Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rumunský kráľ nepôjde na pohreb vlastnej manželky: Aké má na to dôvody?

Anna Rumunská a posledný rumunský kráľ Michal I
Anna Rumunská a posledný rumunský kráľ Michal I (Zdroj: TASR)

BUKUREŠŤ - Rumunský kráľovský dvor dnes oznámil, že posledný rumunský kráľ Michal, ktorý trpí rakovinou, sa na radu svojich lekárov nezúčastní na pohrebe svojej manželky Anny Rumunskej. Anna Rumunská skonala 1. augusta vo veku 92 rokov v nemocnici vo švajčiarskom meste Morges.

Jej telesné pozostatky by mali v utorok previezť zo Švajčiarska do Rumunska. V súlade so zaužívaným zvykom jej telo na jeden deň vystavia v jednej zo sál hradu Peleš a následne - opäť na jeden deň - aj v trónnej sieni Kráľovského paláca v Bukurešti. Pochovajú ju v stredorumunskom meste Curtea de Argeš, kde sú pochovaní aj iní členovia panovníckeho rodu.

Podľa agentúry AP pôjde o najväčší kráľovský pohreb v Rumunsku od roku 1938, keď sa konala posledná rozlúčka s kráľovnou Máriou, vnučkou britskej kráľovnej Viktórie. Očakáva sa, že na pohrebe sa zúčastnia štyri z piatich dcér, ktoré sa narodili zo 68 rokov trvajúceho manželstva kráľa Michala a kráľovnej Anny.

Prítomný na ňom má byť aj vnuk kráľovského páru Nicholas Medforth-Mills, ktorému kráľ Michal pred rokom z nevysvetlených dôvodov odobral titul princa a vyradil ho z nástupníckej línie, v ktorej bol po svojej tete, princeznej Margaréte, a svojej matke, princeznej Elene, tretím v poradí na trón. Teraz je treťou v poradí Nicholasova sestra Karina Elizabeth.Mená členov ďalších panovníckych rodín, ktoré sa zúčastnia na pohrebe kráľovnej Anny, zverejnia vo štvrtok.Kráľovská rodina nemá v Rumunsku žiadnu oficiálnu politickú moc. Parlamentná monarchia sa tam skončila v roku 1947.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu