Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Na Slovensko dorazila zima, v Tatrách sneží: Kalamita v Alpách, ľudia uviazli v hoteli!

Na juhu Rakúska nasnežilo 30 centimetrov snehu Zobraziť galériu (2)
Na juhu Rakúska nasnežilo 30 centimetrov snehu (Zdroj: Facebook/AWO)

VIEDEŇ/BRATISLAVA - Jeseň poriadne nezačala a Rakušania už majú plné ruky práce so snehom. V stredu večer totiž na juhu Rakúska výdatne nasnežilo. Obyvateľov hotela to odrezalo na pár hodín od zvyšku sveta. Sneženie zastihlo aj Slovákov, v Tatrách napadla prvá snehová nádielka.

Hostia hotela Berghotel Malta v Korutánsku na juhu Rakúska ostali ráno v šoku. V stredu totiž nasnežilo 30 centimetrov čerstvého snehu. Ľudia ostali odrezaní od zvyšku sveta. Cestu k hotelu totiž museli vydláždiť pluhy, na ktoré sa čakalo niekoľko hodín. Hostia sa preto z hotela nikam nedostali. 

Galéria: Sneženie v Rakúsku

Kvôli zlým poveternostným podmienkam museli byť prerušené aj čistiace práce. Cesta bola priechodná až v popoludňajších hodinách, hostia tak mohli hotel opustiť. Pôvodne sa však očakávalo, že cesta k hotelu bude nepriechodná až dodnes.

Sneh robí problémy aj v iných regiónoch Korutánska. Napríklad v Turracher Höhe nasnežilo až 50 centimetrov nového snehu.

Turracher Höhe
Zobraziť galériu (2)
Turracher Höhe  (Zdroj: Facebook/Turracher Höhe)

V Tatrách už výdatne nasnežilo

Zatiaľ čo na mnohých miestach, hlavne na východe výdatne prší, Tatry sa dočkali snehovej nádielky. Snehu pribúda na Lomnickom štíte, no zrážky sa vyskytujú už aj od nadmorskej výšky 1700 metrov.

Snehové zrážky sa vyskytujú v dôsledku hlbokej tlakovej níže, ktorá sa vyskytuje nad oblasťou Čierneho mora. Prúdi k nám preto chladný a vlhký vzduch zo severu. O situácii informoval portál imeteo.sk

Slovensko dnes čaká chladné a veterné počasie. Pre sever a východ územia hlásia meteorológovia bohaté zrážky, nevyhnú sa ani strednému Slovensku. "Tie najvýdatnejšie sa pravdepodobne vyskytnú na severných návetriach Tatier," uviedol Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na Facebooku.

Vietor by mal byť v nižších polohách najsilnejší na juhovýchode územia, v nárazoch tam môže dosiahnuť rýchlosť 65 kilometrov za hodinu. Veterno bude tiež na horách. Na hrebeňoch Tatier môže rýchlosť vetra dosiahnuť až silu víchrice. Sychravé a jesenné počasie by na Slovensku malo zotrvať i v ďalších dňoch.

Záchranári varujú turistov

Horská záchranná služba upozorňuje turistov na pretrvávajúci 2. stupeň výstrah pred silným dažďom a 1. stupeň pred búrlivým vetrom. V polohách nad 1800 m.n.m. pretrváva sneženie, sneh sa drží približne od 1900 m.n.m., pričom za posledné dni spadlo od 10-20 cm nového snehu.

V priebehu dnešného dňa očakávame na horách búrlivý vietor s rýchlosťou 25 -32 m/s (90-115 km/h), ktorý postupne bude slabnúť. Naďalej však bude pretrvávať silný dážď, s úhrnom zrážok 40 – 60 mm, vo vysokých polohách sneženie.

Vplyvom vetra a snehu sa na chodníkoch tvorí poľadovica. Oteplenie očakávame až v priebehu budúceho týždňa. Turistom odporúčame zvážiť nasledujúci víkend pohyb vo vysokohorskom prostredí. Záchranári informovali o situácii na svojej facebookovej stránke. 

Viac o téme: SnehPočasieRakúskoTatryAlpyKorutánsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu