Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Demeter sa vybral do lesa v Karpatoch: Hororový útok medveďa, skončil polomŕtvy!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: youtube/scary stuff)

BUKUREŠŤ - Vysoko v Karpatoch tento rok jedného letného večera odchádzal strážnik Csaba Demeter z lesa, keď na neho zaútočil medveď hnedý. Zrazil ho na zem, zahryzol sa mu do nôh a do chrbta mu zaryl svoje drápy, napísal spravodajský server The Guardian.

Demeter si pretiahol kabát cez hlavu a predstieral, že je mŕtvy. Zadržal dych a stuhol, zatiaľ čo mu medveď trhal tkanivo. Trvalo to päť minút, než to obrovské zviera vzdalo a pomaly sa vrátilo do lesa. Csaba zostal polomŕtvy na úpätí hôr. Svoj hororový príbeh už rrozprával novinárom mnohokrát, a tí ho sprostredkovali tisícom čitateľov vo vidieckych oblastiach Rumunska. 

Kanaďan sa vybral loviť medveďa: Takmer sa stal obeťou sám, hrozivý útok šelmy na VIDEU

Niežeby jeho príbeh bol nejak obzvlášť výnimočný - útoky medveďov sú v Rumunsku pomerne bežné. Ale v posledných mesiacoch sa postoj voči týmto šelám zmenil a hlad po správach o ich útokoch výrazne vzrástol. 

Demeter sa vybral do
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Až keď odídete z rýchlo sa rozvíjajúcich rumunských miest a zamierite do odľahlých oblastí Transylvánie, začnete chápať, čo znamená. V malých mestách z komunistickej éry postavených v okolí Karpát sa schádzajú davy ľudí pri prejavoch politikov, ktorí hovoria o odvetných akciách proti "problémovým medveďom" a sľubujú politické kroky, ktorými sa s nimi vysporiadavajú. A ešte ďalej v kopcoch, kde ležia dedinky odrezané od sveta hustým lesom, začali ľudia brať veci do vlastných rúk a vymieňajú si domáce recepty na prípravu jedov schopných zabiť medveďa. Ideálny jed obsahuje niečo sladké s prenikavou vôňou a je zmiešaný s chemikáliami dosť silnými, aby zabili zviera vážiace 300 kg. A taktiež musia pôsobiť dosť pomaly, aby sa medveď dostal dosť ďaleko od miesta otravy, až sa konečne zrúti. 

Všetci dedinčania, s ktorými novinár denníka The Guardian hovoril, vnímajú zabíjanie medveďov ako nutnosť. Tvrdia, že vláda im nepomohla a medvede sú príliš veľkou hrozbou, aby ich bolo možné ignorovať. Odhaduje sa, že v Rumunsku žije viac ako 6000 medveďov hnedých, nerovnomerne roztrúsených po 800 km dlhom páse pohoria. Po viac než 25 rokov od pádu komunizmu bola ponechaná starosť o ich populáciu na stovkách regionálnych loveckých zväzov. Každý rok zväzy zverejnili celkový počet medveďov vo svojej oblasti spoločne s počtom tých, ktoré sú považované za nebezpečné pre človeka. Z toho sa pre každý lovecký zväz vypočítala kvóta a zväzy potom ponúkli v aukcii možnosť odstrelu problémových jedincov súkromným loveckým spoločnostiam slúžiacim lovcom z celého sveta. Vlani v októbri rumunská vláda ale prekvapivo prijala rozhodnutie zakázať lov medveďov a ďalších veľkých mäsožravých šeliem. Ministerka životného prostredia vyhlásila, že podľa európskeho práva je "lov pre peniaze nelegálny, ale aj tak má zelenú". 

Myšlienka, že by lov mal slúžiť ako ochrana obyvateľov pred medveďmi, je podľa ministerky iba zásterkou pre ochranu loveckého priemyslu a nie je založená na ničom inom než pseudovede. Ochrancovia prírody po celom svete spustili hlasný potlesk. Ich optimizmus ale netrval dlho. Počas dvanástich mesiacov od zákazu prerástlo hnutie za zabíjanie medveďov z politickej otázky na niečo, čo vodca tohoto hnutia Csaba Borboly označil za vojnu. Je to politický vodca prevažne etnicky maďarskej oblasti zvanej Harghita na úpätí Transylvánie.

V tejto oblasti s hustými lesmi a drahocennou poľnohospodárskou pôdou žili ľudia a mäsožravé šelmy po celé stáročia v nepokojnej blízkosti. Práve tu je prítomnosť medveďov najviac citeľná. Prakticky každý sa tu s ním stretol - od ženy, ktorú tento rok na jar prebudil hnedý medveď čuchajúci okolo jej záchoda, až po stovky farmárov, ktorí rok čo rok žiadajú vládu o kompenzáciu za škody na dobytku a plodinách. "Vláda nerobí nič. Trpezlivosť ľudí je na konci, a preto berú spravodlivosť do vlastných rúk, nastavujú pasce i otrávené návnady pre medvede," hovorí Borboly. A sám na svojom blogu prispel nápadmi, ako zabiť medveďa. "Karbid vo vosku, aby medveďovi spálil žalúdok, chlieb namočený v nemrznúcej zmesi, jed na krysy namočený v medu," to sú len niektoré z nich. 

Viac o téme: MedveďRumunskoútok medveďa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu