SITA/AP)

Johnson v žalobe na amerického výrobcu osív, hnojív a pesticídov tvrdil, že mu glyfosát obsiahnutý v jeho herbicídoch spôsobil non-Hodgkinov lymfóm, čo je vážne nádorové ochorenie lymfatického systému.  


Súvisiaci článok: Záhradník porazil svetového giganta: VIDEO Miliónové odškodné za rakovinu, hrozivý životný príbeh nekončí 


Svetové organizácie majú protichodné názory

Vedci sa v názoroch rozchádzajú. Americká agentúra pre ochranu životného prostredia vlani v septembri dospela k záveru, že glyfosát pravdepodobne nie je pre človeka karcinogénny, ak výrobok používa v súlade s inštrukciami na obale. Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC), ktorá je súčasťou Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), v roku 2015 dospela k záveru, že glyfosát obsiahnutý v tomto prípravku na ničenie buriny je karcinogénny.

„Po desaťročia máme po glyfosáte vysoký dopyt, pretože ide o neoceniteľný produkt pre pestovateľov,“ uviedol riaditeľ divízie Bayer, Liam Condon s tým, že v regulačnom statuse výrobku sa nič nezmenilo.

Slovenský vedec nevie s istotou povedať, či má glyfosát škodlivé účinky na ľudí   

O vyjadrenie, či glyfosát obsiahnutý v prípravku na ničenie buriny Roundup predstavuje pre ľudí potenciálne nebezpečenstvo, sme požiadali slovenského vedca Jána Tkáča z Chemického ústavu SAV. „Napriek početným štúdiám o nebezpečenstvách vyplývajúcich z rozsiahleho používania glyfosátu, nie je možné pripisovať jasnú a jednoznačnú vinu glyfosátu, najmä pokiaľ ide o jeho potenciálne škodlivé účinky na ľudí,“ uviedol Tkáč s tým, že masívne použitie glyfosátu vzhľadom na jeho chemicko-fyzikálne vlastnosti a jeho prítomnosť v mnohých komerčných výrobkoch by sa malo znížiť. „To by sa dalo dosiahnuť pomocou zdrojov a financovania, určených na hľadanie alternatív tohto herbicídu,“ dodal vedec.

Bývalý záhradník Dewayn Johnson
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Česko od januára zakáže používanie herbicídu glyfosát 

Česká republika od januára 2019 zakáže používanie herbicídu glyfosát na urýchlenie dozrievania a vysušovania plodín. V pondelok 17. septembra o tom informovalo ministerstvo poľnohospodárstva. „Zákaz sa bude vzťahovať aj na plošnú aplikáciu týchto prípravkov. To znamená, že ich bude možné použiť len cielene v prípadoch, keď nebude možné použiť iný účinný postup,“ vyhlásil český minister poľnohospodárstva Miroslav Toman (za ČSSD) s tým, že ide o prvý dôležitý krok k tomu, aby sa výrazne znížilo používanie glyfosátu.   

Podľa odhadu ministerstva sa vlani v Česku spotrebovalo 750-tisíc litrov glyfosátu. V roku 2013 to bolo 935-tisíc litrov.

Viac o téme: RoundupMonsantoGlyfosátHerbicíd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu