Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Parížska dohoda je už ratifikovaná: Minister životného prostredia hovorí o významnom dni

László Solymos
László Solymos (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Dnes je významný deň, keď Európska únia odovzdala v sídle OSN ratifikačné listiny, čím dokončila proces ratifikácie parížskej klimatickej dohody. V sídle OSN v New Yorku to povedal slovenský minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) po slávnostnom ratifikačnom ceremoniáli.

Slovenský minister skonštatoval, že uloženie ratifikačných listín EÚ a ďalších siedmich členských štátov splnilo druhú podmienku platnosti zmluvy – už ju ratifikovali štáty, ktoré sú dokopy zodpovedné za viac ako 55 percent globálnych emisií skleníkových plynov. Sólymos to navyše považuje za jasný odkaz, že EÚ to myslí s bojom proti klimatickým zmenám vážne.

Minister poďakoval členským štátom a európskym inštitúciám za spoluprácu pri ratifikácii dohody a ocenil aj prácu slovenskej diplomacie, ktorá umožnila dobré načasovanie uloženia ratifikačných listín. Potešilo ho, že takýto medzinárodný úspech sa Slovensku podaril práve počas historicky prvého slovenského predsedníctva v Rade EÚ.

Na slávnostnom ceremoniáli sa zúčastnil aj eurokomisár Miguel Arias Caňete. Pripomenul, že na minuloročnej klimatickej konferencii v Paríži len málokto veril v také rýchle nadobudnutie platnosti dohody. EÚ podľa neho ukázala, že je odhodlaná transformovať sa na nízkouhlíkovú ekonomiku, a sľúbil, že záväzky pretaví do činov.

Počnúc dneškom začína plynúť 30-dňová lehota a presne o mesiac na klimatickej konferencii v marockom Marrákeši začne dohoda definitívne platiť. Eurokomisár Caňete dodal, že signatári dohody tam budú po prvý raz rokovať, najmä o jej implementácii. Dôležitým bodom bude aj debata o tom, ako s plnením dohody pomôcť rozvojovým štátom.

Ratifikačné listiny podľa očakávaní odovzdali EÚ, Slovensko, Maďarsko, Rakúsko, Nemecko, Francúzsko, Portugalsko a Malta. Pridali sa k nim aj Poľsko a Rwanda. Dohodu už teda celkovo ratifikovalo 76 štátov. Parížska dohoda bola prijatá 12. decembra 2015 ako výsledok niekoľkoročného medzinárodného úsilia konsenzom 196 strán Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy. Jej cieľom je obmedziť rast globálnej teploty do konca storočia na maximálne dva stupne Celzia - a podľa možnosti významne pod túto hodnotu, len o 1,5 stupňa Celzia - v porovnaní s predindustriálnym obdobím.

Viac o téme: OSNLászló SolymosParížska dohoda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu