Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Bývalého prezidentského kandidáta v kauze falzifikátov najprv odsúdili: Teraz je slobodný

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

OSTRAVA - Bývalého kandidáta na česko-slovenského prezidenta z roku 1992 Jiřího Včelařa Kotasa, ktorého odsúdili na šesť rokov väzenia za pokus o rozsiahly podvod s falšovanými obrazmi, vo štvrtok Krajský súd v Ostrave v neprítomnosti oslobodil. Rovnako rozhodol aj v prípade Kotasovho údajného spolupáchateľa Miroslava Simona, ktorý bol v súdnej sieni prítomný.

Stalo sa tak po tom, čo odvolací Vrchný súd v Olomouci zrušil pôvodný rozsudok spred dvoch rokov a vrátil kauzu nižšiemu súdu na opätovné posúdenie. Vyplýva to z informácií, ktoré priniesol internetový server Novinky.cz.

Podľa obžaloby dvojica vo štvrtok oslobodených ponúkala v roku 2009 v ostravskej galérii Chagall šesť falšovaných prác svetoznámeho výtvarníka Marca Chagalla, ale aj Vasilija Kandinského a ďalších autorov. Polícia sa prípadom začala zaoberať, keď majiteľ galérie identifikoval, že ide o falzifikáty.

Tak Kotas, ktorý žije v Kanade a na ktorého bol už skôr vydaný zatykač, ako aj Simon počas vyšetrovania tvrdili, že nevedeli o tom, že obrazy sú falšované. Súd sa vo štvrtok priklonil na ich stranu. Štátny zástupca Dušan Táborský, ktorý zdôrazňoval fakticky nulovú hodnotu ponúkaných diel, sa musí v zákonnej lehote rozhodnúť, či sa proti verdiktu odvolá.

Viac o téme: RozsudokSúd OstravaJiří Včelař Kotas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu