Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dve tragédie v Alpách: Päť horolezcov zahynulo pri hromadnom páde, ďalší traja v ľadovci

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

VEIDEŇ - V rakúskych Alpách zomrelo v nedeľu päť horolezcov. Rakúskej agentúre APA to potvrdil šéf záchranných služieb Anton Voithofer. Piati horolezci zomreli pri nehode na vrchu Gabler, ktorý sa nachádza v pohorí východne od Innsbrucku. Ako informuje APA, pätica bola súčasťou šesťčlennej skupiny, no zatiaľ nie je známe, čo sa stalo so zvyšným šiestym horolezcom. Záchranári oblasť prehľadávajú, pričom im v tom pomáha päť vrtuľníkov. Národnosti zosnulých ani príčina ich úmrtia zatiaľ nie sú známe.

Na mieste nehody stále zasahujú záchranári, horská služba nasadila päť vrtuľníkov. Ako povedal šéf zasahujúcich záchranárov Červeného kríža Anton Voithofer, skupina šiestich horolezcov sa pravdepodobne spojila jedným lanom a následne nešťastnou náhodou spadla zo skaly.

K smrteľným nehodám došlo aj v talianskych Alpách. Ako informuje talianska agentúra ANSA, o život tam prišli traja Taliani. Dvaja z nich boli v skupine deviatich horolezcov a zomreli po tom, ako spadli do trhliny v ľadovci v národnom parku Adamello Brenta. Príčina ich pádu zatiaľ nie je známa. Ďalší horolezec prišiel o život v sobotu po tom, ako ho v doline Valtellina zrazili balvany.

Hľadaného horolezca hospitalizovali

Horolezca, ktorý prežil nedeľňajšiu nehodu šesťčlennej skupiny v Zillertalských Alpách v Rakúsku, previezli s ťažkými zraneniami do nemocnice v Salzburgu. Tam ho previezla helikoptéra a podľa verejnoprávnej televízie ORF je v stabilizovanom stave. K nešťastnému incidentu, pri ktorom zvyšní piati horolezci zomreli, došlo na vrchu Gabler nachádzajúcom sa v časti pohoria východne od Innsbrucku.

 

 

Viac o téme: HoryHorolezciAlpy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu