Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V Česku a na Slovensku vznikajú polovojenské jednotky: Vystrieľame vládu, oznámili v reportáži!

Záber z cvičenia na Šumave.
Záber z cvičenia na Šumave. (Zdroj: ČT1)

PRAHA - Začiatkom tohto roka vznikla iniciatíva s názvom Československí vojaci v zálohe proti vojne plánovanej velením NATO, ktorý napovedá, že jej členovia nemajú k Severoatlantickej aliancii práve vrelý vzťah a označujú ju za zločineckú organizáciu. Bývalí vojaci sa zaprisahali, že nedopustia, aby ich príbuzní trpeli rovnako ako ľudia v Sýrii a sú pripravení ich chrániť so zbraňou v ruke. V reportáži Českej televízie sa dokonca jeden z jej členov vyjadril o fyzickej likvidácii vlády v prípade, že vlasť zatiahne do vojny.

Briti varujú: Tretia svetová vojna sa môže začať už zajtra

"Sme tankisti, sme delostrelci, sme ženisti. Sme psovodi, radisti, prieskumníci a všetci sme prešli výcvikom. Naučili sme sa ovládať zbrane a tie sme prisahali použiť na obranu vlasti. V našej prísahe, ktorú stále ctíme, nie je ani zmienka o NATO a útočných vojnách na cudzom území. Túto svoju prísahu, bez ohľadu na oficiálnu agresívnu a provojnovú politiku predstaviteľov Českej a Slovenskej republiky, v prípade nutnosti naplníme (...), my vnímame ako svoju povinnosť zabrániť vojne!" píše sa na webovej stránke iniciatívy.

Na tú si vo svojom príspevku posvietili aj redaktori relácie Reportéři ČT a nakrútili zábery z nácviku ochrany hraníc Česka pred príchodom utečencov. "Ne**r sa s ním... Normálne si ho takto prišliapni. Je to jednoducho parchant, ktorý tu nemá čo robiť. Porušil zákon. Poriadne mu tam tú držku primlaskni," inštruoval veliteľ s airsoftovou zbraňou svojich podriadených, ako majú zaobchádzať s nepriateľskými živlami.

Podľa reportérov ide o akúsi súkromnú armádu, v ktorej radoch aktívne cvičí niekoľko stoviek ľudí a ďalších päťtisíc ich podporuje. "Môže to mať potenciál vyvinúť sa do niečoho, čo by mohlo byť aj relatívne škodlivé tejto krajine," uviedol Andor Šándor, bývalý náčelník vojenskej spravodajskej služby ČR, ktorý dodal, že takéto súkromné akcie na ochranu štátu sú v rozpore so zákonom a štát by to v žiadnom prípade nemal dovoliť.

"Je potrebné, aby sme vedeli, aké sú skutočné zámery tejto skupiny ľudí a kam až môžu zájsť v tých svojich predstavách a deklaráciách, ktoré uvádzajú na webových stránkach a facebooku. Sú niektoré závery, ktoré by mali vzbudiť pozornosť ako spravodajských služieb, tak aj polície Českej republiky," vysvetlil Jiřý Šedivý, armády generál v zálohe, podľa ktorého ide o súkromné osoby, ktoré nemajú právo používať zbrane, ani uniformy.

Bývalý veterán z Bosny Martin Holkup, ktorý sa pridal k iniciatíve a momentálne pracuje ako vodič autobusu, má však svoju pravdu: "Keď sa pozriete, čo sa deje v pobaltských krajinách, kam Spojené štáty za posledný polrok sústredili neuveriteľné množstvo zbraní, je úplne jasné, že sa jednoducho chystajú na vojnu na Rusko."

"My samozrejme pod vlajkou NATO do žiadnej vojny nepôjdeme a sme pripravení sa proti takýmto opatreniam štátu aktívne brániť... Keď sa pozriete do nášho prehlásenia, tak tam máme citát, ktorý jednoznačne vraví, že ľud by mal v prvý deň vojny postrieľať svoju vládu. A toto politikom odkazujem, že ak nás do tohto privedú, tak ako prvé sa bude strieľať v Strakovej akadémii a parlamente. Nech si to uvedomia," dodal Holkup.

Podľa právnika však jeho vyjadrenie o fyzickej likvidácii zaváňa trestným činnom vraždy, na ktorý sa vzťahuje aj jej samotná príprava.

Po odvysielaní reportáže sa na facebookovej stránke iniciatívy objavili obavy, že v priebehu niekoľkých dní, ak nie hodín, budú ich stránky zakázané a dôjde aj k trestnému stíhaniu osôb. Toto vyjadrenie bolo zakončené oduševnených odkazom: "Nech sa stane čokoľvek, nezabudnite, že štát ste vy! (...) Minister herectva Stropnický a páni generáli nech si ďalej melú svoje, sú za to platení. Československo je naše a naše aj zostane!"

Viac o téme: Českoslovenští vojáci v záloze proti válce plánované velením NATO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu