Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kruté slová po bratislavskom summite: Únia v obrovskej kríze, odísť môžu ďalšie krajiny!

Alexis Tsipras
Alexis Tsipras (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

BRATISLAVÁ - Európska únia sa nachádza v hlbokej kríze a ak sa neuskutočnia nijaké zmeny, môžu sa pre opustenie z tohto bloku rozhodnúť aj ďalšie krajiny, povedal po skončení piatkového neformálneho summitu EÚ v Bratislave pre grécku rozhlasovú a televíznu stanicu ERT grécky premiér Alexis Tsipras.

Lídri 27 členských krajín únie sa v hlavnom meste Slovenska stretli na rokovaniach o budúcnosti eurobloku vo svetle brexitu i o snahe zaviesť reformy týkajúce sa migračnej krízy a ochrany schengenských hraníc.

"Myslím si, že lídri 27 krajín už prišli na to, že sa nachádzame v hlbokej kríze a ak sa nezmeníme, môže táto kríza viesť k tomu, že Európsku úniu opustia aj ďalšie štáty (než len Británia). Domnievam sa, že ide o všeobecný postoj - verejnosť nie je nadšená súčasnou podobou Európy a (Európa) sa musí snažiť o nový sen, pre ktorý by sa občania nadchli," citovala Tsiprasa v piatok neskoro večer verejnoprávna stanica ERT (Elliniki Radiofonia Tileorasi).

Grécky ministerský predseda tiež poznamenal, že občania EÚ v posledných rokoch zbadali, že sa im znižuje životná úroveň, rastie nezamestnanosť a ubúda sociálno-právnej ochrany.Tsipras zároveň vyzval na zavedenie efektívnejších krokov na vyrovnanie sa s takými otázkami ako migrácia či zaistenie bezpečnosti jedinca - čo sú hlavné problémy, s ktorými Európa momentálne zápasí.

Viac o téme: Alexis Tsipras
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu