Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Poliaci podnikli raziu na proruských agentov, prvý za mrežami: Na muške aj Kotlebovi parťáci!

Marian Kotleba Zobraziť galériu (2)
Marian Kotleba (Zdroj: Jan Zemiar)

WARŠAVA - V Poľsku sa za mrežami ocitol prvý vodca politickej strany, ktorý bol zatknutý kvôli obvineniu zo špionáže, upozornil dnes denník Gazeta Wyborcza. Zadržanie Mariusza Piskorského z proruskej mimoparlamentnej strany Zmena (Zmiana) dal denník do súvislosti so záujmom tajných služieb o ďalšie protinatovské zoskupenia financované Ruskom aj v ďalších európskych krajín.

Poľská kontrarozviedka sa podľa denníka zaujímala aj o političku z radov českej sociálnej demokracie. Preruskí aktivisti z rôznych krajín totiž chystajú protesty vo Varšave počas júlového summitu NATO.

Piskorski, ktorý býval poslancom za populistickú stranu Sebaobrana, bol zatknutý už 17. mája. Ten istý deň tajná služba ABW vypočúvala ďalších päť členov vedenia Zmeny a zaujímala sa o kontakty s predstaviteľmi podobných organizácií v Európe.

Kotleba v hľadáčiku kontrarozviedky

Agentov ABW podľa denníka zaujímali konkrétne mená: šéfredaktor krajne pravicového nemeckého mesačníka Zuerst! Manuel Ochsenreiter, Piotr Luczak z nemeckého ľavicového zoskupenia Ľavica (Die lienka) a česká sociálna demokratka Anna Čurdová. ABW sa podľa denníka zaujímala aj o kontakty s podobnými zoskupeniami z Rumunska, Maďarska a so slovenskou parlamentnou stranou ĽSNS Mariana Kotlebu.

Milan Uhrík, Marián Kotleba
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Krajná ľavica aj pravica si dobre rozumejú

napísala Gazeta Wyborcza a dodala, že po zásahu ABW je otázkou, či zahraniční politici na demonštráciu proti NATO prídu.

ABW podľa denníka zhromaždila dôkazy, že ako Zmena, tak spolupracujúce zoskupenia v členských krajinách EÚ z bývalého sovietskeho bloku sú financované ruskými tajnými službami. Osoby, na ktoré sa agenti ABW pýtali, boli podľa poľského denníka vytipované nemeckými a českými tajnými službami ako ľudia pravdepodobne platení Ruskom.

Okrajové hnutia, okrem ĽSNS

Cieľom podujatia je rozbiť "protinatovskú internacionálu", ktorú si Rusko výhodne vytvorilo v niekoľkých štátoch EÚ. Väčšinou ide o okrajové zoskupenia, ako je sama Zmena, ale napríklad ĽSNS, hlásiaci sa k fašistickému štátu z čias druhej svetovej vojny, získala v marcových voľbách 14 zo 150 kresiel v slovenskom parlamente.

Vo vyššej lige hrá aj bulharská nacionalistická strana Ataka, maďarský Jobbik, grécky Zlatý úsvit, talianska Liga severu a francúzska Národný front, o ktorých sa tiež hovorí v súvislosti so snahami Kremľa.

Nikto nás neplatia, bránia sa

Poľská kontrarozviedka podľa denníka vznik Zmeny prijala so znepokojením, pretože sa časovo zhodovalo s ruskou agresiou proti Ukrajine, čo Poľsko vníma ako veľké ohrozenie. "Je samozrejmé, že protialiančné hnutie sa vzhľadom k zväčšovaniu prítomnosti vojsk NATO v našej časti Európy snaží spájať a zjednocovať sily. Ale robiť z toho špionáž je manipulácia a zneužitie. Neinšpirujú nás, ani neplatia žiadne cudzie služby," vyhlásil Tomasz Jankowski zo Zmeny a dodal, že protest sa počas summitu uskutoční a hostia zo zahraničia ho prídu podporiť, pretože sú to "odvážni ľudia".

Viac o téme: RaziaRuskoPoľskoĽSNS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu