Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Štrajk pohltil aj Maďarsko: Tisíce učiteľov vyjadrujú nespokojnosť so systémom

Učitelia v Maďarsku takisto štrajkujú proti systému
Učitelia v Maďarsku takisto štrajkujú proti systému (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ – Poukázať na zlú situáciu vo verejnom školstve je cieľom celoštátnej demonštrácie pedagógov, ktorá sa dnes začala v Budapešti. Napriek chladnému a daždivému počasiu sa tam zhromaždili tisíce demonštrantov.

"Prišiel čas, aby sme sa spojili v záujme budúcnosti krajiny. Musíme ukázať, že nás je veľa, ktorí sa obávame o túto budúcnosť, o budúcnosť našich detí," uvádzajú organizátori protestu, ktorého pochod smeruje na Kossuthovo námestie pred parlament.

Protest zorganizoval štrajkový výbor Odborového zväzu pedagógov, ktorý je najpočetnejšou pedagogickou odborárskou organizáciou v Maďarsku, pripojili sa však aj členovia mnohých ďalších zväzov a učiteľských organizácií.

Čoraz nespokojnejší pedagógovia sú presvedčení, že vláda nie je ochotná meniť koncepciu verejného školstva. Učitelia okrem iného požadujú radikálne zníženie rozsahu učiva, zrušenie viazaného pracovného času, zabezpečenie väčšej nezávislosti škôl pri tvorbe vyučovacích metód, slobodu voľby učebníc a úpravu miezd takmer 50.000 pracovníkov v oblasti výchovy a vzdelávania. Svoje požiadavky sformuloval štrajkový výbor celkom do 25 bodov. Rokovania v uplynulých dňoch s predstaviteľmi príslušného rezortu ľudských zdrojov nepriniesli výsledky.

Viac o téme: ŠtrajkUčiteliaMaďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu