Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Holanďania odmietli pristátie lietadla s tureckým ministrom: Erdogan ich označil za fašistov

Tureckého ministra zahraničných vecí Mevlüta Čavušoglu odmietli nechať pristáť v Holandsku.
Tureckého ministra zahraničných vecí Mevlüta Čavušoglu odmietli nechať pristáť v Holandsku. (Zdroj: SITA/AP)

AMSTERDAM - Holandská vláda zrušila dnes povolenie na pristátie lietadlu tureckého ministra zahraničných vecí Mevlüta Čavušogla, ktorý chcel vystúpiť s prejavom pred svojimi stúpencami v Rotterdame. Informovala o tom agentúra AP.

Holandská vláda vo vyhlásení svoj krok odôvodnila tým, že zamýšľaná návšteva tureckého ministra predstavuje "riziko pre verejný poriadok a bezpečnosť".

Čavušoglu ešte predtým varoval Holandsko pred sankciami, ak mu v návšteve zabráni.  "V prípade, že Holandsko zruší moje povolenie na let, naše sankcie voči Holandsku budú silné," varoval minister v rozhovore pre televíznu stanicu CNN Türk. Zákazy takýchto zhromaždení označil za "fašistické praktiky".

Holandsko už predtým tureckú vládu informovalo, že ministrova návšteva nie je vítaná. Čavušoglu chcel vystúpiť v Rotterdame v súvislosti s kontroverzným aprílovým ústavným referendom v Turecku, ktoré má posilniť právomoci prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a oslabiť parlament. V Holandsku žije približne štvrť milióna Turkov, ktorí môžu hlasovať v tureckom referende.

Erdogan nazval Holanďanov fašistami

Za "fašistov" a "pozostatky nacistov" označil dnes Holanďanov turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Stalo sa tak bezprostredne po tom, čo holandská vláda zrušila povolenie na pristátie lietadlu tureckého ministra zahraničných vecí Mevlüta Čavušogla, ktorý chcel vystúpiť s prejavom pred svojimi stúpencami v Rotterdame.

Erdogan tiež varoval, že Ankara môže holandským diplomatom odoprieť vstup do Turecka. "Samozrejme, že hovorím o cestovaní diplomatov, nie civilistov," dodal. "Sú takí bojazliví, takí plachí. Toto sú pozostatky nacizmu, sú to fašisti," povedal Erdogan davu svojich obdivovateľov v Istanbule.

Holandská vláda zrušenie povolenia na pristátie odôvodnila tým, že zamýšľaná návšteva tureckého ministra predstavuje "riziko pre verejný poriadok a bezpečnosť". Čavušoglu ešte predtým varoval Holandsko pred sankciami, ak mu v návšteve zabráni. "V prípade, že Holandsko zruší moje povolenie na let, naše sankcie voči Holandsku budú silné," varoval minister v rozhovore pre televíznu stanicu CNN Türk. Zákazy takýchto zhromaždení označil za "fašistické praktiky".

 

Viac o téme: Mevlüt Čavušoglu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu