Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nové VIDEO z letiska Orly odhaľuje desivé detaily útoku: Teroristu si najprv nikto nevšímal

Útočník vojačku prekvapil, napadol ju odzadu. Zobraziť galériu (3)
Útočník vojačku prekvapil, napadol ju odzadu. (Zdroj: Youtube/FRANCE 24 English)

PARÍŽ - Video zachytávajúce podozrivého islamského extrémistu Ziyeda Bena Belgacema na parížskom letisku Orly ukazuje, že vojačku v sobotu 18. marca prekvapil, keď zrazu zhodil nákupnú tašku na zem a schmatol ju odzadu.

Tlačová agentúra Associated Press (AP) získala záznam z bezpečnostnej kamery zachytávajúci sobotňajší útok, ktorý spôsobil paniku a uzatvorenie druhého najväčšieho letiska vo francúzskej metropole. Na videu vidieť, ako útočník schmatne vojačku okolo ramien, pričom ostatní členovia jej hliadky sú mierne vpredu. Muž pustí z rúk nákupnú tašku, ktorá podľa slov úradov obsahovala fľašu s benzínom. Útočník drží revolver nabitý brokmi, pričom vojačku ťahá smerom dozadu.

Muž mal v úmysle zabíjať

Niekoľko sekúnd takmer nikto nereaguje. Jeden cestujúci posúva kufor na kolieskach okolo vojačky-rukojemníčky a druhý vojak pokračuje v chôdzi. Potom zrazu ľudia začínajú hromadne ustupovať, pretože útočník ťahá rukojemníčku smerom k nim. Muž kričí, že chce zabíjať a zomrieť za Boha (Alaha) - to potvrdil parížsky prokurátor. Potom vidieť, ako Belgacem zápasí s vojačkou a chce jej vytrhnúť útočnú pušku, to všetko neďaleko hlúčika ľudí. Video zachytáva, že Belgacem využíva vojačku ako ľudský štít, pričom sa mu už podarilo získať zbraň. Avšak vystrie sa a tým sa odkryje, čo umožní vojačkiným kolegom jasný a priamy zásah. Rukojemníčka sa na rukách a kolenách odplazí. Celá situácia sa odohrala za necelé tri minúty. Na letisku nikto neutrpel zranenia.

Nové VIDEO z letiska
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/FRANCE 24 English)

V sobotu 18. marca už skôr dostal policajt zásah brokom do tváre, keď dopravná hliadka zastavila Belgacema za porušenie dopravných predpisov. Úrady tvrdia, že 39-ročný francúzsky občan Belgacem má dlhý záznam v registri trestov, dopustil sa drogových deliktov a lúpeží. Výsledky krvných testov vykonaných v rámci pitvy, o ktorých informovala v nedeľu parížska prokuratúra, ukázali, že v mužovej krvi sa našli zvyšky kokaínu a hašišu. V čase smrti mal takisto v krvi alkohol v množstve 0,93 gramu na liter, čo je takmer dvojnásobok najvyššej hodnoty, ktorá je vo Francúzsku prípustná pri vedení motorového vozidla. Otec útočníka vyhlásil v nedeľnom rozhovore pre francúzsku rozhlasovú stanicu Europe 1, že jeho syn požíval alkohol a nebol praktizujúcim moslimom.

Viac o téme: OrlyZiyed Bea Belgacem
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu