Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zbesilý protidrogový zásah českých policajtov: Zberačov konope zmlátili, potom zistili krutú pravdu

Modriny vidieť ešte aj dnes. Zobraziť galériu (2)
Modriny vidieť ešte aj dnes. (Zdroj: FB/Honza Bešík)

LIBEREC/BRATISLAVA - Nie je konope ako konope! Tento týždeň sa o tom presvedčili aj policajti z Českej Lípy v Libereckom kraji, ktorí si horlivo plnili svoje povinnosti. Podľa očitého svedka sa na pole s technickým konope dorútili ako "zbesilí" a mladíka-zberača, ktorý sa tam v tom čase nachádzal, spacifikovali slzným sprejom. Došlo aj na donucovacie prostriedky voči ostatným prítomným, ktorým sa tiež dostalo niekoľkých rán a psychického teroru. Polícia však má na tento popis udalosti iný názor.

"Pri zbere technického konope dnes tiekla krv a slzy. Policajti si zrejme pomýlili technické konope s marihuanou," informoval Jan Bešík, majiteľ a zakladateľ firmy, ktorá z rastliny vyrába murivo alebo izoláciu, o incidente, ktorý sa odohral v Bukovanoch. Podľa neho si policajti asi nezistili riadne informácie od Colnej správy ČR o povahe rastliny technického konope a poli, kde sa nachádza.

"Podľa očitých svedkov prichádzali po poľnej ceste policajti úplne zbesilo, v duchu najlepší tereňák je služobák. Na mieste zberu bol pri zásahu zranený 17-ročný chlapec a jeho otec dávkami slzného spreja z bezprostrednej vzdialenosti do tváre, ľudia spútaní tak, že si nemohli 20 minút otrieť páliace oči, mali putá za chrbtom a dokonca došlo aj na surové donucovacie prostriedky (teleskopické obušky )," uviedol Bešík, ktorého opis pokračuje v podobnom akčnom duchu.

Při sklizni technického konopí dnes tekla krev a slzy. Policisté si zřejmě spletli technické konopí z marihuanou. Dnes...

Posted by Honza Bešík on 29. september 2015

"Policajt si údajne zle vyložil pohyb jedného z účastníkov, ktorý po zvolaní menom zákona položte čo máte v rukách začal príliš pomaly odkladať chlieb na zem (bola totiž desiata a zberači dovtedy sedeli na zemi). Zberači začali vstávať, v tú chvíľu podľa očitých svedkov policajt zozadu napadol jedného zo zberačov, ďalší traja ho mlátili kovovými teleskopickými obuškami, aby ho opäť dostali na zem, syn napadnutého sa chcel otca zastať a schytal plnú dávku slzného plynu do tváre. Pritom policajti striekali slzotvorným plynom tak zbesilo, že sa im samotným dostal do očí," dodal.

Mladík podľa neho skončil v starostlivosti lekárov na poliklinike v Novom Bore. Jeho otec aj cez podliatiny po celom tele odmietol ísť k lekárovi a nemá záujem celú záležitosť riešiť. "Z dnešnej úrody konope nič moc nebude, prakticky nás to zastavilo, našťastie nikto nezomrel, ale je to takto v poriadku? Keď som prišiel na pole, videl som len usmiatych policajtov v aute, o dokumenty nemali záujem, nekomunikovali. Pri analýze PČR bolo na mieste zistené, že konope je technické a neobsahuje toľko kriminalizovanej THC a všetko je ok. K akémukoľvek vyjadreniu, k ospravedlneniu alebo odškodneniu zo strany PČR doposiaľ nedošlo, ani neviem či sú na to orgány prispôsobené," nedáva si servítku pred ústa nahnevaný a sklamaný majiteľ.

Polícia ma však na priebeh udalosti iný názor. "Boli sme zo zákona povinní preveriť, či zber prebieha oprávnenými osobami, či na to majú všetci potrebné doklady. Potrebovali sme overiť ich totožnosť, a tým legálnosť celého aktu," vysvetlila hovorkyňa českolipských policajtov Ivana Baláková pre portál aktualne.cz.

Na margo neprimeraného použitia donucovacích prostriedkov uviedla, že muži s nimi nespolupracovali. "Neuposlúchli výzvy, ktoré sa dávajú v rámci štandardného postupu. Jeden z mužov sa rozhodol ich ignorovať. Použili sme donucovacie prostriedky aj voči mladíkovi, ktorý bránil policajtom v dokončení policajného zákroku," doplnila Baláková s tým, že policajti použili slzný plyn, putá a hmaty a chvaty. O teleskopickej tyči žiadne informácie nemá. "Priebehom zákroku sa ešte budeme zaoberať v rámci našich vnútorných kontrolných mechanizmov," dodala hovorkyňa.

Sdílíme pár fotek ze sklizně. Podobné modřiny má brigádník po celém těle, nechtěl se svlékat ani natáčet, souhlasil jen...

Posted by Honza Bešík on 30. september 2015
Viac o téme: Konope
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu