Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

ONLINE Veľký deň pre svet: Trump ohlásil koniec krízy s Ruskom, od Putina dostal darček

Donald Trump a Vladimir Putin Zobraziť galériu (16)
Donald Trump a Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Pablo Martinez Monsivais)

HELSINKI - Očakávaný Deň D je konečne tu. Americký prezident Donald Trump pokračuje v plnom pracovnom programe. Po tom, čo minulý týždeň absolvoval samit NATO v Bruseli či stretnutie s britskou premiérkou Theresou Mayovou, ho dnes čakala ruská hlava štátu Vladimir Putin.

Trump v Helsinkách plánuje, že sa s Putinom najprv stretne medzi štyrmi očami, neskôr sa k prezidentom pripoja ďalší členovia delegácie a summit vyvrcholí spoločným pracovným obedom. Chce tak zopakovať formát júnového stretnutia so severokórejským vodcom Kim Čong-unom, ktoré označil za mimoriadny úspech.

Situáciu sledujeme ONLINE:

21:30 Hlavu USA kritizuje aj James Clapper, ktorý bol riaditeľom tajných služieb v období 2010 až 2017. "Prezident Spojených štátov pred celým svetom kapituloval a zdá sa byť zastrašovaný Vladimirom Putinom. Bolo to prekvapujúce a veľmi, veľmi znepokojujúce," povedal pre CNN.

21:25 Republikánsky senátor John McCain označil samit politikov za "tragickú chybu" a tlačovú konferenciu za "jedno z najpotupnejších vystúpení amerického prezidenta v histórii."

21:20 Senátor Jeff Flake označil správanie prezidenta za hanbu. "Nikdy som si nemyslel, že sa dožijem dňa, keď sa náš americký prezident postaví vedľa ruského prezidenta a z ruskej agresie obviní Spojené štáty. Je to hanba," napísal na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter.

21:15 "Je obrovská potupa, keď prezident spolu s Putinom obviní Spojené štáty z toho, že sú zodpovedné za ruský útok na našu demokraciu," uviedol senátor Mark Warner.

21:10 Moskva a Washington by mohli podľa ruského prezidenta Vladimira Putina spoločne vyšetrovať 12 predstaviteľov ruských tajných služieb obvinených z hackerských útokov počas prezidentských volieb v roku 2016. 

Na snímke vľavo americký
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: TASR/Jussi Nukari/Lehtikuva via AP)

21:00 "Niet pochybností" o tom, že Rusko zasahovalo do prezidentských volieb v USA v roku 2016 a aj naďalej sa pokúša podkopávať demokraciu v Spojených štátoch a na celom svete. Vyhlásil to v pondelok predseda Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Paul Ryan po summite.

20:05 Putin a Trump si na summite sľúbili obnovenie spolupráce svojich krajín, ktorých vzťahy sú zaťažené dlhodobými spormi, a stiskom ruky vyslali do sveta signál o nadviazaní priateľských vzťahov. Podľa amerického prezidenta mrazivé rusko-americké vzťahy sú po dnešnej schôdzke minulosťou. Konfrontácia okolo údajného ruského zasahovania do amerických volieb sa nekonala a akejkoľvek kritike kontroverzných ruských krokov sa Trump vyhol.

19:55  Ruský prezident Vladimir Putin priniesol v pondelok na summit s americkým partnerom Donaldom Trumpom v Helsinkách špeciálny darček - futbalovú loptu.Ten povedal, že ju dá svojmu 12-ročnému synovi Barronovi, a hodil ju manželke Melanii sediacej v prvom rade.

Putin daroval Trumpovi futbalovú
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Putinov kritik, americký republikánsky senátor Lindsey Graham, reagoval na Twitteri slovami, že ak by bol na Trumpovom mieste, skontroloval by futbalovú loptu, či v nej nie sú odpočúvacie zariadenia, a nikdy by nedovolil, aby sa dostala cez prah Bieleho domu.

19:20 Pred tlačovou konferenciou Trumpa s Putinom vyviedli protestujúceho muža. Muž usadený medzi americkými novinármi držal plagát s nápisom "Dohoda o zákaze jadrových zbraní", na ktorú sa chcel podľa vlastných slov spýtať. Identifikoval sa ako reportér amerického liberálneho časopisu The Nation. 

18:10 Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová, ktorá predsedala pondelkovej Rade ministrov, zopakovala, že EÚ má jasno v tom, že Spojené štáty sú pre ňu spriatelenou krajinou. 

18:07 Nemecký minister pre európske záležitosti Michael Roth vyzval na európsku jednotu, lebo "Trump provokuje a snaží sa rozbiť EÚ. Popisuje nás ako nepriateľov. My to však tak nevidíme," uviedol Roth.

18:05 Šéf francúzskej diplomacie Jean-Yves Le Drian vyzval Európanov na "zmierlivý" tón a upozornil, že Trump označil za nepriateľov aj Čínu a Rusko. "Zdá sa, že na celom svete má nepriateľov," skonštatoval. 

18:00 Minister zahraničných vecí Luxemburska Jean Asselborn novinárom pripomenul, že "USA nie sú prezident Trump a Trump nie je USA".

17:57 Tlačový bríging Trumpa a Putina sa skončil. 

17:56 Ruský prezident podľa nej taktiež povedal, že Moskva a Washington majú všetky potrebné podmienky na spoluprácu pri riešení vojny v Sýrii. Vysoko ocenil aj príspevok USA k pokroku pri riešení problému Kórejského polostrova. Putin tiež povedal, že s Trumpom sa dohodol na vytvorení pracovnej skupiny s účasťou "obchodných kapitánov" s cieľom rozvíjať vzájomnú hospodársku spoluprácu.

17:54 Všetci sme boli hlúpi

Myslím si, že Spojené štáty boli hlúpe, všetci sme boli hlúpi,“ povedal Trump. „Tento úprimný dialóg sme mali mať už dávno. Všetci sme vinní. Myslím, že Spojené štáty spravili s Ruskom krok vpred,“ povedal Trump.

ONLINE Veľký deň pre
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/AP/Alexander Zemlianichenko)

17:43 Reportér požiadal prezidenta Trumpa o komentároch, ktorými opísal ruského prezidenta Vladimíra Putina ako "konkurenta". „Nazval som ho konkurentom a je to dobrý konkurent. Myslím, že slovo konkurent je v tomto prípade komplimentom.“ Pripomenul, že USA budú čoskoro najväčším vývozcom ropy a plynu, ale Trump praje Nemecku len to najlepšie. 

17:40 Trump uviedol, že je presvedčený, že diplomacia s Ruskom, hoci nie je politicky populárna, je potrebná. „Nič by nebolo jednoduchšie, ako odmietnuť stretnutie, odmietnuť sa zapojiť,“ povedal Trump. „Ale to by nič nevyriešilo.“

17:36 Vzťahy medzi Ruskom a USA sa zmenili pred 4 hodinami

Donald Trump takisto skonštatoval, že vzťahy medzi krajinami nikdy neboli horšie. „To sa však zmenilo pred štyrmi hodinami,“ povedal Trump s tým, že toto stretnutie veľa zmenilo. Verí, že vzťahy sa po skončení summitu skončia.

ONLINE Veľký deň pre
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/AP/Alexander Zemlianichenko)

17:34 Ruský prezident uviedol, že vyjadril svoje znepokojenie nad rozhodnutím prezidenta Trumpa odstúpiť od iránskej jadrovej dohody. „Spomenuli sme tiež naše obavy týkajúce sa stiahnutia Spojených štátov z dohody. Vďaka iránskej jadrovej dohode sa stal Irán najviac kontrolovanou krajinou na svete."

17:30 Tesne pred začiatkom brífingu museli z miestnosti násilím vyviesť muža. Informovala o tom CNN. 

17:29 Putin uznal, že vzťah medzi USA a Ruskom je komplikovaný. „Všetkým je jasné, že bilaterálny vzťah prechádza komplikovaným štádiom," povedal Putin. „Napriek tomu tieto prekážky a súčasné napätie v podstate nemajú žiadny solídny dôvod.“

17:24 Putin odmietol zasahovanie Ruska do volebnej kampane

Putin odmietol, že by v roku 2016 zasahovali do amerických prezidentských volieb. „Rusko nikdy nezasahovalo a nikdy nebude zasahovať do vnútorných amerických záležitostí.“

ONLINE Veľký deň pre
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/AP/Alexander Zemlianichenko)

17:22 Vzťahy USA a Ruska podľa prezidenta Putina prežívajú zložité obdobie. Studená vojna sa už podľa neho skončila. Problémy sa momentálne týkajú viacerých faktorov ako nerovnováhy medzinárodnej bezpečnosti, šírenia hrozby terorizmu či nerovnováhy v ekonomike. „Môžeme vyriešiť, len keď spojíme svoje sily,“ povedal Putin.

ONLINE Veľký deň pre
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/AP/Alexander Zemlianichenko)

16:54 Novinári v prezidentskom paláci v Helsinkách hlásia, že tlačovka po stretnutí Trumpa s Putinom sa začne o pár minút.

16:15 Ako poznamenala agentúra AP, po tomto dialógu nasledoval pracovný obed, po ktorom Trump a Putin vystúpia na spoločnej tlačovej konferencii vo fínskej metropole.

Donald Trump (naľavo) a
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/AP/Heikki Saukkomaa)

15:53 Americký prezident po besede s Putinom označil schôdzku za „veľmi dobrý začiatok pre všetkých".

15:44 Podľa ruských zdrojov by sa tlačovka mohla uskutočniť za hodinu až dve - teda medzi 16:30 až 17:30 SELČ.

15:41 Dôverné rokovanie Putina a Trumpa po viac ako dvoch hodinách skončilo. Oznámila to ruská spravodajská televízia Rossija 24. Na rozhovor štátnikov medzi štyrmi očami, iba v prítomnosti tlmočníkov, nadväzuje teraz rokovanie delegácií.

15:27 Donald Trump, Sauli Niinisto a Vladimir Putin na jednej fotke.

15:13 Rusko-americký summit trvá už viac ako dve hodiny bez toho, aby z rokovania unikli akékoľvek informácie. Podľe ruských zdrojov organizátori počítali s dva a pol hodinovým rozhovorom.

Donald Trump a Vladimir
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/AP/Pablo Martinez Monsivais)

14:44 SNS stretnutie Trumpa a Putina víta. „Uvedené stretnutie je potvrdením aj toho, že politika menších štátov sa nemá robiť slepo na západ alebo slepo na východ. Menší dopadol vždy zle, keď sa silní dohodli. Politika slobodného a suverénneho štátu sa má robiť vyvážene vo vzťahu k Rusku, Spojeným štátom, na sever aj na juh," vysvetľuje predseda strany Andrej Danko v tlačovej správe.

Národniari tiež veria, že presvedčí členov EÚ o tom, že sankcie voči Rusku sú neefektívne a zbytočné. „Sankcie voči Rusku sú neefektívne aj preto, že silnejšie štáty, ktoré sú členmi EÚ ďalej a intenzívne obchodujú. Ak dnes dôjde v Helsinkách k zlepšeniu vzťahov USA a Ruska, bude najlepšie pre EÚ bezodkladne zrušiť sankcie voči Rusku, pretože inak EÚ bude hospodársky strácať i naďalej," dodáva.

14:32 Jeden z britských novinárov si všimol vtipnú vec - Trump mal na Putina zažmurkať.

Mark Stone on Twitter

Very awkward body language... but @realDonaldTrump did offer Vladimir Putin a wink. @SkyNews https://t.co/mQur4dzReI

14:17 Paralelne s Putinom a Trumpom sa rozprávajú aj ministri zahraničia oboch krajín - Mike Pompeo a Sergej Lavrov.

14:05 Summit má skončiť spoločnou tlačovou konferencou, začať má podľa ruských zdrojov predbežne okolo štvrtej hodiny SELČ. Rokovanie Trumpa a Putina ale presný harmonogram nemá.

Donald Trump a Vladimir
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/AP/Pablo Martinez Monsivais)

13:50 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov pred summitom pre ruské médiá uviedol, že Moskva neočakáva v Helsinkách ľahké rokovania, dúfa však, že summit bude prvým krokom v prekonávaní krízy, ktorá vládne vo vzájomných vzťahoch.

13:31 Putin pri začatí besedy poukázal na to, že s Trumpom aj v minulosti udržiaval stále kontakty, uskutočnilo sa niekoľko telefónnych rozhovorov. „Prišiel ale čas na podrobný rozhovor o bilaterálnych vzťahoch a boľavých miestach vo svete, je ich celkom dosť," povedal Putin.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/AP/Pablo Martinez Monsivais)

13:22 „Budeme diskutovať o všetkom - o ozbrojených sílách, raketách, jadrových zbraniach, či Číne," tvrdí Trump. „Udržiavať s Ruskom dobré styky je ale dobré, nie zlé," poznamenal.

13:18 Trump Putinov pogratuloval za výborné Majstrovstvá svetba vo futbale, ktoré včera skončili triumfom Francúzska nad Chorvátskom. Spomenul aj výborné výkony ruského tímu, ktorý vypadol vo štvrťfinále práve s porazeným finalistom.

13:14 Tlačovka Putina a Trumpa by sa mala uskutočniť o 15:50.

13:10 Príchod oboch hláv štátu:

12:58 V prezidentskom paláci je už aj Trump. S Putinom ho teraz čaká stretnutie medzi štyrmi očami.

12:40 Putin podľa CNN dorazil do prezidentského paláca, mešká viac ako polhodinu. Čaká sa na Trumpa, ktorý by mal prísť o desať minút.

Vladimir Putin po prílete do Helsiniek
Zobraziť galériu (16)
Vladimir Putin po prílete do Helsiniek  (Zdroj: SITA/AP/Ronni Rekomaa)

12:30 Prvé dámy USA Melania Trumpová a Fínska Jenni Haukiová sa stretli. 

12:17 Putin dorazil do Helsiniek. Putinov prílet meškal 30 minút. Polhodinové oneskorenie znamená i posun začiatku dnešného vrcholového stretnutia so šéfom Bieleho domu medzi štyrmi očami v helsinskom prezidentskom paláci (Presidentinlinna).

Vrcholné stretnutie ale vyvoláva v USA aj na Západe kontroverzie. Trump totiž podľa komentátorov podáva ruku Putinovi, ktorý je obviňovaný z autoritárskych snáh a protizápadných postojov, a zároveň ostro kritizuje tradičných amerických spojencov.

Melania Trumpová a Donald Trump po prílete do Helsiniek
Zobraziť galériu (16)
Melania Trumpová a Donald Trump po prílete do Helsiniek  (Zdroj: SITA/AP/Markus Schreiber)

Témy? Ukrajina či Sýria

S Putinom chce Trump hovoriť okrem iného o údajnom zasahovaní Rusov do amerických prezidentských volieb v roku 2016. Ďalšou témou rokovania má byť Ukrajina, ktorá je zdrojom napätia a sankcií medzi Washingtonom a Moskvou. Rusko totiž v roku 2014 anektovalo ukrajinský Krym a začalo podporovať proruských separatistov na Donbase, kde vypukli boje.

Kremeľ dal už vopred na vedomie, že o Kryme diskutovať nemieni, pretože polostrov považuje za neoddeliteľnú súčasť Ruskej federácie. Obaja štátnici budú hovoriť aj o konflikte v Sýrii, na ktorého vyriešenie majú obe strany odlišné názory.

Transparent organizácie Greenpeace
Zobraziť galériu (16)
Transparent organizácie Greenpeace  (Zdroj: SITA/AP/Seppo Samuli)

Protestujúce organizácie

Proti summitu protestovalo proti summitu niekoľko organizácií. Hnutie Greenpeace zavesilo na vežu kostola obrovský transparent s nápisom „Rozohrejte naše srdcia, nie našu planét". Reagovalo tak na nedávne oznámenie prezidenta Trumpa, že USA odstúpi od parížskej dohody o klíme.

Organizácie bojujúce za práva homosexuálov premietla svoj odkaz priamo na fasádu paláca fínskeho prezidenta. „Trump a Putin: Zastavte zločiny proti ľudskosti v Čečensku", premietla americká organizácia Human Rights Campaign. „Celý svet sa pozerá. Mlčanie je smrteľné," objavilo sa aj na sídle hlavy fínskeho štátu. 

Viac o téme: Donald TrumpVladimir PutinSummit Trump - Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu