Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Turci odsúdili Rusko za útok na Idlib: Nebude súčasťou vašich imperialistických cieľov!

Výbuchy v meste Idlib
Výbuchy v meste Idlib (Zdroj: SITA)

ISTANBUL - Turecký premiér Ahmet Davutoglu odsúdil dnes víkendový útok na povstalcami ovládané sýrske mesto Idlib, ktorý podľa predpokladov uskutočnili ruské vojenské lietadlá. Vyhlásil zároveň, že sýrske územie nebude súčasťou "imperialistických cieľov Ruska".

Podľa záchranárov a obyvateľov Idlibu si nálety v centre tohto mesta na severozápade Sýrie vyžiadali v nedeľu desiatky obetí na životoch, pripomína agentúra Reuters. Turecko, ktoré už dlho vyzýva na odchod sýrskeho prezidenta Bašára Asada a podporuje povstalcov proti jeho režimu, dôrazne kritizuje aktivity Ruska, dlhoročného Asadovho spojenca, v regióne. Vzťahy medzi Ankarou a Moskvou sa dostali na najhoršiu úroveň za dlhé roky po tom, ako Turecko v novembri zostrelilo pri hraniciach so Sýriou ruské vojenské lietadlo.

"Sýrske územia nie sú - a nebudú - súčasťou imperialistických cieľov Ruska," vyhlásil Davutoglu pred členmi svojej vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) v parlamente. Povedal tiež, že Turecko bude pokračovať vo vojenskom výcviku a technickej podpore poskytovanej Iraku až do oslobodenia mesta Mósul. Rusko spustilo koncom septembra nálety v Sýrii na podporu Asada, ktorého vojenské sily tento rok zaznamenali neúspechy, ako bola strata provincie Idlib a ďalších oblastí so strategickým významom.

Viac o téme: RuskoTureckoSýriaIdlibAhmet Davutoglu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu