Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Biely dom rozšíril sankcie proti Sýrii: Kvôli porušovaniu ľudských práv pridali desať mien

Bašár Asad
Bašár Asad (Zdroj: SITA/SANA via AP, File)

WASHINGTON - Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa rozhodla o rozšírení sankcií voči Sýrii v súvislosti s prípadmi porušovania ľudských práv, informovala dnes agentúra AP.

Na sankčný zoznam ministerstva financií USA bolo v utorok pridaných päť občanov Sýrie a päť sýrskych spoločností. Sú medzi nimi aj bratranci sýrskeho prezidenta Bašára Asada Iháb a Ijád Mahlúfovci, ich rodinná dobročinná organizácia a tiež sýrska islamská banka Cham Bank. 

Na fyzické a právnické subjekty zaradené na tento zoznam sa vzťahuje rozhodnutie o zmrazení akýchkoľvek prípadných aktív v americkej jurisdikcií. Súčasťou reštriktívnych opatrení je aj zákaz finančných transakcií medzi týmito subjektmi a americkými občanmi a spoločnosťami. Ministerstvo financií zdôvodnilo najnovšie rozšírenie sankcií pokračujúcimi útokmi na civilné obyvateľstvo v Sýrii.  

Rozhodnutie prišlo deň po tom, ako americká vláda obvinila sýrsky režim z masového zabíjania väzňov vo vojenskej väznici v meste Sajdnájá. Damask tieto tvrdenia kategoricky odmietol a označil ich za klamstvá. Dôkazy o masovom zabíjaní v sýrskych väzniciach už predtým zhromaždili aj viaceré západné mimovládne organizácie či aktivisti.

Viac o téme: SankcieDonald TrumpSýriaBiely domBašár Asad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu