Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Trump sa vyhrážal zmenou svetového poriadku: Toto je dôvod, prečo sa mu to nepodarí

Donalda Trumpa Kongres drží pri zemi.
Donalda Trumpa Kongres drží pri zemi. (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik)

WASHINGTON - Svetoví lídri, ktorí sa v prípade amerického prezidenta Donalda Trumpa držia opatrnosti, môžu nájsť viac spoľahlivosti v Kongrese. Práve zákonodarcovia môžu byť ich americkým spojencom, napísal v pondelok denník The New York Times.

"Prezident Trump sa vyhráža, že prevráti povojnový zahraničnopolitický poriadok, ale Kongres pracuje na tom, aby zabezpečil, že korene americkej zahraničnej politiky zostanú v transatlantickej aliancii, a zároveň proti tradičným rivalom, akým je napríklad Rusko," napísali noviny. 

Republikáni sa podľa denníka najprv snažili, aby neboli ich zahraničnopolitické kroky protiváhou prezidentovej zahraničnej politiky, ale v poslednom období zanechávajú dojem, že nasledujú antitrumpovskú zahraničnú politiku. 

The New York Times pripomenuli, že minulý týždeň Senát po mesiacoch "vykrúcania sa" veľkou väčšinou odsúhlasil posilnenie sankcií proti Rusku a potom jednomyseľne potvrdili podporu Spojených štátov vzájomnej obrane vyslovenej v článku 5 zmluvy o NATO. 

"Bolo to jasné pokarhanie pána Trumpa, ktorý váhal s podporou článku 5 už od čias, keď bol kandidátom na prezidenta," napísal denník. 

Senát tiež takmer zablokoval Trumpovu zbrojnú dohodu so Saudskou Arábiou a mnohí senátori vytvorili tieňové ministerstvo zahraničných vecí - navštevujú spojencov a ubezpečujú ich, že Washington si bude plniť svoje záväzky. 

Podobne sa vo svojom komentári vyjadril aj celý rad redaktorov denníka Washington Post. Tí napísali, že Kongres sa len zriedka stavia v zahraničnej politike do vedúcej úlohy, avšak v ostatných týždňoch sa senátori za obe politické strany zhostili úlohy a zvládli ju.

"Ukázali neobvykle nezávislú a disciplinovanú odpoveď na hurhaj administratívy prezidenta Trumpa. Posledné hlasovania a rokovania sú vítaným náznakom, že Kongres je schopný konať ako zodpovedná protiváha nestálych impulzov pána Trumpa," napísali redaktori. 

Spomenuli pritom hlasovanie Senátu v pomere 92:2 o sprísnení sankcií voči Iránu a Rusku, ďalej hlasovanie v pomere 100:0 o potvrdení záväzku USA voči článku 5 dohody o NATO, či z oboch strán obrovskú kritiku Trumpovej snahy znížiť rozpočet ministerstva zahraničných vecí o 30 percent. 

"Každý by mal byť vďačný za to, že Kongres - tak často roztrieštený na hádajúce sa frakcie a 'hyperstranícky' - sa ukázal byť schopný uchytiť kormidlo zahraničnej politiky a ustáliť ho," dodali editori Washington Post. 

Viac o téme: Donald TrumpWashingtonKongresSenát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu