Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VIDEO Hurikán Florence udrel plnou silou: Prvé obete!

Pobrežie Severnej Karolíny Zobraziť galériu (10)
Pobrežie Severnej Karolíny (Zdroj: TASR/AP/Gray Whitley/Sun Journal, TASR/AP/Tom Copeland)

WASHINGTON - Dve obete na životoch si už vyžiadal hurikán Florence, ktorý dnes udrel na východné pobrežie Spojených štátov. Žena a jej dieťa zahynuli po páde stromu na dom v meste Wilmington v Severnej Karolíne. Práve tento štát podľa jeho guvernéra Roya Coopera hurikán "pustoší" a mohol by niektoré obce aj úplne zničiť. Americké Národné centrum pre hurikány (NHC) uviedlo, že živel by mal ešte počas dneška postupne slabnúť, výrazne by mal potom na sile stratiť cez víkend.

"Búrka pustoší náš štát," uviedol Cooper na tlačovej konferencii. "Obávame sa, že by niektoré obce mohli byť úplne zmätené z povrchu zemského," dodal. Dážď tejto intenzity podľa guvernéra postihne Severnú Karolínu "raz za tisíc rokov".
 
VIDEO Hurikán Florence udrel
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Tom Copeland)
Hurikán Florence udrel na pobreží Severnej Karolíny, dážď zaplavuje ulice miest a vietor ničí domy aj stožiare elektrického vedenia. Jeho stred sa teraz nachádza asi 90 kilometrov severovýchodne od Myrtle Beach v Južnej Karolíne pri hraniciach so severným susedom. Sila vetra, ktorý hurikán sprevádza, dosahuje 130 kilometrov za hodinu, uviedlo NHC. Hurikán by mal ešte počas dneška postupne slabnúť, výrazné oslabenie sa podľa meteorológov očakáva cez víkend.
 
VIDEO Hurikán Florence udrel
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Tom Copeland)
Vo Wilmingtone, pri ktorom dnes hurikán na pobreží udrel, zahynula žena a jej malé dieťa, na ktorých dom spadol strom. Miestni hasiči na twitteri uviedli, že otec dieťaťa utrpel zranenia a bol prevezený do nemocnice.
 
VIDEO Hurikán Florence udrel
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Tom Copeland)
 
Bez prúdu je kvôli prehriatemu vedeniu v súčasnosti asi 600.000 ľudí v Severnej a Južnej Karolíne. Guvernér Cooper vyzval obyvateľov svojho štátu, aby sa uchýlili do provizórnych útočísk. V súčasnosti jeho výzvu podľa AFP poslúchla a do jedného zo 150 stredísk sa odobralo asi 20.000 ľudí.

 

K Washingtonu sa blíži hurikán Florence: Vyhlásili výnimočný stav

Oko hurikánu prvej kategórie sprevádza na pevnine vietor s rýchlosťou 150 kilometrov za hodinu. Guvernér Severnej Karolíny Roy Cooper varoval, že záplavy môže pocítiť takmer celý štát. V priamom ohrození je správne stredisko Wilmington. Len za poslednú hodinu tu podľa meteorológa televízie CNN napršalo vyše desať centimetrov vody.

Počas najbližších dvoch až troch dní spadnú na Severnú Karolínu zrážky obvyklé v období ôsmich mesiacov. Úrady varovali, že záplavy spôsobia vážne znečistenie zdrojov pitnej vody.

VIDEO Hurikán Florence udrel
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR/AP/Tom Copeland)

V oblasti je zatiaľ bez prúdu takmer dvestotisíc ľudí. Výpadok podľa odhadov zasiahne milióny Američanov a obnova dodávok potrvá týždne. Do viac než 120 krytov sa uchýlilo okolo 12-tisíc ľudí. V meste Jacksonville v Severnej Karolíne sa zrútila strecha hotela a musela evakuovať 60 ľudí.

Na ostrove Emerald Isle 135 kilometrov severozápadne od Wilmingtonu povodňová vlna dosiahla takmer dva metre, uviedlo Národné centrum pre hurikány (NHC).

Záchranári už majú plno práce v severokarolínskom meste New Bern, kde sa z brehov vyliali dve miestne rieky. Na záchranu tu podľa agentúry AP čaká okolo 150 obyvateľov, ktorí sa neevakuovali a kvôli veľkej vode to už bez pomoci nezvládnu.

O 04.00 h ráno miestneho času (10.00 SELČ) bolo oko hurikánu 45 kilometrov od mesta Wilmington v Severnej Karolíne a postupuje rýchlosťou deväť kilometrov za hodinu. Kvôli spomaleniu môže podľa meteorológov obzvlášť vo východných oblastiach oboch Karolín silno pršať celý víkend, než sa vzdušná masa pomaly presunie do vnútrozemia, kde by sa mala rozpadať.

Okrem záplav budú podľa meteorológov ohrozovať pobrežné oblasti aj zosuvy pôdy. Priamy nápor živlu bude viditeľný až dva alebo tri kilometre hlboko vo vnútrozemí. Silné dažde sa očakávajú aj v štátoch Alabama, Tennessee, Kentucky a Západná Virgínia. Stav ohrozenia vyhlásila federálna vláda v Georgii, Severnej a Južnej Karolíne, Virginii, Marylande a vo Washingtone.

Úrady tiež upozornili, že už dostali správy o vyvrátených stromoch, a vyzvali obyvateľov, ktorí neplánujú oblasť opustiť, aby nevychádzali zo svojich domov a prespávali v čo najnižšie položených miestnostiach. Ľudia, ktorí sa rozhodli, že výzvam na povinnú evakuáciu sa nepodriadia, boli informovaní, že záchranné zložky sa k nim počas búrky nebudú môcť dostať.

Východné pobrežie príde o tisíce letov

Na juhovýchode Spojených štátov zrušili v súvislosti s úderom ničivého hurikánu Florence na pevninu už 2 100 letov. Informovala o tom v piatok agentúra Associated Press (AP), ktorá uvádza, že mnohé letiská zostávajú celkom zatvorené. Najmenej do pondelka bude napríklad v rámci preventívnych opatrení zatvorené letisko v Charlestone v štáte Južná Karolína. Na medzinárodnom letisku vo Wilmingtone v štáte Severná Karolína by mali podľa aktuálneho plánu obnoviť prevádzku v sobotu okolo obeda.

AP pripomína, že počet zrušených letov je síce vysoký, no zďaleka nie tak vysoký, ako počas minuloročného hurikánu Harvey, kedy museli len v samotnom Houstone zrušiť viac ako 11-tisíc letov.

Hurikán Florence dospel k pevnine štátu Severná Karolína blízko mesta Wrightsville Beach v piatok o 07:15 miestneho času (13:15 stredoeurópskeho letného času). Florence je hurikánom prvej kategórie a sprevádza ho vietor s rýchlosťou 144 kilometrov za hodinu, postupuje však pomaly a sprevádzajú ho silné zrážky. Hurikán už spôsobil výpadok elektriny pre takmer 437-tisíc odberateľov v Severnej i Južnej Karolíne.

Viac o téme: Severná KarolínaHurikán Florence
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu