Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pápež František prehovoril o islame: Čo si o ňom myslí a ako vidí teroristickú skupinu Daeš?

pápež František
pápež František (Zdroj: TASR/AP)

KRAKOV/RÍM - Pápež František v nedeľu uviedol, že nebude označovať islam za "teroristický", pretože by to bolo nespravodlivé a nepravdivé. Informovala o tom v noci na dnes agentúra AP.

Novinári na palube lietadla, ktorým pápež cestoval v nedeľu večer späť do Ríma po návšteve Poľska, sa ho pýtali, prečo nikdy nepoužije slová islam, islamský pri zmienke o terorizme alebo inom násilí. "Nie je správne stotožňovať islam s násilím. Nie je to správne a nie je to pravdivé," povedal František. "Myslím si, že v každom náboženstve vždy existuje malá fundamentalistická skupina."

Pápež uviedol, že nerád hovorí o "islamskom násilí", pretože vidí správy o násilí, vraždách každý deň, keď si pozerá noviny aj v Taliansku. "A to sú pokrstení katolíci. Ak hovorím o islamskom násilí, potom musím hovoriť o katolíckom násilí," zdôraznil.

"V islame nie sú všetci násilní, nie všetci katolíci sú násilní," dodal s tým, že sa rozprával s imámami, moslimskými duchovnými: "Viem, ako myslia, snažia sa o mier." Pokiaľ ide o džihádistickú skupinu Daeš, tá sa podľa Františka "preukazuje násilne, ale to nie je islam".

Prečo spadol počas verejnej omše?

Pápež František vysvetlil, prečo minulý týždeň počas verejnej omše na pútnickom mieste v poľskom meste Čenstochová spadol. Novinári na palube pápežského lietadla smerujúceho z päťdňovej návštevy Poľska naspäť do Vatikánu sa Františka v nedeľu neskoro večer spýtali na príčinu jeho pádu, keď vykiadzal kadidlom pred obrovským davom ľudí v kláštore Jasná Hora v Čenstochovej, ktorý je najpopulárnejšou katolíckou svätyňou v Poľsku.

František podľa agentúry AP povedal, že jeho pád z 28. júla sa stal takto: "Pozeral som si obraz Panny Márie a zabudol som, že tam je schod." Fakt, že sa nezranil, pripísal svojej reakcii pri nehode: "Radšej som spadol a to ma zachránilo. Lebo keby som sa bol pokúšal pádu zabrániť, zranil by som sa." Predstavitelia Vatikánu už skôr uviedli, že pápež František (79) vyviazol z incidentu bez zranenia.

Viac o téme: IslamPápež FrantišekDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu