Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Gorbačov sa pustil do NATO: Hovorili o obrane, ale plánujú útočné akcie

Michail Gorbačov
Michail Gorbačov (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Bývalý prezident Sovietskeho zväzu Michail Gorbačov kritizoval dnes Severoatlantickú alianciu za to, že na práve prebiehajúcom summite vo Varšave vnáša do vzťahov s Ruskom čoraz väčšie napätie. Informovala o tom agentúra AP.

"NATO začína s prípravami na prechod zo studenej vojny na horúcu. Celá táto rétorika vo Varšave je presiaknutá dobre že nie túžbou vyhlásiť Rusku vojnu," uviedol podľa agentúry Interfax Michail Gorbačov, pričom dodal, že NATO síce hovorí o obrane, ale v skutočnosti sa pripravuje na útočné operácie.

Predstavitelia členských štátov NATO oznámili v piatok plány na posilnenie vojenskej prítomnosti aliancie v Poľsku, Litve, Lotyšsku a Estónsku, teda v tých členských štátoch, ktoré majú spoločné hranice s Ruskom. Moskva totiž ešte začiatkom roka vyhlásila, že rozmiestni na svojich západných hraniciach viac vojakov a vytvorí dve nové divízie. 

V4 potvrdila vyslanie jednotiek

Krajiny Visegrádskej štvorky vyšlú v roku 2017 do Pobaltia spoločné výcvikové jednotky. Tie sa budú striedať na rotačnom princípe po troch mesiacoch, pričom každá krajina prispeje jednotkou vo veľkosti do 150 vojakov. Ide o spoločný príspevok V4 do posilnenia prítomnosti Aliancie na východnej hranici NATO. Slovenskí vojaci budú v Litve, Lotyšsku a Estónsku pôsobiť od apríla do júna. Záväzok potvrdila slovenská delegácia na summite NATO vo Varšave. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.

„V prípade tejto výcvikovej misie ide o exemplárnu ukážku spolupráce krajín V4. Taktiež sme dnes potvrdili, že naše záväzky z Walesu budú jednoznačne naplnené,“ povedal minister obrany Peter Gajdoš s tým, že bolo deklarované navýšenie rozpočtu na obranu v roku 2017 na 1,16 percenta HDP. Ako ďalej šéf rezortu obrany informoval, témou rokovaní na samite boli aj spoločné cvičenia NATO a Európskej únie. „Takéto cvičenia budú jednoznačne podporované,“ zdôraznil minister Gajdoš. 

Podľa prezidenta SR a hlavného veliteľa Ozbrojených síl SR Andreja Kisku je summit NATO aj o upevňovaní bezpečnosti a mieru. „Je to o ubezpečení všetkých členov navzájom, že sú pripravení plniť si svoje záväzky,“ zdôraznil. Ako ďalej uviedol, témou rokovaní na summite bude aj vývoj v Iraku, v Sýrii, ďalšie pôsobenie NATO v Afganistane, ale aj o migrácia a pomoc Ukrajine. 

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák pripomenul, že summit Varšave je výnimočný aj tým, že sa na ňom prvýkrát zúčastňuje Čierna Hora. Taktiež vyzdvihol, že tesne pred začatím dnešného summitu bola podpísaná deklarácia o spolupráci medzi Európskou úniou a NATO. „Táto dohoda dáva nový impulz a tiež nový obsah strategickému partnerstvu, vytyčuje konkrétne oblasti vzájomnej spolupráce, hovorí o spoločnom boji proti hybridným hrozbám, o úzkej spolupráci pri vojenských cvičeniach a tiež v otázkach kybernetickej bezpečnosti,“ vysvetlil. Zároveň osobitne zdôraznil spoločný záväzok zintenzívniť spoluprácu EÚ a NATO v oblasti migrácie v Stredozemnom mori. 

Na okraj samitu NATO sa dnes minister Peter Gajdoš stretol aj s nemeckou ministerkou obrany Ursulou von der Leyen, ktorej poďakoval za podporu slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Na Ministerstve obrany SR bude počas predsedníctva totiž pôsobiť vojenský expert pre túto oblasť. Ďalšou podpornou aktivitou bol koncert vojenskej nemeckej hudby, ktorý sa konal minulý týždeň v Bratislave.

Viac o téme: NATOV4Michail Gorbačov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu