Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Teroristický útok v Paríži dramatizuje kľúčové voľby pre Európu: FOTO minulosť páchateľa desí

Teroristický útok v Paríži Zobraziť galériu (11)
Teroristický útok v Paríži (Zdroj: SITA/AP/Kamil Zihnioglu, Thibault Camus)

PARÍŽ - K zodpovednosti za včerajší útok na parížskom bulvári Champs-Élysées, pri ktorom jeden policajt zahynul a ďalší dvaja utrpeli zranenia, sa prihlásila extrémistická organizácia Daeš. Útok komplikuje francúzske prezidentské voľby - môže nahrať radikálom. Ako vysvitlo z identity podozrivého útočníka, v minulosti sa už dopustil viacerých útokov.

Jeden policajt zahynul a ďalší utrpel zranenia pri streľbe na parížskom bulvári Champs-Élysées, kde doposiaľ neznámy páchateľ spustil paľbu na policajtov strážiacich okolie vchodu do stanice metra. Podľa parížskej policajnej hovorkyne Johanny Primevertovej útočník zámerne strieľal na policajtov strážiacich okolie vchodu do metra na stanici Franklina Roosevelta. Páchateľa polícia zastrelila.

Teroristický útok v Paríži
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP/Kamil Zihnioglu, Thibault Camus)

Na internete sa objavili zábery, ako mali policajti zastreliť páchateľa. Autentické video priniesli britské médiá.

Útočník mal v aute nože a zbrane

V aute, ktorým sa páchateľ štvrtkovej prestrelky v Paríži dopravil na ulicu Champs-Elyseés v centre mesta, sa našla opakovacia brokovnica a niekoľko kuchynských nožov. Informovala o tom dnes televízia BFMTV s odvolaním sa na úrad prokurátora.

V súvislosti s vyšetrovaním prestrelky v centre Paríža polícia v noci nadnes zadržala a vypočúva tri osoby, ktoré sa nachádzali v byte predpokladaného páchateľa útoku. Podľa agentúry AP ide o členov rodiny zastreleného útočníka. AP pripomenula, že zadržanie príbuzných útočníka je obvyklým policajným postupom v prípade takýchto činov.

Belgicko popriera, že páchateľom je Belgičan

Belgická federálna prokuratúra však poprela, že by páchateľ parížskeho útoku bol Belgičan. Podľa zdrojov blízkych vyšetrovateľom je zastreleným útočníkom 39-ročný Francúz, ktorý bol v minulosti vyšetrovaný v súvislosti s terorizmom a vzhľadom na svoju radikalizáciu bol sledovaný tajnými službami. Bol odsúdený aj za tri pokusy o vraždu, pričom terčom dvoch z nich boli policajti.

Belgický denník La Derniere Heure dnes napísal, že útočník z Paríža mohol mať tesné väzby na teroristickú bunku v Belgicku. Oficiálne táto informácia zatiaľ nebola potvrdená. Televízia BFMTV dnes informovala, že štvrtková prestrelka na Champs-Elysées bola jedenástou teroristickou akciou od roku 2012, ktorej terčom sa stali francúzski policajti alebo vojaci.

Predsedníčka syndikátu policajných komisárov Céline Berthonová dnes pre France Info v súvislosti s útokom na Champs-Elysées uviedla, že "ide o boj na smrť". Podľa jej názoru pokračuje séria útokov na policajtov, aké sa nedávno odohrali v Montrouge, Magnanville, neďaleko múzea Louvre a na letisku Orly. "Uniforma je terčom," vyhlásila Berthonová, podľa ktorej islamisti od jesene 2014 vyzývajú svojich sympatizantov, aby útočili na predstaviteľov francúzskeho štátu, najmä však tých v uniforme. Vysvetlila, že uniforma je pre nich "symbolom demokratického poriadku vo Francúzsku".

Polícia vykonala domovú prehliadku u možného podozrivého zo streľby 

V súvislosti so štvrtkovou streľbou na parížskom bulvári Champs-Élysées, pri ktorej zahynul jeden policajt a ďalší dvaja utrpeli zranenia, vykonala dnes francúzska polícia domovú prehliadku v meste Chelles vo východnej časti metropolitnej oblasti Paríža. Podľa informácií, ktoré sa podarilo získať tlačovej agentúre AP, patrí prehľadávaná nehnuteľnosť v Chelles rodine 39-ročného Karima Cheurfiho.

Útok v centre Paríža nezabráni konaniu prezidentských volieb 

Francúzsky premiér Bernard Cazeneuve dnes vyhlásil, že štvrtkový útok na policajtov v centre Paríža nezabráni konaniu prezidentských volieb vo Francúzsku. Ich prvé kolo sa uskutoční túto nedeľu. Po mimoriadnom zasadnutí rady obrany štátu, ktoré zvolal prezident Francois Hollande do Elyzejského paláca na dnešné ráno, však Cazeneuve priznal, že riziko teroristického útoku vo Francúzsku je momentálne neobyčajne vysoké.

Účastníci dnešnej schôdzky podľa premiéra analyzovali bezpečnostné opatrenia uplatňované krátko pred prezidentskými voľbami. Vyčlenených bolo viac ako 50.000 príslušníkov polície a žandarmérie, ďalších 7000 policajtov bude hliadkovať v uliciach miest v rámci bezpečnostnej operácie Sentinelle. V pohotovosti sú aj elitné jednotky bezpečnostných zložiek. "Mobilizovaná" je aj vláda.

Premiér apeloval na obyvateľov Francúzska, aby "sa nepoddávali strachu, vyhrážkam a manipuláciám, ktoré prospievajú len nepriateľovi". Poukázal na účinnú prácu bezpečnostných zložiek, ktoré pred niekoľkými dňami odhalili prípravu atentátu a v Marseille zadržali podozrivé osoby. Cazeneuve vyhlásil, že celej Európe hrozí bezprecedentné teroristické nebezpečenstvo, pretože "je stelesnením ideálov hodnôt a mieru". Zdôraznil tiež, že najvyššiu úroveň mieru bezpečnosti možno dosiahnuť len spoločným úsilím všetkých krajín.

Útočil na policajtov

Dvaja nemenovaní predstavitelia polície predtým pre AP potvrdili, že hlavným podozrivým zo štvrtkového útoku je 39-ročný muž z východného predmestia Paríža, ktorý má záznam v trestnom registri. Denník Le Parisien uviedol, že Cheurfi bol v roku 2001 uznaný za vinného z útoku na policajta.

Teroristický útok v Paríži
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP/Kamil Zihnioglu, Thibault Camus)

Meno páchateľa ešte nie je oficiálne známe, ale podľa francúzskych médií je to tento muž. Podľa webovej stránky denníka Le Monde mužom, ktorý vo štvrtok večer na Champs-Elysées pustil paľbu do policajného auta a krátko na to bol zlikvidovaný policajnou hliadkou, bol 39-ročný Karim Cheurfi. Le Monde dodal, že Cheurfi bol v roku 2015 prepustený z väzenia, kde si odpykal trest za pokus o trojnásobnú vraždu. 

Teroristický útok v Paríži
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Twitter)

Podľa justičných zdrojov, na ktoré sa odvoláva Le Monde, sa vo februári tohto roku začalo proti Cheurfimu viesť vyšetrovanie na oddelení pre boj s terorizmom po tom, ako sa príslušníkom bezpečnostných zložiek opakovane vyhrážal útokom. Cheurfiho vypočúvali, ale prepustili na slobodu pre nedostatok dôkazov.

Policajné manévre hneď po útoku

Daeš zverejnil identitu páchateľa útoku 

Extrémistická organizácia Daeš vyhlásila, že dnešný útok na parížskom bulvári Champs-Élysées spáchal jej bojovník "Belgičan" abu Yusuf Beljiki. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News. K incidentu došlo vo štvrtok okolo 21.00 h potom, čo páchateľ vystúpil z auta a spustil paľbu na stojace policajné hliadkovacie vozidlo, pričom jedného policajta usmrtil a ďalších dvoch vážne zranil.  

Teroristický útok v Paríži
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP/Kamil Zihnioglu, Thibault Camus)

Zasadala Bezpečnostná rada štátu

Francúzsky prezident Francois Hollande po mimoriadnom zasadnutí bezpečnostnej rady štátu povedal, že štvrtkový útok v Paríži bol teroristickým činom. Parížsky prokurátor Francois Molins dnes uviedol, že vyšetrovatelia stále preverujú, či páchateľ konal sám, alebo mal komplica. Francúzske úrady totožnosť páchateľa údajne poznajú, ale zverejnia ju až potom, keď zistia, či páchateľ konal sám. Polícii bol však známy a údajne ho evidovala ako extrémistu.

Teroristický útok v Paríži
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP/Kamil Zihnioglu, Thibault Camus)

Hovorca francúzskeho ministerstva vnútra Pierre-Henry Brandet pre televíziu BFM uviedol, že k incidentu došlo okolo 21.00 h potom, čo páchateľ vystúpil z auta a spustil paľbu na policajné hliadkovacie vozidlo, pričom jedného z policajtov usmrtil a ďalšieho zranil. Po útoku, pri ktorom podľa BBC utrpel zranenia aj náhodný okoloidúci, sa páchateľ z miesta činu pokúsil za stálej streľby utiecť. Jeden zo zranených policajtov spolu s kolegom, ktorý sa nachádzal v blízkosti miesta činu, ho však na úteku zastrelili. Polícia celú Champs-Élysées po útoku úplne uzavrela. Jeden z očitých svedkov incidentu uviedol, že strieľal z útočnej pušky typu kalašnikov.

Útok dramatizuje prezidentské voľby

V nedeľu sa vo Francúzsku konajú kľúčové prezidentské voľby. Boj proti terorizmu označil za prioritu prezidenta pravicový kandidát Francois Fillon. Povedal to aj vo svetle štvrtkového teroristického útoku. Zároveň vyzval na spoluprácu s Ruskom pri riešení krízy v Sýrii a boji proti islamskému radikalizmu. Fillona vyjadril súcit s policajtmi, ktorí sa vo štvrtok večer v Paríži stali terčom teroristického útoku. K útoku došlo počas televíznej relácie s prezidentskými kandidátmi. "Boj proti terorizmu musí byť absolútnou prioritou prezidenta," uviedol Fillon vo vysielaní televízie France 2. Prezidentský kandidát v súvislosti s útokom povedal, že v tejto situácii nie je vhodné pokračovať v predvolebnej kampani.

Teroristický útok v Paríži
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP/Kamil Zihnioglu, Thibault Camus)

Kandidáti Marine Le Penová, Francois Fillon a Emmanuel Macron odvolali svoje na dnes naplánované stretnutia s voličmi. Všetci traja však počas dnešného dňa vystúpia s vyhláseniami k voličom, podobne ako aj zvyšných osem kandidátov, ktorí však zatiaľ svoje návštevy v regiónoch nezrušili.

Zopakoval jednu z hlavných ideí svojho programu – boj proti islamskému radikalizmu. "Hnutia, ktoré sympatizujú s islamskými radikálmi je potrebné zakázať," skontaktoval Fillon.  Francúzom odchádzajúcim bojovať po boku islamistov do zahraničia by odoberal občianstvo. Rovnako by zakázal saláfistické a iné radikálne islamské hnutia pôsobiace na francúzskom území a prekontroloval by financovanie mešít v krajine.

Ochrana Francúzov je prvoradou úlohou

Ochranu Francúzov označil za prvoradú úlohu hlavu štátu prezidentský kandidát Emmanuel Macron. Povedal to v súvislosti s dnešným útokom, pri ktorom bol večer v Paríži zastrelený jeden policajt. Z vlastného programu dal do pozornosti nový prístup k základnému vzdelávaniu.

Teroristický útok v Paríži
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP/Kamil Zihnioglu, Thibault Camus)

"Primárnou úlohou prezidenta je chrániť. Dnes večer najmenej jeden policajt zahynul. Toto riziko bude súčasťou nášho života v najbližších rokoch," povedal vo vysielaní televízie France 2 Macron. Vyjadril sústrasť rodine zastreleného policajta. V rámci svojho volebného programu vyzdvihol dôležitosť základného vzdelávania.

Teroristický útok v Paríži
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP/Kamil Zihnioglu, Thibault Camus)

Exminister Macron dodatočne odobril raketový útok USA v Sýrii. Vyhlásil, že si vie predstaviť aj francúzske presne namierené útoky s cieľom zničiť sklady chemických zbraní na sýrskom území. Presadzuje politické riešenie konfliktu v Sýrii a vyzval na odchod Asada z prezidentskej funkcie. Na druhej strane varoval pre možným kolapsom štátu po odstúpení Asada, pretože by to podľa neho viedlo k ovládnutiu sýrskeho územia teroristami.

Teroristický útok v Paríži
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP/Kamil Zihnioglu, Thibault Camus)

Viac o téme: Teroristický útokParížDaešChamps-Élysées
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu