Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Charamsa sa priznal k homosexualite: Už viac nesmie byť duchovným

Krzysztof Charamsa Zobraziť galériu (2)
Krzysztof Charamsa (Zdroj: SITA)

VATIKÁN - Vatikánsky prelát Krzysztof Olaf Charamsa (43) z Poľska, ktorý sa 3. októbra postaral o rozruch, keď sa iba deň pred otvorením biskupskej synody vo Vatikáne verejne priznal k homosexualite, už nie je duchovným.

Rozhodnutie, z ktorého vyplýva, že nesmie vykonávať kaplanské úlohy ani nosiť sutanu, prijal pelplinský biskup Ryszard Kasyna z Pomoranského vojvodstva. Informáciu priniesla dnes spravodajská televízia TVN24, ako aj internetový server onet.pl.

Samotná materská prelátova diecéza postup nekomentovala. Charamsa, ktorý strávil uplynulých 17 rokov v Ríme a ktorý sa stal prvým aktívne pôsobiacim duchovným vo Vatikáne hlásiacim sa k svojej sexuálnej orientácii, je v súčasnosti v katalánskej Barcelone, kde je doma jeho životný partner.

Krzysztof Olaf Charamsa a jeho partner Eduard
Zobraziť galériu (2)
Krzysztof Olaf Charamsa a jeho partner Eduard  (Zdroj: SITA)

Poľský sekretár Medzinárodnej teologickej komisie už skôr prišiel o svoje postavenie v Kongregácii pre náuku viery a o možnosť vyučovať na pápežských vysokých školách. "Outing" bol podľa Charamsu jeho povinnosťou voči veriacim, cirkvi a sexuálnym menšinám. Pápeža Františka, ako aj vedenie katolíckych univerzít v Ríme, na ktorých vyučoval teológiu, sa chystal informovať o svojom rozhodnutí písomne.

Viac o téme: VatikánKrzysztof Olaf Charamsa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu