Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Komisár OSN pre ľudské práva: Trump nesie zodpovednosť za vnímanie médií

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/P Photo/Hans Pennink, File)

ŽENEVA - Americký prezident Donald Trump nesie "veľkú zodpovednosť" za to, akým spôsobom sú vnímané médiá, a jeho vyhlásenia by mohli vyvolať efekt, ktorý by mohol ublížiť novinárom v iných krajinách. V pondelok to na pôde OSN v Ženeve vyhlásil vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn.

Viac ako 350 amerických novín zverejnilo uplynulý štvrtok úvodníky, v ktorých vyjadrili nesúhlas s útokmi prezidenta Trumpa na slobodu tlače. Trump často označuje články, ktoré ho kritizujú, za "falošné správy" a médiá za nepriateľov ľudu. "Označovanie médií takýmto spôsobom je znepokojujúce," povedal jordánsky princ a diplomat v rozsiahlom rozhovore pre agentúry Reuters, AP a AFP iba niekoľko dní pred skončením svojho funkčného obdobia.

"Prezident by si mal byť vedomý toho, že na jeho pleciach leží veľká zodpovednosť, pokiaľ ide o to, akým spôsobom sú vykresľované médiá," uviedol Husajn. "Pretože toto má aj demonštratívny efekt - to isté budú potom robiť aj iní vodcovia v autoritárskom prostredí. Videli sme, ako napodobňujú prezidenta Trumpa, takže to, čo už teraz môže byť zložitou situáciou v iných krajinách, sa teraz pre fungovanie médií a prácu novinárov stane ešte ťažším, aby odhaľovali príbehy, aby právnici mohli robiť svoju prácu a aby obhajcovia ľudských práv mohli robiť svoju prácu," upozornil Zajd Raad Husajn.

Trumpove vyhlásenia odzrkadľujú názor mnohých konzervatívcov, podľa ktorých mnohé médiá prekrúcajú, vytvárajú alebo vynechávajú fakty z dôvodu zaujatosti voči nim. Republikánsky prezident povedal, že princípy slobody tlače podporuje, ale veľa z toho, čo médiá uverejňujú, označuje za "falošné správy", dodal Reuters.

Viac o téme: Donald TrumpOSNŽenevaSpojené štátyZajd Raad Husajn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu