Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Napriek novej vláde chce Grékov v eurozóne väčšina Nemcov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

BERLIN – Väčšina Nemcov je za zotrvanie Grécka v eurozóne a to napriek novej vláde v Aténach, ktorá odmieta pokračovanie v úsporných opatreniach vynútených EÚ na čele práve s vládou v Berlíne. Vyplýva to z tohtotýždňového prieskumu, ktorého výsledky v piatok zverejnila televízia ARD .

Jeho výsledky odhalili, že ďalšie pôsobenie Atén v 19-člennej spoločnej menovej únii si praje viac ako 51 percent spomedzi viac ako tisíc opýtaných Nemcov. Opačný názor deklarovalo percent 40 respondentov. Prieskum zo začiatku februára zverejnený denníkom Bild pritom hovoril o pomere 60 percent ku 25 percentám. Ešte pred tromi rokmi žiadalo odchod Grékov od eura 65 percent Nemcov.

Nemecko je pre Grécko stelesnením úsporných opatrení a zníženia životnej úrovne v dôsledku tvrdých reforiem ako podmienke medzinárodnej finančnej pomoci. Výsledkom nespokojnosti a hnevu gréckej verejnosti bolo januárové víťazstvo ľavicových radikálov, ktorí odmietajú ďalšie šetrenie, čo však Nemecko nepripúšťa. ich líder a nový grécky premiér Aléxis Tsípras v tejto veci ešte minulý týždeň dokonca vyhlásil, že bude žiadať od Berlína odškodnenie za nacistickú okupáciu Grécka počas druhej svetovej vojny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu