Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Príroda sa musela už zblázniť! VIDEO Snehová víchrica na Sahare, v púšti napadlo takmer pol metra

V meste Ajn Sefra napadlo až 40-centimetrov snehu Zobraziť galériu (3)
V meste Ajn Sefra napadlo až 40-centimetrov snehu (Zdroj: Profimeda)

AJN SEFRA – Obyvatelia malého mestečka v Alžírsku neďaleko púšte zažili poriadny šok. Rozhorúčenú púšť pokryla 40-centimetrová snehová perina. Ľudia stavajú snehuliaky a boria sa do snehu. Šialená situácia sa opakuje už päť rokov po sebe. Počasie však robí šarapatu po celom svete. Víchrice, cyklóny, záplavy aj vlny mrazov a extrémnych horúčav zaznamenali takmer na všetkých kontinentoch.

Zatiaľ čo priamo v alžírskom meste Ajn Sefra, ktoré získalo prezývku „Brána do púšte,“napadlo len päť centimetrov, o kúsok ďalej, na rozohnenej púšti bola poriadna snehová nádielka. V púšti napadlo až 40-centimetrov snehu.

V meste Ajn Sefra
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter/Sekkouri Kamel)

„Boli sme naozaj prekvapení, keď sme sa zobudili a znova videli sneh. Zostalo to tak celú nedeľu, sneh sa začal topiť až o piatej podvečer,“ povedal pre zahraničné média Karim Bouchetata, miestny fotograf.

Prekvapivá situácia sa však opakovala. V januári presne pred rokom v mestečku Ajn Sefra deti na púšti stavali snehuliakov. S terajšou snehovou nádielkou je toto štvrtý prípad za posledných 37 rokov. No za posledných päť rokov sa celá kuriózna situácia zopakovala až 3-krát.

Cyklón na Madagaskare

Na 25 mŕtvych stúpol počet obetí mohutného cyklónu na Madagaskare. Desiatka ďalších osôb je doposiaľ nezvestná, informovala v utorok agentúra AP.
      V súvislosti s cyklónom Ava opustilo podľa kancelárie madagaskarského prezidenta počas uplynulého víkendu svoje domovy viac ako 17.000 ľudí. Vláda však neskôr informovala, že nebezpečenstvo už pominulo a všetky varovania pred cyklónom medzičasom zrušili.
      Madagaskar zasiahol silný cyklón už v marci, pričom vtedy zahynulo 50 ľudí. Spustošený bol región Sava na severovýchode tejto ostrovnej krajiny, z ktorého pochádza viac ako polovica celosvetovej produkcie vanilky.

Vlna horúčav v Austrálii

Po vlne dusného a horúceho počasia sa austrálskym Sydney prehnali intenzívne búrky. Obyvateľov mesta prebudili v utorok ráno blesky a hrmenie, informovala spravodajská stanica BBC.
      V Sydney zaznamenali v utorok viac ako 4000 úderov blesku. "Je to celkom veľa, obzvlášť pre skoré ranné búrky s bleskami. Nie je to nezvyčajné, len menej obvyklé," uviedol meteorológ Jacob Cronje z austrálskej meteorologickej spoločnosti Weatherzone.
      Búrky spôsobili v Sydney komplikácie v doprave i omeškanie jedného zo zápasov medzinárodného tenisového turnaja Sydney International. Jednu staršiu ženu zachránili z horiaceho domu, ktorý vzbĺkol zrejme v dôsledku blesku. Dažde však priniesli mestu úľavu od horúceho počasia s extrémne vysokými teplotami, ktoré sa v nedeľu vyšplhali až 47,3 stupňa Celzia a spôsobili, že sa tento deň stal najhorúcejším v Sydney za ostatných 79 rokov.
      V dôsledku víkendových horúčav zahynuli v Sydney stovky prevažne mladých netopierov, ktorí vo veľkom vyčerpaní popadali zo stromov. Tisíce ďalších prišli o život v neďalekom meste Campbelltown, kde sa cez víkend vyšplhali teploty na 45 stupňov Celzia, informovala agentúra DPA.

V USA spôsobili katastrofy škody za 306 miliárd

 

Spojené štáty postihlo vlani 16 samostatných veľkých prírodných katastrof, ktoré dokopy spôsobili škody vyčíslené na rekordných 306 miliárd dolárov. Agentúra DPA to uviedla v pondelok s odvolaním sa na správu amerického Národného úradu pre oceány a atmosféru (NOAA).
      Predošlý rekord tohto druhu bol zaznamenaný v roku 2005, keď USA zasiahol ničivý hurikán Katrina a tri ďalšie veľké tropické búrky. Škody vtedy po zohľadnení inflácie dosiahli 215 miliárd dolárov.
      Rekordných 16 veľkých prírodných katastrof - definovaných ako udalosti, ktoré stoja krajinu najmenej jednu miliardu dolárov - bolo v USA zaznamenaných už aj počas roka 2011. Správa napriek tomu opisuje uplynulé obdobie ako "historický rok meteorologických a klimatických katastrof".
      Zoznam vlaňajších veľkých prírodných katastrof v USA tvoria jedno sucho, dve povodne, jedna vlna mrazov poškodzujúcich úrodu, osem tornád alebo podobných extrémov počasia, tri tropické búrky a požiare porastu vo viacerých štátoch, ktoré sú podľa metodiky NOAA hodnotené ako jedna udalosť.
      Veľké katastrofy meteorologického alebo klimatického charakteru sa vyskytli v USA od roku 1980 celkove 219-krát, teda v priemere zhruba šesťkrát ročne. V prípade bilancie za posledných päť rokov je však priemerný počet takmer dvojnásobný.

Európu začiatkom roka zasiahla víchrica Eleanor

Západ Európy zasiahla búrka Eleanor, ktorú sprevádzal silný nárazový vietor. Najkritickejšia situácia bola v Belgicku, Francúzsku a Veľkej Británii. Popadané stromy komplikovali dopravu aj v Nemecku. Viaceré oblasti ostali bez dodávok elektrickej energie.Osem ľudí utrpelo v stredu ľahké zranenia po tom, ako sa pre prudký nárazový vietor na západe Švajčiarska vykoľajil vlak. Na najmenej štyroch mŕtvych stúpol počet obetí silnej víchrice Eleanor, ktorá sa tento týždeň prehnala západnou Európou. Zatiaľ poslednou obeťou živlu je hasič, ktorého našli v piatok v rieke na východe Francúzska, informovala agentúra AP. Hasiča zmietla prívalová voda po tom, ako sa mu podarilo zachrániť členov jednej rodiny.  Muž označovaný za "veľmi skúseného" zachránil tesne pred tým zo strechy auta muža, ženu a ich malé dieťa a snažil sa pomôcť aj ďalšiemu vodičovi. V súvislosti s tlakovou nížou Eleanor sneh odrezal od okolitého sveta alpské lyžiarske strediská v mestách Cervinia v Taliansku a Adelboden vo Švajčiarsku.

Príroda sa musela už
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Záplavy v Kongu

Najmenej 44 ľudí si vyžiadali záplavy spôsobené silnými lejakmi, ktoré zasiahli metropolu Konžskej demokratickej republiky (KDR) Kinshasa. Informovala o tom v piatok agentúra DPA.
      "Tento údaj (o počete obetí) je zatiaľ predbežný, keďže stále prebiehajú záchranné operácie," uviedol provinčný minister zdravotníctva Dominique Weloli.
      Dodal, že obete zahynuli pri zrútení rozmočených stien, zosuvoch pôdy alebo sa utopili.  
      Silné dažde zasiahli Kinshasu a priľahlé oblasti vo štvrtok ráno a trvali niekoľko hodín. Spôsobili obrovské materiálne škody a zničili niekoľko domov.
      Desať z celkovo 24 mestských štvrtí v konžskej metropole Kinshasa zostalo bez dodávky elektriny po tom, ako sa rieka Kalamu vyliala z koryta a zatopila vysokonapäťovú elektrickú rozvodňu.
    

Viac o téme: AlžírskoSnehPúšť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu