Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rusko oznámilo príčinu pádu lietadla na Sinaji: Bol to teroristický čin

Trosky padnutého lietadla
Trosky padnutého lietadla (Zdroj: Twitter)

MOSKVA – Ruské úrady dnes oznámili, že októbrovú haváriu ruského dopravného lietadla na egyptskom Sinajskom polostrove spôsobil výbuch bomby. Moskva po prvý raz priznala, že išlo o teroristický útok, oznámila agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské médiá.

Ruský prezident Vladimir Putin v reakcii na zistenia vyšetrovateľov prisľúbil vypátranie a potrestanie páchateľov útoku. Súčasne zdôraznil, že Rusko bude pokračovať v leteckých útokoch na ciele militantov v Sýrii a že ich ešte zintenzívni. 

"Dá sa jednoznačne povedať, že to bol teroristický čin," vyhlásil riaditeľ ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Alexandr Bortnikov na stretnutí, ktorému predsedal ruský prezident Vladimir Putin. 

Podľa Bortnikovových slov na palube lietadla počas letu vybuchla bomba, čo dokazujú stopy výbušnín nájdené v troskách lietadla. Šéf FSB uviedol, že išlo o "podomácky vyrobené výbušné zariadenie" so silou rovnajúcou sa maximálne 1,5 kilogramu TNT. 

"Nájdeme páchateľov sinajského teroristického útoku na ktoromkoľvek mieste na zemi a potrestáme ich," vyhlásil Putin, ktorého citovala agentúra Interfax. "Žiadam všetky (ruské) špeciálne služby, aby sa zamerali na pátranie po osobách zodpovedných za teroristický útok na Sinaji," dodal. 

Ruské lietadlo Airbus A321 spoločnosti Metrojet s 224 osobami na palube, smerujúce z egyptského letoviska Šarm aš-Šajch do Petrohradu, sa zrútilo na Sinajskom polostrove 31. októbra. Všetci pasažieri i členovia posádky zahynuli. Takmer všetky obete tragédie boli občanmi Ruskej federácie. 

K zodpovednosti za útok, ktorý bol najhorším civilným leteckým nešťastím v ruskej histórii, sa prihlásila odnož extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) operujúca na Sinaji. Moskva však vo veci viedla vlastné vyšetrovanie a až dnes priznala, že išlo skutočne o teroristický útok. 

Rusko ponúklo 50 miliónov dolárov za dolapenie vinníkov

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) ponúkla dnes odmenu vo výške 50 miliónov dolárov (46,6 milióna eur) za informácie, ktoré by viedli k vypátraniu a dolapeniu osôb zodpovedných za umiestnenie bomby do ruského lietadla, ktoré sa koncom októbra zrútilo na egyptskom Sinajskom polostrove. "Za poskytnutie dôkazov, ktoré prispejú k zaisteniu zločincov, bude vyplatená odmena 50 miliónov dolárov," uvádza sa vo vyhlásení FSB, ktoré citovala agentúra TASS. 

Správa o vypísaní odmeny bola zverejnená krátko po tom, ako Moskva dnes po prvý raz oficiálne priznala, že októbrovú haváriu ruského dopravného lietadla spôsobil výbuch bomby so silou rovnajúcou sa jednému kilogramu TNT a celú udalosť označila za teroristický útok. Ruský prezident Vladimir Putin v reakcii na zistenia vyšetrovateľov prisľúbil vypátranie a potrestanie páchateľov útoku. Súčasne zdôraznil, že Rusko bude pokračovať v leteckých útokoch na ciele militantov v Sýrii a že ich ešte zintenzívni.

Agentúra Reuters následne zverejnila informáciu, že ruské letectvo dnes podniklo nálety na mesto Rakka, sýrsku baštu militantnej organizácie Islamský štát (IS). Reuters sa odvolal na nemenovaného vysokopostaveného činiteľa francúzskej vlády. K zodpovednosti za útok, ktorý bol najhorším civilným leteckým nešťastím v ruskej histórii, sa prihlásila odnož IS operujúca na Sinaji. Moskva však vo veci viedla vlastné vyšetrovanie a až dnes priznala, že išlo skutočne o teroristický čin.

Egypské úrady zatkli dvoch zamestnancov letiska v Šarm aš-Šajchu 

Egyptské úrady zadržali dvoch zamestnancov letiska v letovisku Šarm aš-Šajch v súvislosti s októbrovým pádom ruského dopravného lietadla na egyptskom Sinajskom polostrove. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na dva egyptské bezpečnostné zdroje. Ruské úrady dnes po prvý raz priznali, že októbrovú haváriu ruského dopravného lietadla na egyptskom Sinajskom polostrove spôsobil výbuch bomby nastraženej teroristami. Egyptská strana zatiaľ túto verziu nepotvrdila. 

Agentúra DPA však citovala nemenovaného egyptského predstaviteľa, podľa ktorého sa žiadne stopy po výbuchu bomby v lietadle nenašli. "Vo väzbe je 17 ľudí, dvaja z nich sú podozriví z napomáhania tým, čo nastražili bombu do lietadla na letisku v Šarm aš-Šajchu," uviedol jeden z nemenovaných egyptských činiteľov citovaných agentúrou Reuters. 

Vysokopostavený predstaviteľ z egyptského ministerstva civilného letectva dnes povedal, že Egyptom vedený medzinárodný výbor vyšetrujúci príčiny havárie ruského lietadla zatiaľ nenašiel žiaden dôkaz o nastražení bomby. 

"Výbor dosiaľ nenašiel žiaden dôkaz potvrdzujúci hypotézu, že lietadlo vybuchlo v dôsledku teroristického činu," uviedol uvedený predstaviteľ pod podmienkou anonymity. Ruská strana podľa jeho slov odobrala vzorky z miesta havárie, oficiálne však neoboznámila členov výboru s výsledkami svojich analýz. "Čakáme na objasnenie zo strany ruských úradov a na preštudovanie dôkazov, ktoré objavili," povedal činiteľ citovaný agentúrou DPA. 

Viac o téme: Pád lietadlaRuskoEgyptSinaj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu