Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Brusel sa spamätáva z Brexitu: Reakcie lídrov EÚ sú plné emócií

Donald Tusk
Donald Tusk (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Šéf Európskej rady Donald Tusk, predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz, premiér predsedníckeho Holandska Mark Rutte a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker vydali spoločné vyhlásenie k výsledku referenda, v ktorom sa Briti vo štvrtok rozhodli pre vystúpenie svojej krajiny z Európskej únie.

V rámci slobodného a demokratického procesu vyjadril britský ľud želanie odísť z Európskej únie. Ľutujeme tohto rozhodnutia, ale rešpektujeme ho.

Je to bezprecedentná situácia, ale sme vo svojej reakcii jednotní. Zostaneme pevní a budeme obhajovať základné hodnoty EÚ usilovaním sa o mier a prosperitu jej národov. Únia 27 členských štátov bude pokračovať. Únia je oporou našej spoločnej politickej budúcnosti. Spájajú nás dejiny, geografická poloha a spoločné záujmy a na tomto základe budeme rozvíjať našu spoluprácu. Spoločne budeme smerovať k všeobecnému rastu, zvyšovaniu blahobytu a zaisteniu istého a bezpečného prostredia našim občanom. Inštitúcie budú mať v tomto úsilí maximálnu rolu.

Teraz očakávame, že britská vláda sprostredkuje čo najskôr britskému ľudu výsledky rozhodnutia bez ohľadu na to, ako bolestivý tento proces môže byť. Akékoľvek prieťahy by mohli zbytočne predĺžiť neistotu. Máme pravidlá, podľa ktorých to možno zvládnuť disciplinovaným spôsobom. Článok 50 únijnej zmluvy obsahuje postup, ktorý má byť zachovaný v prípade, že sa členský štát rozhodne vystúpiť z EÚ. Sme pripravení rýchlo začať s Veľkou Britániou konať podľa podmienok a zásad pre jej vystúpenie z Európskej únie. Kým tento proces rokovaní nebude ukončený, zostáva Spojené kráľovstvo členom Európskej únie so všetkými právami a povinnosťami, ktoré z toho vyplývajú. Podľa dohôd, ktoré Spojené kráľovstvo ratifikovalo, sa na Británii úplne vzťahuje právo EÚ, kým neprestane byť členom.Tak, ako bolo dohodnuté, nebude uvedená do platnosti a zaniká dohoda o usporiadaní vzťahov Británie v Európskej únii dohodnutá 18. a 19. februára 2016. Znovu jednať sa nebude.

Čo sa Spojeného kráľovstva týka, dúfame, že bude v budúcnosti blízkym partnerom Európskej únie. Očakávame, že v tomto bode Británia sformuluje svoje návrhy. Akákoľvek dohoda uzatvorená s Britániou ako treťou krajinou bude musieť odrážať záujmy oboch strán a byť vyvážená čo do práv a povinností.

Viac o téme: ReakcieBritániaBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu