Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Putin zverejnil majetok, výsmech Rusom: Utajené jachty a lietadlá, kde je pravda?

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Vladimir Putin priznal svoj majetok! Ruskému prezidentovi sa darilo. Jeho majetok vzrástol dvojnásobne oproti minulému roku. Okrem toho priznal aj ostatné pôžitky. Pozrite sa, čo všetko vlastní jeden z najmocnejších lídrov sveta.

Putin s Medvedevom podľa oficiálnych dokumentov priznali svoj majetok. A sú to prekvapivé riadky. Na papieri Putin vôbec nevyzerá ako multimilionár či zbohatlík. Oficiálne priznal za rok 2014 toto:

Ročný zárobok: 140 tisíc eur (7,6 milióna rubľov).

Pozemky: 1500 metrov štvorcových pôdy.

Nehnuteľnosti: 77 metrov štvorcový apartmán a garáž.

Autá: Dve autá sovietskeho typu a lacnú Nivu offroad.

Spolu s Dimitrijom Medvedevom priznali dvakrát toľko ako v roku 2013. Napriek ekonomickej kríze a sankciám uvaleným na Rusko sa dvom lídrom teda dobre darí. Minulý rok Putin zarobil len 3,6 milióna rubľov. Medvedev zarobil za rok 2014 8 miliónov rubľov, v roku 2013 to bolo len 4,2 milióna rubľov.

Skryté miliardy

Putin kvôli kríze už platy znižoval o 10 percent. Jeho hovorca Peškov zarobil dokonca viac ako jeho šéf, bolo to o jeden a pol milióna viac. Kritici vyčítajú Putinovi, že aj keď oficiálny majetok priznal, ten neoficiálny sa odhaduje na niekoľko miliárd dolárov. Vo februári veľký Putinov kritik Bill Browder, šéf investičného fondu Hermitage Capital povedal, ktorý bol kedysi najväčší investor v Rusku, povedal CNN, že Putin je najbohatší muž na svete. Údajne má disponovať majetkom až 200 miliárd dolárov v akciách, rôznych fondoch a v švajčiarskych bankách.

Americký časopis Forbes tiež publikuje rebríček najbohatších ľudí sveta, ale Putina tam ešte nikdy neumiestnil. Iba nedávno sa vynorili správy o tom, ako si Putin vybudoval miliónový luxusný zámok. Medzi najbohatších predstaviteľov sa zaradila Valentina Matviyenko s majetkom 160 miliónov rubľov (3 milióny dolárov), bývalá guvernérka Petrohradu. Tá sa bránila, že 95 percent z toho pochádzalo z predaja nehnuteľnosti.

Alexander Chloponin je jeden z najviac zarábajúcich vládnych činiteľov. Za rok 2014 zarobil 280 miliónov rubľov (5,5 milióna eur). Vlastní 25 nehnuteľností vrátane talianskej rezidencie.

Jachty a lietadlá

Zhruba pred tromi rokmi Putinovi kritici zostavili zoznam majetku, ktorý si užíva. Dokument s názvom "Život otroka na galejách". Ten obsahuje veľmi zaujímavé kúsky. Medzi ne patria 4 jachty (3 miliardy rubľov), 58 lietadiel, luxusné hodinky (z bieleho zlata), 700 vozidiel a 20 luxusných nehnuteľností.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu