Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Švédsko hlási vlnu sexuálnych útokov: Víkendové hudobné festivaly sa zmenili na peklo!

Na hudobných festivaloch vo Švédsku ohlásili desiatky žien sexuálne útoky. Zobraziť galériu (2)
Na hudobných festivaloch vo Švédsku ohlásili desiatky žien sexuálne útoky. (Zdroj: SITA)

ŠTOKHOLM – Desiatky dievčat a mladých žien oznámili znásilnenie alebo sexuálne obťažovanie na dvoch hudobných festivaloch vo Švédsku počas uplynulého víkendu. Informovala o tom v utorok agentúra AP s odvolaním sa na miestne policajné zdroje.

Podľa policajného inšpektora Leifa Nyströma je nahlásených 32 útokov chlapcov či mladých mužov na trojdňovom rockovom festivale v meste Karlstadt. Ich najmladšia obeť má iba 12 rokov. Polícia identifikovala sedem osôb, ktoré chce vypočuť, zatiaľ však nezadržala nikoho.

V meste Norrköping polícia vyšetruje päť obvinení zo znásilnení a vyše desiatich sexuálnych útokov na festivale Brávalla. Britská rocková skupina Mumford & Sons, ktorá na festivale vystupovala, na sociálnej sieti Facebook vyjadrila nad týmito správami "zdesenie".

Na hudobných festivaloch vo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Švédsky premiér Stefan Löfven označil situáciu za "absolútne neprijateľnú" a vyhlásil, že zákony o sexuálnom obťažovaní budú sprísnené. "Sme v procese ich prehodnocovania. Je však tiež dôležité, aby sme zabezpečili, že polícia, prokuratúra a ďalšie orgány budú lepšie vybavené na vyšetrovanie takýchto činov a skutočne zadržia páchateľov."

Policajný komisár Leif Nyström pre AP povedal, že polícia identifikovala páchateľov z Karlstadtu, ale zatiaľ nikoho nezadržala. Odmietol sa vyjadriť bližšie k podozrivým a správam, že išlo o migrantov alebo cudzincov. Podľa neho tam došlo k sexuálnemu obťažovaniu a napadnutiu, ale nie k znásilneniu alebo pokusu o znásilnenie.

Hovorca polície v Norrköpingu uviedol, že na festivale bolo veľmi veľa ľudí a stáli tesne pri sebe, keď jedna dvadsiatnička vyhlásila, že ju znásilnil niekto, kto stál za ňou. Polícia na festivale Brávalla rozdávala náramky s nápisom "neobchytkávajte ma", ale niektorí návštevníci festivalu vyjadrili pochybnosti o účinnosti tohto opatrenia.

Švédska polícia tento rok už čelia obvineniu, že neinformovala verejnosť o množstve sexuálnych útokov na tínedžerov na istom vlaňajšom hudobnom festivale. Vyšlo to najavo v januári, kedy švédsky denník Dagens Nyheter písal o silvestrovských sexuálnych útokoch v centre nemeckého Kolína nad Rýnom.

V susednom Dánsku, kde sa v nedeľu skončil týždenný hudobný festival Roskilde, na ktorom sa zúčastnilo približne 130.000 ľudí, polícia uviedla, že má hlásených päť prípadov údajného znásilnenia alebo sexuálneho napadnutia. Podľa polície "to nevybočuje z normálu na takejto veľkej akcii, hoci každý jeden prípad je priveľa".

Viac o téme: Sexuálne obťažovanieHudobný festivalŠvédsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu