Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Masaker v preplnenom bare: Terorista na FOTO surovo zabil 50 ľudí, mal záhadný motív

Omar Mateen Zobraziť galériu (11)
Omar Mateen (Zdroj: My space)

ORLANDO - Približne 50 mŕtvych a najmenej 53 zranených si v sobotu vyžiadala streľba, ku ktorej došlo v nočnom klube Pulse v meste Orlando v americkom štáte Florida, kde terorista začal strieľať na jeho hostí. Na tlačovej konferencii odvysielanej televíziou CNN o tom informoval šéf miestnej polície John Mina.

Podľa polície zabíjal 29-ročný Omar Mateen. FBI sa oňho zaujímala ako o jedného zo stoviek priaznivcov teroristickej skupiny Daeš. Zatiaľ však neexistujú žiadne spoľahlivé dôkazy o tom, či bol masaker v Orlande politicky alebo nábožensky motivovaný, alebo išlo o prejav nenávisti voči homosexuálom. Predstaviteľ FBI na tlačovej konferencii v Orlande povedal, že existujú indície o tom, že podozrivý sa prikláňal k určitej ideológii, nedá sa to však s istotou povedať.

Televízia NBC News večer s odvolaním sa na nemenované justičné zdroje informovala, že strelec z Orlanda zatelefonoval krátko pred masakrom na núdzovú linku 911 a povedal, že prisahal vernosť vodcovi Daeš. Ďalšie podrobnosti neuviedla. Agentúra Reuters však citovala dvoch nemenovaných amerických predstaviteľov blízkych vyšetrovaniu prípadu, podľa ktorých zatiaľ neexistujú dôkazy o priamom prepojení medzi páchateľom a Islamským štátom či inou zahraničnou extrémistickou skupinou.

Manželku mlátil

Exmanželka údajného páchateľa, ktorá sa s ním rozviedla v roku 2011, denníku Washington Post povedala, že jej bývalý muž bol psychicky nestabilnou a násilnou osobou. Často ju bil a nebol veľmi pobožný.

Analytik Paul Cruickshank pre CNN v súvislosti s možnou islamistickou stopou povedal, že na džihádistických internetových fórach sa k zodpovednosti za masaker v Orlande zatiaľ nikto neprihlásil, no sympatizanti Daeš ho na spriaznených fórach privítali.

VIDEO Masaker v preplnenom
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: My space)

VIDEO Masaker v preplnenom
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: My space)

Päťdesiat mŕtvych a 53 zranených si vyžiadala streľba, ku ktorej došlo v noci na nedeľu v nočnom gay klube Pulse v meste Orlando v americkom štáte Florida. O aktualizovanom počte obetí informoval v nedeľu na tlačovej konferencii starosta Orlanda Buddy Dyer.

VIDEO Masaker v preplnenom
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR)

K ďalšej mimoriadnej udalosti v Orlande došlo len deň po tom, ako tam 27-ročný muž zastrelil po koncerte speváčku Christinu Grimmieovú. 

Muž, ktorý strieľal v nočnom klube na Floride, je mŕtvy

Televízia CBS News neskôr oznámila, že strelec bol identifikovaný ak Omar Mateen narodený v roku 1986 v meste Port St. Lucie ležiacom približne 161 kilometrov juhovýchodne od Orlanda. Polícia to zatiaľ oficiálne nepotvrdila, ale na dnes avizovala ďalšiu tlačovú 

VIDEO Masaker v preplnenom
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR)

Páchateľa, ktorý bol podľa polície vyzbrojený útočnou puškou a krátkou guľovou zbraňou a na tele mal zatiaľ bližšie nešpecifikovaný predmet, po približne troch hodinách zneškodnila špeciálna policajná jednotka. 

Viacero ľudí utrpelo dnes
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Polícia incident opísala ako "situáciu s množstvom obetí". V čase incidentu, ku ktorému došlo tesne pred záverečnou, teda okolo 02.00 h miestneho času (08.00 h SELČ), sa v klube nachádzalo najmenej 100 ľudí. Incident vzhľadom na počet obetí úrady vyšetrujú ako teroristický čin.

Viacero ľudí utrpelo dnes
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Policajný zásah sa začal prestrelkou najprv jedného policajta s páchateľom, ku ktorému sa vzápätí pridali jeho dvaja kolegovia. Jeden z policajtov pri nej utrpel zranenia. Muž následne zobral väčší počet rukojemníkov. 

Klub Pulse navštívilo podľa Minu uplynulú noc viac ako 300 ľudí. Médiá uviedli, že sa tam konala noc s latinskoamerickou hudbou. Niektorí svedkovia tvrdili, že padli desiatky výstrelov. "Myslel som si, že je to hudba. Potom sa všetci vrhli na zem a ja tiež," povedal pre televíziu CNN Christopher Hansen. 

VIDEO Masaker v preplnenom
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR)

"Bolo to šokujúce. Prásk, prásk, prásk, stále dookola," povedal televízii  návštevník klubu, ktorému sa podarilo uniknúť na ulici. Vonku potom rovnako ako ďalší pomáhal odnášať zranených, na ktorých prevoz do nemocníc nestačili sanitky, a tak s nimi jazdili aj policajné vozy.

Ďalšie svedkovia popisujú, že paľba sa sprvu miešala s hlasnou tanečnou hudbou a ľudia si neboli istí, či nejde o súčasť show. Až keď sa ozvali prvé výkriky "Utekajte!", Došla desivá skutočnosť všetkým.

VIDEO Masaker v preplnenom
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR)

Rozrušili ho bozkávajúci sa muži

Omara Mateena, ktorý v noci na dnes podľa zatiaľ oficiálne nepotvrdených informácií spustil paľbu v gay klube v Orlande na Floride, pričom zahynulo najmenej 50 ľudí a 53 utrpelo zranenia, nahnevalo, keď nedávno videl v centre Miami dvoch bozkávajúcich sa mužov. V telefonickom rozhovore pre televíziu NBC News to povedal jeho otec Mir Seddique.

Zároveň vyslovil ľútosť nad činom svojho syna a povedal, že je stále v šoku."Ospravedlňujeme sa za to, čo sa stalo. Nevedeli sme, že niečo také pripravuje. Sme v šoku ako celá krajina. Toto nemá nič spoločné s náboženstvom," povedal Seddique.

Bozkávajúcich sa mužov, ktorí ho rozhnevali, videl Mateen pred dvoma mesiacmi. Jeho otec predpokladá, že táto udalosť ho mohla motivovať k jeho činu.

Omar Mateen bol podľa svojho otca ženatý a má trojročného syna. Polícia sa mieni k identite strelca z gay klubu vyjadriť až neskôr, no že strelcom je Mateen, potvrdil aj floridský kongresman Alan Grayson.V súvislosti s udalosťami v Orlande vyhlásila tamojšia radnica v meste výnimočný stav. Rovnaké opatrenie vyhlásil pre celý štát Florida jeho guvernér Rick Scott.

Masaker sa vyšetruje ako teroristický čin, tvrdí Obama

Americký prezident Barack Obama dnes oznámil, že streľba z gay klubu v Orlande sa vyšetruje ako teroristický čin a zločin z nenávisti. "Vieme dosť na to, aby sme mohli povedať, že išlo o akt terorizmu a akt nenávisti," povedal počas krátkeho vystúpenia v Bielom dome Obama, ktorého citovala agentúra DPA. 

Podľa jeho slov však zatiaľ nie je jasné, či bol strelec v spojení s teroristickými skupinami, čo by malo objasniť až ďalšie vyšetrovanie. Prezident zdôraznil, že útok na ktoréhokoľvek občana USA je útokom na všetkých Američanov. 

Streľba, ku ktorej došlo v noci nadnes v nočnom gay klube Pulse v Orlande na Floride, si vyžiadala 50 mŕtvych a 53 zranených. Zatiaľ nie sú spoľahlivé dôkazy o tom, či bol masaker v Orlande politicky alebo nábožensky motivovaný, alebo išlo o prejav nenávisti voči homosexuálom. 

Predpokladaný páchateľ Omar Mateen údajne prisahal vernosť extrémistickej organizácii Islamský štát (IS). Dôkazy o jeho priamom prepojení na IS alebo iné teroristické skupiny však nateraz neexistujú. 

Daeš vyhlasuje, že strelec patrí k nim

Páchateľ streľby z floridského mesta Orlando, ktorý v noci nadnes v tamojšom gay klube zabil najmenej 50 ľudí, bol členom Islamského štátu (IS). Tvrdí to tlačová agentúra Amak blízka tejto extrémistickej organizácii. 

Vyhlásenie zachytila organizácia SITE monitorujúca aktivity militantných džihádistov na internete, uviedla agentúra DPA.  Agentúra Amak zverejnila bleskovú správu, podľa ktorej bol strelec z Orlanda "bojovníkom Islamského štátu". 

Streľba, ku ktorej došlo v noci nadnes v nočnom gay klube Pulse v Orlande na Floride, si vyžiadala 50 mŕtvych a 53 zranených. Zatiaľ nie sú spoľahlivé dôkazy o tom, či bol predpokladaný páchateľ Omar Mateen napojený na IS alebo iné teroristické skupiny. Objavili sa však neoficiálne informácie o jeho prísahe vernosti vodcovi IS.

Viac o téme: StreľbaNočný klubFloridaOrlando
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu