Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Proti býčím zápasom protestovali v Španielsku tisíce: Je to najhoršia forma krutosti

Proti býčím zápasom protestovali tisíce ľudí. Zobraziť galériu (2)
Proti býčím zápasom protestovali tisíce ľudí. (Zdroj: SITA/AP Photo/Paul White)

MADRID - Tisíce aktivistov za práva zvierat protestovali v sobotu v Madride proti býčím zápasom a požadovali ukončenie tejto dlhoročnej španielskej tradície.

Pochod prešiel centrom španielskeho hlavného mesta, počas ktorého účastníci vyjadrili hlavný cieľ svojho protestu prostredníctvom sloganu: "Býčie zápasy predstavujú násilie a vy ho môžete zastaviť". Podľa aktivistov patria krvavé zápasy medzi najnehoráznejšie formy krutosti na zvieratách na celej planéte. Matadori totiž pre potešenie publika bodajú do býka kopijou a následne ho usmrtia mečom.

Pochod sa konal v čase, keď sa v madridskej štvrti San Isidro koná slávna týždenná slávnosť spojená s množstvom býčích zápasov. Protest zároveň poukázal na fakt, že španielska spoločnosť je v otázke býčích zápasov rozdelená na dva tábory. Na jednej strane stoja tí, ktorí sú proti zápasom a považujú ich za nehanebnú formu krutosti na zvieratách. Na druhej strane sú tí, ktorí zápasy podporujú tvrdiac, že je to súčasť tradičnej španielskej kultúry.

Proti býčím zápasom protestovali
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Paul White)

Demonštranti tiež žiadali zmenu legislatívy, podľa ktorej by sa krutosť na zvieratách stala súčasťou španielskeho trestného zákonníka. Hovorkyňa organizátorov protestu Laura Gonzalová vyzvala na okamžité zastavenie všetkých býčích zápasov. "Je načase, aby sa celá spoločnosť zjednotila a povedala dosť," uviedla. Podľa španielskeho zákona z roku 2013 sú býčie zápasy národným kultúrnym dedičstvom.

Viac o téme: ProtestBýčie zápasyMadrid
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu